Az Atkins próbája az evés

top feature image

Az Atkins próbája az evés

Épp a szénhidrát csökkentett élelmiszerekről keresgéltem az interneten, mivel nem tartom őket egészségesnek. Ma már mindent a világhálón találunk meg és tudnunk kell megítélni, hogy mennyire pontos, az olvasott cikk és valójában miről szól. Szóval, találtam két írást.

Az első a semmelweisfigyelo.hu oldalán található és az Atkins diéta káros mivoltát lenne hivatott bizonyítani. De nem ezt teszi! Elmondja, mik azok a szénhidrátok, milyen fajtáik vannak és a végén van egy bekezdés A diéta és a szervi problémák alcímmel, ahol nem az Atkins diétához köthető problémákról írnak, hanem a túlzott szénhidrátfogyasztás okozta problémákról. Majd az utolsó bekezdés azt hánytorgatja fel az Atkins diéta hátrányaként, hogy: „A szénhidrátmentes diéták többsége nem segít a súly későbbi megtartásában, ha ezután folytatjuk a hagyományos étrendünket.” Valamint a rendszeres testmozgás fontosságát is említi.

Mondja már meg valaki, melyik az a diéta, amely, ha leadjuk a könnyedén, ínycsiklandó szeméttel táplálkozva felkapkodott kilóinkat, majd visszatérünk a szemét evéséhez, megakadályozza, hogy visszahízzunk?! Amikor egy diétát abbahagyunk, onnantól kezdve az a diéta már hat a fogyásunkra, illetve hízásukra.

A másik cikket egy dietetikus írta. Imádom a feltételes módot! Annyi félelemkeltő és borzalmas dolgot tudnak általa elhitetni velünk, belénk sulykolni, hogy az már hihetetlen! Az inzulinrezisztenciáról ír, valamint a kiegyensúlyozott étrendet említi, amelyet csak szakember állíthat össze! Viszont olyan kijelentéseket találtam, hogy az extrém alacsony szénhidrát mennyiség gyengeséget, fáradékonyságot és ingerlékenységet okoz. Igen, dr. Atkins is említi ezt, az első két napban, amikor is kiürülnek a cukorraktáraink. Utána viszont mi történik? Feltöltődünk energiával. A szénhidrátok okoznak gyengeséget, fáradékonyságot és ingerlékenységet. Kipróbáltam, tudom, Tudom, milyen, amikor pár héten át 20g szénhidrátot fogyasztottam, majd pedig, igaz, hogy teljes kiőrlésű, de lisztes dolgot ettem. Gyomorsav, fáradékonyság, az edzés nem megy olyan jól, nincs hozzá kedvem sem… Ismerek egy személyt, aki nem eszik már évek óta szénhidrátot, illetve csak keveset, azt is főleg zöldségekből, gyümölcsökből: mindig mosolyog, kedves, tele van energiával.

A másik érdekesség pedig az, hogy a szénhidrát csökkentett, magas zsírtartalmú táplálkozás eredménye „gyakran hízás lehet. Nem is tudom, hogyan elemezném ezt jelentéstanilag. Véleményem szerint a hiányzó tanulmányok és kísérletek miatt használtak ilyen összeegyeztethetetlen szerkezet. Jelentése: fogalmam sincs, de biztos úgy van! Imádom a feltételes módot!

És még valami: epeműtétem volt 2017. októberében. Amikor előtte orvoshoz fordultam és a köveimet nem találták még meg, azt mondta, ne egyek zsíros ételeket. Mondtam neki, hogy eddig soha sem fájdult meg az epém zsíros ételektől, csak boltban vásárolt édességektől és fehér lisztből, cukorral készült élelmiszerektől. Mosolygott egyet és mondta, hogy ne egyek zsírosan. Mit tehetünk, a dogma az dogma!

Most felteheted a kérdést, hogy miért osztottam meg palacsinta, sütemény és kenyér receptet, ha nem jó? De jó az, mivel teljes kiőrlésű tönkölylisztből készült, mézzel. A gyerekek és a férjem eszi csak – én megkóstolom és kész. Abba tudom hagyni. Az Atkins diéta utolsó szakasza az életünk végéig tartó súlytartás, amelynél már ehetünk teljes kiőrlésű gabonát. Viszont a módszer olyat vár el tőlünk, hogy ne hagyatkozzunk másra, más ember tudására, hanem magunknak kell rájönnünk, hány gramm szénhidrát a napi limit számunkra. Mennyire könnyű áthárítani a felelősséget az egészségünkkel kapcsolatban! Az orvos mondta, a szakértő mondta, én nem tudom, de csinálni kell. Ők is csak emberek, honnan tudhatná bárki tőlünk jobban, hogy mi a legjobb a számunkra? Figyelnünk kell a saját testünkre, papírt és ceruzát ragadni és mindent felírni. Ezt és ezt ettem, utánaírhatjuk, hogy éreztük magunkat, mennyire vagyunk fáradtak, kedvetlenek, fáj-e tőle valamink, stb. A diéta bevezető szakasza átvezeti a szervezetet a ketózis állapotába, majd a folyamatos fogyás alatt ismerjük meg a saját igényeinket, vagyis, minden héten napi 5g-mal növeljük az elfogyasztott szénhidrát mennyiséget és amikor megáll a fogyás, akkor tudjuk, hogy eljutottunk a kritikus szintig. A könyv szerzője azt is meghatározta, hogy milyen sorrendben vezessük be az adott élelmiszereket. Nem egy instant hétvégi diétáról van szó, hanem életmódváltásról. Semmiről sem lehet úgy véleményt mondani, hogy ne ismerjük azt egészen.

A puding próbája az evés, és a diétáé is.

Aki szeret olvasni és szeretne boldogan, energikusan és karcsú testben élni, ajánlom neki a Dr. Robert C. Atkins: Dr. Atkins forradalmian új étrendje című könyvet amely az internetről is letölthető.

Természetesen, mindenki saját felelősségére várjon bele mindenféle életmódváltásba. Mondanám, hogy konzultáljon orvosával, mert egy egészségügyi állapotfelmérés jó lenne, hiszen utána láthatjuk feketén-fehéren az eredményeket, viszont, ha megmondjuk, mit szeretnénk, valószínűleg nem fog minket megdicsérni az orvos. A még ma is uralkodó dogma szerint a zsír is bűnös az elhízásért. Én azt mondom, hogy igen, akkor, ha nem esszük. Anyukám fél életében zsírszegény diétákat tartott, majd pedig hatvanéves kora körül a szervezete nem tudta feldolgozni a zsírt és azt kihányta. Nekem ez pont elég.

Következő alkalommal a szénhidrátmentes, illetve szénhidrátszegény táplálkozás általunk tapasztalt pozitív hatásairól fogok írni.

http://semmelweisfigyelo.hu/hu/osszes_kiemelt_cikk/hir/3649_a_szenhidratmentes_dieta_veszelyei

https://www.hazipatika.com/napi_egeszseg/cukorbetegseg/cikkek/felejtse_el_a_szenhidratmentes_dietat/20170120152148

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post navigation

Previous Post :