A tej: nyers, pasztőrözött vagy növényi? – első rész

A második részt itt találják: https://berta-irma.com/a-tej-nyers-pasztorozott-vagy-novenyi-masodik-resz

A harmadik részt itt találják: https://berta-irma.com/a-tej-nyers-pasztorozott-vagy-novenyi-harmadik-resz

A negyedik részt itt találják: https://berta-irma.com/a-tej-nyers-pasztorozott-vagy-novenyi-negyedik-resz

A ketogén diétára való átállásom előtt még az Atkins-diétában megtanultam, hogy a tejet kerülni kell, de mégsem tettem, vagyis nem teljes mértékben. A napi 2-3 kávémat tejjel ittam, és inkább kevesebb zöldséget ettem, hogy beleférjen az 1dl tej. Sokan mégis a növényi tejek felé fordulnak, mivel némelyek szénhidráttartalma kevesebb, mint az állati tejeké. Emellett sokak számára az is indok, hogy állítólag egyik felnőtt állat sem issza másik állat tejét, csak az ember. A legutóbbi állítás viszont nem teljesen helytálló, mivel tehenek esetében is előfordul, hogy a felnőtt állat elkezdi szopni az anyját, vagy legutóbb bivalyokról hallottam, hogy náluk igen gyakori jelenségről van szó, amikor nem egy és nem is két felnőtt példány szopik, hanem ahánynak csak sikerül. Sokszor kicsinyeiket szoptató anyaállatok is ezt teszik. A házi kedvencek is sokszor isznak tejet, ha kapnak. Persze, ez nem bizonyít semmit. Bennem viszont mégis felmerül a kérdés, hogy miért van ez a nagy állati tej üldözés, és miért terjedt el ennyire a feldolgozott tejtermékek csoportja, hiszen, ha belegondolunk, az üzletek elég nagy részét a különféle tejtermékek foglalják el. Illetve, itt most korrigálnék: olyan termékek, amelyek kiindulási pontja valamikor a tej volt, de most már sokukban a tej kisebb százalékban van jelen, mint minden más. Vajdaságban azt szoktam meg, hogy a tejtermékek natúr termékek, nincs bennük adalékanyag, ha pedig van is, olyanból kevesebbet árulnak a boltokban, mint a természetesebbekből. Természetesen, van gyümölcsjoghurt is, és gabonapelyhes puding, vagy akárhogy is nevezik (nem vagyok otthon a feldolgozott élelmiszerek neveit illetően), de nem olyan mértékben, mint pl. Németországban, ahol a sok színes üveg és pohárka között nehéz megtalálni a natúr tejtermékeket.

A férjem volt, hogy napi 0,5 és 1 liter között fogyasztott nyers tejet, és most is fél literes a tejes bögréje. Tudom, hogy az áteresztőbél-szindrómát néhányan a tejhez kötik, de valódi választ még nem kaptam senkitől sem arra a kérdésre, hogy vizsgálták-e nyers tejjel, vagy sem. A tej betegség okozó hatásait általában pasztőrözött tejjel vizsgálják, és sok tanulmány a nyers tej veszélyeiről ír. Majd tovább kutattam, és megleltem a nyers tej jótékony hatásait taglaló cikkeket. Sok mindent találtam.

A pasztőrözött tej

Dr. Joseph Mercola szerint az a gond a pasztőrözött tejjel, hogy ipari tartású állatok tejéből készül. Ezek az állatok általában ezer, vagy még több társukkal élnek kis helyen, gabona alapú táplálkozással és génmódosított élelmiszereket fogyasztva, hormonokat és antibiotikumokat kapnak, hogy minél gyorsabban nőjenek minél kevesebb idő alatt.

Mi mindent tartalmaz a nyers tej?

Fehérje: a tejfehérjék legnagyobb részét a kazein teszi ki, amely segít a vérnyomás normális értékek között tartásában, és megnöveli az ásványi anyagok felszívódását.

Probiotikumok: a nyers tej tele van olyan baktériumokkal, amelyek hasznosak lehetnek az emésztő rendszerünk számára.

Enzimek: a nyers tej különféle enzimeket tartalmaz, amelyek segíthetik a más ételekben található tápanyagok emésztését.

Omega-3: egy kutatás szerint a legeltetett állatok nyers teje 62%-kal több omega-3 zsírsavat, és 25%-kal kevesebb omega-6 zsírsavat tartalmaz, mint az iparilag előállított, feldolgozott tej.

Kalcium: a tej az egyik legismertebb kalciumforrás. A kalcium erősíti a csontokat és a fogakat. Dr. Mercola szerint a tehéntejben lévő kalcium könnyen szívódik fel a szervezetünkben.

Vitaminok és ásványi anyagok: a nyers tej A-, B-, C-, D-, E- és K-vitamint, magnéziumot, foszfort és vasat tartalmaz.

A nyers, nem hőkezelt tej szabadon legeltetett állatok teje, amely herbicidektől és más mérgektől mentes. A legeltetett állatok teje nem a sokak által ismert fehér színű tej, hanem sárgás árnyalatú. A fehér szín arra utal, hogy a teheneket szénával etetik, és ez sajnos kevesebb tápanyagot tartalmaz.

