A ketogén diéta egészségromboló hatásairól

Ez most szenzációhajhász cím volt, elnézést. Csak egészségépítő hatása van.

Vizsgáljuk meg felületesen a diétákat. Mit takar a fogyókúra szó? Magyarul kiegyenlítjük a fogyókúrát a diétával, de bármelyikről is beszélünk, mire gondolunk? Egy táplálkozási módszerre, amely segít megszabadulni a felesleges kilóinktól. Na már most, ha az elhízás betegség és a diéta rá a megoldás, akkor a táplálkozás egy gyógyító folyamat, tehát a táplálkozás gyógyír egy betegségre. Ha nem betegség, akkor miért foglalkozik vele az egészségügy? Hova akarok kilyukadni? Oda, hogy Magyarországon nem gyógyszeripari készítményről nem szabad azt állítani, hogy gyógyhatású. Ha maga az elhízás nem betegség, de sok betegségnek az előszobája, akkor viszont kell-e kezelni?Vagy esetleg meg kell-e előzni? Mert már tünetmentes, még nem kialakult Arzheimer-kórra is piacra szeretnének dobni gyógyszert, és ha arra gyógyszer kell, tehát megelőzésképpen, akkor vajon, aki az elhízás megelőzése érdekében igyekszik kordában tartani a súlyát, az gyógykezelés alatt áll?

De térjünk vissza a diétákhoz. Azt mondják, egyen kevesebbet, aki túlsúlyos. Kiszámolják, miből mennyit javasolnak és ehhez kell tartania magát az embernek. De, ha kevesebbet eszik, lesz-e elég energiája a mindennapi feladatai ellátásához? Szedjen-e táplálék kiegészítőket, hogy megakadályozza az energiaszintjének a csökkenését, ami szintén betegséghez vezethet. Ha viszont a táplálékkiegészítő megakadályozza ezt, akkor az gyógyhatású készítmény-e? Szóval, csökkentsük a bevitt táplálék mennyiségét. Lecsökkentjük és fogyunk. Bármit vonunk is ki a táplálékunkból úgy, hogy a többiből sem tömjük magunkat tele, akkor fogyni fogunk. Ha nem eszek zsírt, másból pedig betartok egy meghatározott határt, fogyni fogok. Ha nem eszek húst, másból szintén nem eszem magam degeszre, fogyni fogok. Ha nem eszek szénhidrátot, de zsírból, húsból és alacsony szénhidráttartalmú zöldségféléből jóllakom, akkor is fogyni fogok.

Ha csak a kalóriákat számolom, akkor viszek be szénhidrátot és szervezetem fő energiaforrása továbbra is a cukor marad. Mivel éheztetem a szervezetem, ezért fogyni fogok. A célt elérem, de egészségi állapotom nem javul, mivel a vérzsír, a vércukor szint nem fog javulni. Túl sok szénhidrát esetén pedig romlani is fog. Ha vegetáriánus táplálkozásra térek át, akkor marad a zöldség, a gyümölcs és a gabona. Nem hiszem, hogy sokan térnek át ilyen táplálkozásra fogyási céllal.

Most pedig a rettegett ketogén diéta következik. Ez az a táplálkozási forma, amelyre, ha áttér az ember, nem akar majd visszatérni a régi étkezési szokásaihoz. Ha mégis megteszi, hamarosan rájön, hogy mennyivel jobban érezte magát, amíg keton testekből nyert energiát. A szervezet nem éhezik, mivel elég gyorsan át tud állni a cukorból nyert energia felhasználásáról a keton testek hasznosítására. A fogyasztó hatása mellett számos betegségre gyógyírt jelent, nem pedig csak jelenthet, mivel kutatások támasztják alá, hogy gyógyítja a cukorbetegséget, inzulinrezisztenciát, rákot, aknét, epilepsziát, vérnyomás problémákat és javítja a mentális képességeinket. Honnan szedem mindezt? Nem a kisujjamból, mert hiába vagyok ketózisban, ő még nem tud információkat közölni velem. Ha sikerült felkeltenem az érdeklődésed és tudsz angolul, akkor csak ajánlani tudom a www.ruled.me weboldalt. Aki viszont nem beszél angolul, az oldalamon is hamarosan további információkhoz juthat, valamint ajánlanám dr. Boros G. László videóit a youtube videómegosztó portálon.

Tegyük kicsit félre az előítéleteinket és adjunk egy esélyt egy másik nézőpont számára. Mérlegeljünk, járjunk utána, mert, ha jótékonyan hatna ránk eddigi táplálkozásunk, akkor mindannyian egészségesek lennénk, és pl. az édesanyám sem halt volna meg túlsúlyosan, kopott izületekkel, visszérproblémákkal trombózis következtében 66 évesen. Ő mindig zsírszegény diétákat tartott, alig sózott, fiatalon egy joghurt és két főtt tojás elfogyasztása után egész délelőtt dolgozott.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.