A tej: nyers, pasztőrözött vagy növényi? – második rész

Az első részt itt találják: https://berta-irma.com/a-tej-nyers-pasztorozott-vagy-novenyi-elso-resz

A harmadik részt itt találják: https://berta-irma.com/a-tej-nyers-pasztorozott-vagy-novenyi-harmadik-resz

A negyedik részt itt találják: https://berta-irma.com/a-tej-nyers-pasztorozott-vagy-novenyi-negyedik-resz

A nyers tejet idővel a tejsav baktériumok fermentálják. Ez a folyamat konzerválja a tejet és savanyú ízt ad neki. A pasztőrözött tej nem fermentálódik a hasznos mikroorganzimusok hiányában, hanem megromlik a veszélyes mikrobák miatt. A 19. század elején a farmerek nagy lehetőséget láttak a magasabb tejhozamban, amellyel elláthatták a városokba költözött lakosságot is tejjel. Akik városban születtek és éltek, nem ismerkedtek meg a tejtermékek savanykás ízével. A gabonával és tejhozam növelő ételekkel történő etetés miatt megnőtt a tejhozam, de a tej minősége és tápanyagtartalma csökkent. A teheneknek legelniük kellene, hogy a klorofill, ásványi anyagok és vitaminok széles választéka, esszenciális zsírok és élő mikroorganizmusok jótékony hatásaival találkozhassanak. Amikor elveszik a tehenektől a zöld növényekkel való táplálkozás lehetőségét, akkor sok probiotikus fajt ölnek ki bennük és a káros törzsek buja fejlődését serkentik. A gabonával történő táplálás a tehenek emésztőrendszerének elsavasodásához vezet. Az alacsony pH kedvező olyan patogén baktériumok számára, mint az E. coli. A 19. század végén terjedni kezdő pasztőrözés elpusztítja az összes tejben lévő baktériumot, ugyanúgy, mint az enzimeket és denaturálja az aminosavakat. A tehenek sok gabonát tartalmazó táplálása miatt a tej nagyon savas és gyulladást okozó hatású. Az ilyen tej még 52 különböző antibiotikumot, peszticidet és hormont tartalmaz, amelyek növelik a tejhozamot.

A homogénezés azért terjedt el, mert az embereket zavarta, hogy a tejtermékek tetején ott áll a tej zsírja. Ez egy igen kártékony folyamat, amely amelynek során egy ártalmas enzim keletkezik, a xantin-oxidáz. A xantin-oxidáz áthatol az emésztőrendszer falain és azonnal a vérkeringésbe jut. Ez egy nagyon reaktív enzim, amely sérüléseket és gyulladást okoz az artériák szöveteiben.

A nyers tejben található foszfatáz, amely a kalcium felszívódásához elengedhetetlen, lipáz, amely a zsírok lebontását segíti, immunoglobulinok, amelyek segítenek az asztma csökkentésében, laktázt termelő baktérium, amely segíti a laktóz emésztését, probiotikumok, amelyek erősítik az immunrendszert. A pasztőrözéssel ezeket mind tönkreteszik, emellett denaturalizálódnak azok a proteinek, amelyek helyreállítják a szöveteket és erősítik a csontokat és az izmokat. A nyers tej A-, D- és B12 vitamin tartalma is jelentősen lecsökken pasztőrözéssel.

Mindennek ellenére vannak, akik nem tolerálják a tejtermékeket. Az ő számukra tényleg jobb, ha nem fogyasztják őket.

Forrás:

https://drjockers.com/milk/

https://foodfacts.mercola.com/raw-milk.html

https://foodfacts.mercola.com/pasteurized-milk.html

https://foodfacts.mercola.com/soy-milk.html

https://foodfacts.mercola.com/cottage-cheese.html

https://foodfacts.mercola.com/coconut-milk.html

https://foodfacts.mercola.com/almond-milk.html