Aki a minőségi mangalicahúsért felel

A ketogén táborban termelők is bemutatkoztak, akik a mai világban kicsit talán lehetetlennek tűnő, mégis csodálatos és hasznos dolgot csinálnak: minőségi húst árulnak a tömegtermeléstől nyüzsgő 21. században. Fekete Zsóka, díjnyertes mangalica tenyésztő, jobb életet szeretett volna az állatainak, és valódi tápanyagokkal teli húst akart biztosítani a környezetének. Ő maga nem él ketogén életmódot, de ezek az elvek nem állnak távol a mindennapjaitól.

Mit jelent számodra az életmód? Mit teszel az egészségedért?

Én csak saját alapanyagot használok, amit mi magunk termelünk meg. Hála istennek, mi még meg tudjuk termelni a paradicsomot, paprikát, van kertünk, szőlőskertünk és gyümölcsösünk. Igyekszünk mindent bio módon megtermelni, semmit se permetezni. Vannak tyúkjaink is, akik tojást tojnak, ami szintén bio. Boltból semmit sem vásárolok, a hús adott, házi tejet fogyasztunk, nem sok kenyeret eszem, és mindent háziasan készítünk el. Ha vásárolunk is valamit, akkor ismerjük a gazdát és tudjuk, hogy tartja az állatot. Sajnos sok tudatlan kistermelő van, akiről azt hisszük, hogy nagyon jó az áruja, de sokszor nem tudjuk, hogy termesztette. Jó megtudni, hogyan termeli, hogyan szedi a terméket, ismerni a hátterét. Én személy szerint nagyon ügyelek arra, hogy bio takarmányt egyenek az állatok, és így meg tudom termelni magamnak és a körülöttem élőknek azt a minőséget, amit én magam is elvárok. A munkámból adódóan nagyon sokat mozgok, és ezt fontosnak is tartom. Aki szakmájából adódóan ülő életmódot folytat, annak is fontos, hogy meglegyen a napi sport. A friss levegő, a napfény, a zöld környezet is nagyon jót tesz, szerintem nem csak az egészség, de a lelki egyensúly szempontjából is.

 

Te nem ketózol?

Nem rég ismerkedtem meg a keto étrenddel, előtte nem is foglalkoztam vele, nem sokat hallottam róla. Paleoról hallottam már, de erről konkrétan nem sokat tudok. Vevőim tájékoztattak róla, hogy milyen jótékony hatással van a szervezetre. Kenyeret viszont nem fogyasztok, édességet sem, hiszen nem vagyok édesszájú, a szervezetem sem kívánja, tejet is csak a kávéhoz iszok.

Te kísérletezed ki a termékeidet. Hány személyes a kóstoló bizottság? Kik kóstolják az újdonságokat?

Főleg a henteseim szokták. Idősebb henteseim vannak, akik máshogy dolgoztak előtte, és talán kicsit jobban belelátnak a szakmába. Húsüzemben, házi vágásoknál tevékenykedtek, kis- és nagyüzemekben, ami miatt sokféle ízvilágot ismernek, és így tudnak viszonyítani. A piacon is szoktam adni a vevőknek, ha van új termékem, hogy kóstolják meg otthon és várom a visszajelzést. Az a legjobb, amikor a vevők mondanak véleményt, mert őszinte és segítő szándékkal elmondják, hogy miből tegyek többet, miből kevesebbet.

Hány munkást foglalkoztatsz?

A feldolgozásban kettőt, és van egy besegítő néni, aki mosogatni szokott, de ő nem jön minden nap, kivéve, ha sok a munka. Van két hentesem, de egyikük beugrós, a másikuk minden nap jön. A telepen kinn pedig két ember van, aki ellátja az állatokat és rendezi a telepet, kaszálnak, rendben tartják a gépeket. Én sajnos ritkábban vagyok kinn az állatoknál, de tudom, hogy mindent kézben tartanak, valamint édesapám is besegít a farmon. Ha állatorvosi munkálatok vannak, akkor én megyek ki, és elintézem. Állatorvosi szaksegéd végzettségem van, és szeretek mindenhez érteni, mindenbe belelátni. A piacot, értékesítést én intézem és veszem fel a rendeléseket, ami azt jelenti, hogy naponta akár kétszer is fel kell töltenem a telefonom, mert annyiszor hívnak, vagy annyiszor kell email-eket vagy Facebook-ot ellenőriznem, mert nekem az is munka, ott veszem fel a rendeléseket.

Mennyit alszol ennyi munka mellett?

Én nagyon gyorsan elalszom, és mélyen alszom. Van persze, amikor nem pihenem ki magam, és akkor a következő napom is kicsit rosszabb, de amúgy jó alvó vagyok. Muszáj azt a keveset, amit alszom, jól és mélyen aludni.

Említetted, hogy a vasárnap a feltöltődésé. Mivel töltöd a szabad idődet?

Olyankor inkább takarítok otthon, vagy email-eket írok, ami számomra szintén kikapcsolódás, mert nem azon jár az eszem, hogy mit kell csinálni. Számomra az ötletelés is pihenés. Amikor eszembe jut valami, felírom, keresem a választ, és addig keresek, amíg meg nem találom. Sokszor van, hogy nap közben felírom, és amikor időm lesz, majd rákeresek. Vasárnaponként családi ebéd van, ami szintén kikapcsol, vagy barátnőkkel, rokonokkal találkozom.

Ez egy fiatal hölgy kezdeményezése a jobb étel és jobb élet irányába, amellyel nem csak az emberek jutnak minőségi ételekhez, hanem az állatok is jobb életet élhetnek. Manapság ritka, de egyre inkább terjedő törekvés az egészséges élet megvalósítása, és ehhez nagyon fontos, hogy valódi ételt együnk. Vásároljunk a termelőktől, akik garantálják a minőséget, legyünk egészségesek és éljünk teljes életet.

Zsóka termékeit Budapesten a Lehel csarnokban kéthetente péntek-szombat tudják megvásárolni, megkóstolni az érdeklődök, és el tudják érni a Facebookon, valamint a weboldalán: www.feketezsoka.hu

Aki több információt szeretne a ketogén életmódról, olvasson utána a blogomon.