A tej: nyers, pasztőrözött vagy növényi? – negyedik rész

Az első részt itt találják: https://berta-irma.com/a-tej-nyers-pasztorozott-vagy-novenyi-elso-resz

A második részt itt találják: https://berta-irma.com/a-tej-nyers-pasztorozott-vagy-novenyi-masodik-resz

A harmadik részt itt találják: https://berta-irma.com/a-tej-nyers-pasztorozott-vagy-novenyi-harmadik-resz

Sokan összekeverik a kókusztejet a kókuszvízzel. A kókuszvíz a zöld kókuszdió belsejében lévő, szinte átlátszó folyadék, amely ásványi anyagokban, antioxidánsokban és egészséges zsírokban gazdag. A kókuszvíz frissítő hatású és hidratáló folyadék.

A kókusztej a kókusz húsának és víznek a keveréke. A kókusz húsát lereszelik és vízzel főzik, majd pedig átszűrik textil anyagon.

A kókuszban lévő tápanyagok legfőképp annak húsában találhatóak meg, és, ha élvezni szeretnénk a kókusz jótékony hatásait, akkor az annak húsából készült termékeket fogyasszuk, például kókusztejet. Lássuk, Mercola szerint mire jó a kókusztej:

– súlyunk karbantartása és energia: a kókusztejben lévő közepes szénláncú triglicerideket (MCT) a máj azonnal átalakítja és gyors energiát nyújtanak számunkra. Ez megnehezíti, hogy zsírként tárolódjanak, ezért kiváló a súlyunk karbantartására, ráadásul egy tanulmány szerint csökkenthetik a kalóriabevitelünket is.

– koleszterinszint karbantartása: a kókusztej pozitívan hathat a koleszterinszintünkre, ha rendszeresen fogyasztjuk. Egy tanulmány szerint a kókusz csökkentheti az LDL („rossz”) koleszterin szintet már két hónap alatt.

– csökkenti a gyulladást a szervezetben

– antibakteriális hatású: a kókuszban található MCT-k segíthetnek legyőzni a szervezetünkben lévő vírusokat és baktériumok, és van tanulmány, amely szerint a gombás fertőzések ellen is kiválóan hatnak.

A kókusztejet többféleképpen is használhatjuk: az ételeinken kívül higiéniás szereket is készíthetünk belőle, mint sampon, szappan, tusfürdő és testápoló. A kókusztej vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag, ezért egészségessé teheti a bőrt, gyorsíthatja a haj növekedését és segíthet a leggyakoribb bőrproblémák kezelésében.

Forrás: 

https://foodfacts.mercola.com/coconut-milk.html