Minél több gabonát fogyaszt egy tehén, annál nagyobb a fertőzések kialakulásának esélye. A nagyobb tejhozam érdekében kezdték a teheneket gabonával táplálni, amikor a városok lakossága megnőtt. Ezzel együtt a tej okozta betegségek is terjedni kezdtek, amelyet a 19. század végén a pasztőrözéssel próbáltak megállítani.

Mennyire veszélyes a nyers tej?

Dr. Ted Beals szerint 35000x nagyobb az esélye annak, hogy más ételtől betegszik meg az ember, mint a tejtől. Az évente 48 000 000 élelmiszer okozta megbetegedésből csupán 42-t okoz nyers tej. A nyers tej veszélyeit túlbecsülik, míg hasznos mivoltát lebecsülik – állítja dr. Josh Axe.

A nyers, feldolgozatlan tej hatásai:

1. Tanulmányok bizonyítják, hogy azoknak a gyerekeknek, akik nyers tejet fogyasztanak, 50%-kal kevesebb az esélyük allergiák kialakulására, és 41%-kal kisebb az esélye asztma kialakulásának azokhoz a gyerekekhez képest, akik nem fogyasztanak nyers tejet. A Journal of Allergy and Clinical Immunology-ban megjelent tanulmány szerint, amelyben 8000 különféle táplálkozási szokásokkal rendelkező gyermek vett részt, az egyik levont következtetése az volt, hogy a gyermekek a nyers tej fogyasztásával „természetes immunitásra” tettek szert. A nyers tej ellenállóbbá teszi a gyerekeket a fertőzésekkel szemben, javítja a fogak egészségét és a csontok növekedését. A nyers tejben található probiotikumok, a D-vitamin és az immunoglobulinok természetesen támogatják az immunrendszert és csökkentik az allergiák kialakulásának esélyét felnőtteknél és gyerekeknél egyaránt. A nyers tejben található enzimeknek, amelyek segítik annak megemésztését, lecsökken a mennyisége, vagy teljesen megsemmisülnek pasztőrözés alkalmával, ami elősegíti a laktózintolerancia kialakulását.

2. A nyers tej javít a bőr állapotán. Sokaknál elmúlt a pikkelysömör, az ekcéma és a pattanások a nyers tej fogyasztásával. A nyers tej magas telítettzsír-tartalmának és omega-3 tartalmának köszönhetően hidratálja a bőrt, a benne lévő probiotikumok pedig egyensúlyba hozzák a bélflórát. Kutatások szerint a gyulladások és a bélflóra egyensúlyának felborulása vezet pattanások és ekcéma kialakulásához. (Itt jegyezném meg, hogy a fiam csak a pasztőrözött és homogénezett tejtermékektől lesz ekcémás, a legeltetett tehenek nyers tejétől nem.)

3. A nyers tej segít megelőzni a tápanyaghiányt. Egy adag nyers tej 400mg kalciumot, 50mg magnéziumot és 500mg káliumot tartalmaz.

4. Segíthet a Helicobacter Pylori legyőzésében. A H. pylori néha semmilyen tünetet sem produkál, de sokaknál okozhat hányást, vagy fekélyt.

5. Probiotikumot tartalmazó ételeket készíthetünk belőle. A probiotikumok segítik a tápanyagok felszívódását, megvédenek minket a testünket támadó idegen organizmusoktól (pl. E. coli). A valódi, nyers és organikus tejtermékeket, mint a sajt, joghurt és kefir, a világ legegészségesebben táplálkozó vidékein évezredek óta használják. Vannak betegségek is, amelyeken a probiotikumot tartalmazó ételek segíteni tudnak: vastagbél rák, hasmenés, bélgyulladás, bélfertőzések, irritábilis bél szindróma, bőrfertőzések, gyenge immunrendszer, húgyúti fertőzések, hüvelygomba.

6. Cukor- és mesterséges anyagoktól mentes. A kereskedelmi forgalomban lévő tejet nem csak pasztőrözik, de homogénezik is. A homogénezés egy magas nyomáson végzett folyamat, amely során a zsírok apró részekre esnek szét. A magas hő és a nyomás hatására a zsír oxidálódik és avassá válik. A zsírszegény tejtermékekhez is adnak bizonyos adalékokat, amelyek javítják azok textúráját, amelyek közül némelyek megemelik az olyan gyulladásos betegségek kialakulásának esélyét, mint a rák. A nyers tejre mindez nem jellemző.

A legtöbb élelmiszer természetes összetételében szerepel a cukor, így a tejtermékekében is. Dr. Robert Lustig szerint a valódi tejben található tejcukor glükózzá alakul a májban, tehát, fruktóz nincs jelen. A tejtermékekben a cukor, illetve a laktóz más tápanyagokkal egyensúlyban van jelen. Sok tejtermék viszont adalékanyagokat és édesítőszereket tartalmaz, ami veszélyes is lehet.

Folytatjuk.

 

Források:

https://foodfacts.mercola.com/raw-milk.html

https://drjockers.com/milk/

https://draxe.com/raw-milk-benefits/