[smartslider3 slider=3]

A rendszertelen fekvésidő rossz viselkedést és lassabb fejlődést okoz gyerekeknél

Nagyon szeretem Becky Mansfield weboldalát, aki sokat foglalkozik a gyereknevelés témájával, és több cikke is szól a korai fekvésidő pozitív hatásairól. A szerző egy műsorban hallotta, amit már maga is tudott, hogy a rendszertelen fekvésidő gyerekeknél (és felnőtteknél egyaránt) rossz viselkedéshez, lassabb fejlődéshez és egészségi problémákhoz vezet.

A rutinok és a rendszeres fekvésidő nagyon fontos gyerekek és felnőttek esetében is, mivel, ha egyik nap 20 órakor, másnap 22 órakor megyünk aludni, hibát követünk el a legújabb értesülések szerint. Még a rendszeres egy órás eltérés is jelentős. Mivel a felnőtteknek is ajánlott ugyanabban az időben ágyba kerülni minden nap, így a gyerekeknek is kivételesen fontos ugyanez. A TODAY című műsorban elhangzott, hogy a rendszertelen lefekvési rutin és az éjszakáról éjszakára változó alvás mennyiség a metabolikus szindróma kialakulásának magasabb esélyét eredményezi, ami a szívbetegség kockázatát hordozza magában a Diabetes Care-ben publikált új tanulmány szerint. Ez figyelmeztetés lehet azok számára, akik egyik éjjel 22 órakor mennek aludni, másik éjjel pedig 2-kor, vagy egyik éjjel 7 órát alszanak, másik éjjel pedig 10-et.

Minden óra hossza különbség az alvásidő hossza között éjszakáról éjszakára 27%-kal magasabb esélyt jelent, és minden óra hossza eltérés a lefekvés ideje között 23%-kal magasabb esélyt jelent a metabolikus szindróma kialakulására a kutatók szerint.

Egy másik kutatásban olyan gyerekeket hasonlítottak össze, akiknek rendszeres fekvésidejük volt olyanokkal, akik esténként különböző időben mentek aludni. A szülőket és a tanárokat kérdezték meg, hogy tapasztaltak-e különbséget a gyerekek viselkedésében. Több, mint 11000 hétéves gyerekről van szó, és a gyerekek hároméves kori, ötéves kori és hétéves kori szokásairól kérdezték a szülőket.

A hétéves gyerekek olvasási, matematikai és térbeli tájékozódáshoz kötött feladatokat kaptak, hogy megállapítsák, kihat-e a fekvésidő a pontszámukra, és, hogy fokozódik-e a hatás, vagy idővel megszűnik. Az eredmények szerint azok a gyerekek, akiknek nem volt rendszeres fekvésidejük háromévesen, rosszabbul teljesítettek mindhárom teszten, ami arra ad következtetni, hogy ez a kor kritikus a fejlődésükben. A szülők és a tanárok is egyetértettek abban, hogy azok a gyerekek, akinek rendszertelen a fekvésidejük, azok hiperaktívabbak kipihent társaiknál, ráadásul viselkedési problémákkal is küzdenek.

A tanulmány eredményei közé tartozik, hogy a gyerekek viselkedése egyre romlik, ha nincs rendszeres fekvésidejük, de a jó hír az, hogy ez a rendszeres fekvésidő bevezetésével jelentősen változik.

Egy másik cikkből idéz a szerző, amikor azt mondja, hogy a szülők, tanárok és orvosok is egyetértenek abban, hogy a kialvatlanság miatt a gyerekek nehezen kezelhetőek, sírnak és hajlamosabbak a hisztériás viselkedésre.

A Pediatrics című folyóiratban megjelent tanulmány szerint a rendszertelen alvásidő megzavarja a test természetes ritmusát, kialvatlanságot okoz, késlelteti az agy érését és bizonyos viselkedési formák szabályozását. A rendszertelen alvásidő kihat a gyerekek viselkedésére a cirkadián ritmus (testünk belső órája) felborulása által, ami kialvatlansághoz vezet, ami kihat az agyfejlődésre.

A rendszertelen alvás kihat a gyerekek egészségére és testsúlyára is. Azok a gyerekek, akiknek csak általában rendszeres a fekvésidejük (eltérések hétköznap és hétvégén) 20%-kal nagyobb az esélyük a túlsúly kialakulására, mint azoknak, akik rendszeresen ugyanabban az időben mennek aludni.

Mit tehetünk?

A rendszeres fekvésidő kialakítása és következetes megvalósítása nagyon nagy mértékben kihat a gyerekek viselkedésére. Ez az egyik oka annak, hogy a szerző, és mi magunk is nagyon szigorúan vesszük a korai fekvésidőt.

A jó hír viszont, hogy, akkor is változtathatunk ezen, ha eddig rendszertelenül ment aludni a gyermekünk. Azoknak a gyermekeknek, akik elkezdenek rendszeresen ugyanabban az időben aludni menni, javul a viselkedésük. Ezt beszéljük meg a gyermekünkkel, és kezdjük rendszeressé tenni ugyanazt a lefekvési időt, hiszen ők is jobban örülnének annak, ha kevesebbszer kellene rájuk szólnunk, és nem viselnék meg őket sem a saját viselkedési problémáik, hisztériás viselkedésük, és jobban éreznék magukat kipihenten.

Forrás:

https://www.yourmodernfamily.com/irregular-bedtimes/?fbclid=IwAR1C67G2vZo_2qistiXuyVPIMyJWpvz7dI3-ib-GnCRkl-HFQocDQJkPHiE