Ketogén diéta – 1. rész

top feature image

Ketogén diéta – 1. rész

Egy furcsán, ismeretlenül, vagy épp rémisztően hangzó név, utána pedig a sokak számára az önsanyargatás szinonimáját jelentő szó, ráadásul, ha meg is jelenik a fősodrású médiában ez a szókapcsolat, csak negatív és veszélyes jelzőkkel illetik. Mi ez valójában?

Először a No Excuse Moms Facebook csoportban találkoztam vele, és bevallom, amikor utánanéztem, a követőit őrülteknek tartottam. Hogy lehet annyi zsírt megenni? Az Atkins-diéta bevezető részét részletesen elolvasva és kipróbálva, már világosabbá vált az egész, és rájöttem, nagyon jó, betartható, tetszik, ráadásul, sok kísérleti eredmény szerint nagyon hatásosnak és egészségesnek bizonyult. Számos betegséget gyógyít, gyógyszer nélküli egészségszint javulást, és az egészség visszaállítását eredményezi. Természetesen, nem kell azonnal a zsíros bödön mellé telepedni egy evőkanállal, de ügyelni kell arra, hogy minél több zsírt vigyünk be. A ketogén diéta szerint a napi kalóriabevitelünk 70% zsírból kell, hogy származzon. Még nem tudom, hogyan kivitelezzem, először az 50%-ot kellene elérnem, és pár heti súly stagnálás után papírt és ceruzát ragadtam, majd kiderült, keveset eszem. Kevés zsírt és fehérjét, szóval mától jöhetnek a nagy ételadagok.

A szénhidrátszegény ketogén diétában kerülni kell a szénhidrátokat, és napi 20-50g az ajánlott mennyiség, a cél pedig napi 20g-os átlag elérése. Ezt főleg zöldségekből kell bevinni, ezen felül olajos magvakból, tejtermékekből, és olyan élelmiszerekből, amelyek szénhidrát tartalma nem haladja meg az 5%-ot.

Egészen szélsőségesnek hangozhatna, ha a normálisnak tartott, együnk mindent táplálkozásunk nem lenne maga is szélsőséges. Mivel rengeteg szénhidrátot fogyasztunk, minden mást már egészségtelennek tartunk, a jótékony élelmiszerektől pedig más szinte fóbiánk van. És most én azt mondom, együnk zsírt és szalonnát, a szénhidrátokat pedig, amelyekről azt állítják, szükségünk van rájuk, kerüljük. Miért is?

2-4 napi minimális szénhidrát bevitel miatt szervezetünk keton testeket kezd termelni, hogy azokból lássa el magát energiával. Ez egy természetes folyamat, amely segítségével átvészeljük például az éjszakát, amikor nem eszünk néhány órán át. Ha szénhidrátot viszünk be, akkor testünk abból nyer energiát, a zsírra pedig, amelyet elfogyasztunk, nincs már szüksége, mivel annak emésztése tovább tart, mint a cukoré, így elraktározza azt (a felesleg cukorral együtt, amelyet bevittünk, mert persze nem csak annyit eszünk, amennyire szükségünk van). A ketontestek az elraktározott zsírból keletkeznek, mivel a bevitt zsír megemésztéséhez több energiára van szükség, mint, amennyit ő maga tartalmaz. Ez a folyamat nem indul be kalória csökkentéssel, csak szénhidrát csökkentéssel.

A ketogén diéta kedvező hatásai a súlyvesztésen és az energiaszint emelkedésen kívül a vércukor szint szinten tartása, mentális képességeink javulása, éhségérzet csökkenése, ez az epilepszia gyógymódja, koleszterin és vérnyomás csökkentő (igen, a sok zsír csökkenti), inzulin rezisztencia gyógymódja, aknék eltüntetése. Emellett a rák hatásos gyógymódja is, hiszen dr. Boros G. László mikrobiológus, a Kaliforniai Egyetem kutatója és tanára ezzel gyógyította ki magát a rettegett kórból.

Mit nem fogyaszthatunk a ketogén diétában

– gabonaféléket (rizs, búza, kukorica, stb.)

– cukrot (méz, agavé, juharfaszirup, stb.)

– gyümölcsöt (alma, banán, stb.)

– gumós növényeket (burgonya, jamgyökér, stb.)

És lássuk, mit ehetünk:

– mindenféle húst

– leveles zöldségeket (zöld saláta, spenót, stb.)

– föld felett termő zöldségeket (brokkoli, karfiol, stb.)

– zsíros tejtermékeket (kemény sajtok, magas zsírtartalmú tejföl, vaj, stb.)

– magvakat (makadámdió, dió, napraforgó mag, stb.)

– avokádó és bogyós gyümölcsök (málna, szeder, és más alacsony szénhidráttartalmú bogyós gyümölcs)

– édesítőszerek (sztévia, eritrit, alacsony szénhidrát tartalmú édesítők)

– más zsírok (kókusz olaj, zsíros saláta öntet, telített zsírok)

A legjobb, ha a bevitt kalóriáink 70%-a zsírból származik, 25%-a fehérjékből, és 5%-a szénhidrátokból. Az elfogyasztott szénhidrát mennyiségünket nettó és bruttó szénhidrátra osztjuk: a bruttó az összes szénhidrát, amit 35g alatt ajánlott tartani. Ha ebből kivonjuk a rostokat, megkapjuk a nettó szénhidrátunkat, amely a legjobb, ha 25-20g alatt van.

A szénhidrátokról itt találhatnak további információt: http://berta-irma.com/szenhidrat

Forrás: www.ruled.me

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

Post navigation