A tej: nyers, pasztőrözött vagy növényi? – harmadik rész

Az első részt itt találják: https://berta-irma.com/a-tej-nyers-pasztorozott-vagy-novenyi-elso-resz

A második részt itt találják: https://berta-irma.com/a-tej-nyers-pasztorozott-vagy-novenyi-masodik-resz

A negyedik részt itt találják: https://berta-irma.com/a-tej-nyers-pasztorozott-vagy-novenyi-negyedik-resz

A tej pasztőrözése egy folyamat, amelyek akár otthon is elvégezhetünk, de a boltok polcain ultrapasztőrözött tejet is találunk. Vajon mit takar ez a név? Az ultrapasztőrözött tej egy szinte steril termék, amely 30-90 napig is eláll hűtés nélkül. A pasztőrözött tej kb. 70C fokon készül, amit a baktériumok kisebb mennyisége túl is él, míg az ultrapasztőrözött tej kb. 137C fokon készül, így majdnem steril terméket kapunk. Ez a folyamat veszélyes a tejre nézve, mivel még több tápanyag semmisül meg benne, mint az egyszerűen pasztőrözött tejben, ráadásul a kutatók és a mikrobiológusok szerint tönkreteszi a tej molekuláit, és immunreakciókat vált ki a testben az emésztés során.

Mielőtt áttérnénk a növényi tejekre, nézzük meg, miért káros a pasztőrözött tej dr. Mercola szerint:

– az ipari tartásból származó tejek nagy mennyiségben tartalmaznak antibiotikumokat, gyulladásgátló anyagokat, természetes hormonokat, malária elleni gyógyszeripari készítményeket, szteroidokat és gombaölő szereket

– glifozátot tartalmazhatnak, amely főleg a genetikailag módosított növényekből kerül a tejbe

– növelik az asztma kialakulásának esélyét

– csontritkulást okozhatnak: a pasztőrözéssel megsemmisül a tejben lévő foszfatáz, amely nélkülözhetetlen a kalcium felszívódásához.

Szójatej

A szójatej egy közkedvelt tejhelyettesítő, és sokszor azt halljuk, hogy egészséges is. Mi a gond a szójatejjel? Az, hogy a termesztett szója 94%-a ellenálló a permetszerekkel szemben, tehát nyugodtan permetezhetik, a termés nem fog kárt szenvedni. Az egyik legveszélyesebb vegyszer a glifozát, amely tönkreteszi a környezetet és az ember egészségére is nagyon káros hatást fejt ki. Emellett adalékanyagokat is tartalmazhat a szójatej, valamint sok lektint tartalmaz, ami egy antitápanyag és sok problémát tud okozni a szervezetünkben. A legjobb megoldás a szója fogyasztására a fermentálás, mivel fermentálással a lektintartalom akár 95%-kal csökkenthető.

Mandulatej

A szójatejtől sokkal jobb választás a mandulatej, mivel a mandula csökkentheti a szívbetegség és a rák kockázatát, valamint javítja az inzulinérzékenységünket.

A mandulatej nem egy csodaszer a tehéntej pótlására, és a tápanyagtartalma sem túl magas, hiszen egy egész karton kereskedelmi forgalomban kapható mandulatejet kellene elfogyasztanunk ahhoz, hogy bevigyük az egyetlen porció mandulában lévő tápanyagot.

A mandula- és a szójatej a legelterjedtebb tejalternatívák a piacon. A szójatej áll összetételében a legközelebb a nyers tejhez, mégis lehet veszélyes is, hiszen a legtöbb szójatej genetikailag módosított szójából készül. Emellett, ha nem fermentáljuk a szóját, akkor az nagy mennyiségben tartalmaz fitin savat, tripszin gátló szereket és alumíniumot. A fitin sav és a tripszin gátlók növekedési problémákat okoznak, mivel gátolják az olyan fontos ásványi anyagok felszívódását, mint a kalcium, magnézium és a réz. A magas alumínium tartalom pedig méreg az idegrendszer és a vese számára.

A mandulatej sokkal kevesebb tápanyagot tartalmaz, mint a szója- vagy a nyers tehéntej.

A mandula- és a szójatejben is karragén tartja össze azok alkotóit. Ez az anyag gyulladáskeltő, roncsolja az emésztő rendszert, és növeli a rák kialakulásának kockázatát. Növényi tejek vásárlásánál csak GMO- és karragén menteset vásároljunk, hogy megvédjük magunkat a mérgező anyagoktól, figyelmeztet dr. Mercola.

Mercola szerint a legjobb, legegészségesebb és tápanyagokban leggazdagabb választás a legeltetett tehenek nyers teje, amely óriási tápanyag tartalma mellett nem fenyeget az ipari előállítás során keletkező veszélyes anyagok okozta károkkal. Ha mégis egy tejalternatívát választunk, akkor inkább magunk készítsünk otthon mandulatejet.

https://foodfacts.mercola.com/pasteurized-milk.html

https://foodfacts.mercola.com/soy-milk.html

https://foodfacts.mercola.com/almond-milk.html