Aki a minőségi marhahúsért felel

A ketogén táborban termelők is bemutatkoztak, akik a mai világban kicsit talán lehetetlennek tűnő, mégis csodálatos és hasznos dolgot csinálnak: minőségi húst árulnak a tömegtermeléstől nyüzsgő 21. században. Van, aki egyszerűen jobb életet szeretett volna az állatainak, és valódi tápanyagokkal teli húst biztosítani a környezetének, és van, aki emellett ketogén diétán is van évek óta. Ez utóbbi Porkert Krisztián, akit a mindennapjairól, életmódjáról, és természetesen a munkájáról is kérdeztem.

Mióta ketózol?

Nagyjából 5 és fél éve döntöttem úgy, hogy egy egészségnek tartott szintről a paleolit táplálkozásra váltok. Egy olyan táplálkozásformára vágytam, amelyet civilizált környezetben meg tudok magamnak teremteni. Ez arról szól, hogy minél kevesebb vegyszert használjak és minél inkább organikus táplálékot vigyek be. El akartam hagyni minden finomított ételt, amely az iparszerű forradalommal jött, például a gabonát és a cukrot is, amelyekre, nem biztos, hogy szükségünk van. Hogy mikor kezdtem a zsírokból energiát nyerni, illetve mióta ketózom, nem tudom pontosan megmondani, de nagyjából 3-5 éve. Ebben a tekintetben viszont az utóbbi háromnegyed évben keletkezett egy komolyabb váltás, ami a táplálkozási időablakom csökkentése volt. Nagyjából kétszer eszem egy nap, ami egy ebédet és egy vacsorát jelent. Ebédnél van valamennyi szénhidrát az étkezésemben, ami köretet jelent, vacsoránál ez már minimális. Este igyekszem főleg zsírokat és valamennyi fehérjét bevinni. Ez a tudatosság az elmúlt háromnegyed évre jellemző. Nem számolok, nem mérek, eszem, ami és amennyi jól esik. Néha előfordul, hogy megeszek egy szelet paleo csokit, vagy egy akármilyen süteményt, de nekem ezzel nincs problémám, mivel soha sem voltam édesszájú. Ha jóllakom egy étellel, nem jellemző, hogy megkívánnék bármilyen más ételt. Ezek viszont általában olyan ételek, amelyek beilleszthetők egy paleo táplálkozásba, és amelyeket otthon készítek. Lehet ez egy szusi rizsből készült rizskoch, vagy egy tejberizs. Sokszor hozzáadom az Erdős Tamás által kifejlesztett LaboNoir márkával fémjelzett fehérjét, az eredmény pedig inkább funkcionális táplálék, mintsem édesség.

Milyen változásokat tapasztaltál, amikor ketogén diétára váltottál?

Az étkezések utáni kajakóma hiánya a legkomolyabb változás. Előtte előfordult egy ebéd vagy egy vacsora után, hogy egy ültő helyemben pillanatok alatt el tudtam és el kellett aludnom. Most nagyon ritkán történik ilyen, akkor is talán azért, mert később fekszek és korán kelek, aminek következtében több pihenésre lenne szüksége a szervezetemnek, de ebéd után már nem érzem, hogy el tudnék aludni a székben.

Marhatenyésztéssel foglalkozol. Mi a te feladatod, szerepköröd, mivel foglalkozol pontosan?

2006-ban kezdtük el az építkezést a tulajdonostársammal, aki a legjobb barátom is. Akkoriban még heti 2-3 napot töltöttem Kecskeméten. Együtt kezdtük kialakítani az egészet. Hamarosan rájöttünk és megegyeztünk abban, hogy a távolság miatt, mivel ő kecskeméti, én pedig pécsi vagyok, a marhákkal kapcsolatos dolgokat ő intézi, én pedig inkább az üzletvitelért, a stratégiáért és minden vezetési feladatért felelek. Más tényezők is közrejátszottak, de a földrajzi elhelyezkedés is ezt tette lehetővé. Én viszem a három kereskedelmi üzletágat, természetesen hozunk közösen döntéseket, de alapvetően én felelek ezekért, ő pedig alapvetően az állatoknak a gondozásával, felügyeletével foglalkozik. Ha van más, aki a farmon dolgozik, akkor nem egyedül, de most például ő maga rendezi a kb. 100 tehenet és szaporulatát.

Porkert Krisztián és üzlettársa, Nagy Pál egy általuk tenyésztett díjnyertes szarvasmarhával

A vállalat áll egy állattenyészetből, amit legrégebb óta csinálunk, majd pedig 4-5 évvel ezelőtt kezdtük a kereskedelmi brandet felépíteni, tehát, feldolgozzuk a marhahúst és abból készítünk különböző nyershúsokat, vagy szalámit, stb. Eljárunk különféle rendezvényekre is. Gondolkodtunk már a saját éttermen, de a Hedon nevű csapat felkért minket, hogy egy étteremben ők csinálják a bárrészt, mi pedig az éttermi szolgáltatást. Ez sokkal jobb így, mivel kisebb beruházási költséggel tudtunk valami olyat csinálni, amiben jók vagyunk.

A családod követ-e az egészséges táplálkozásban, diétában?

Nem teljes mértékben, de szerencsére van egy jó irány, és látják a példát. Van, amiben drasztikus döntést hoztam, például tejtermékek nem lehetnek a hűtőnkben. Ha a feleségem éppen szeretne, akkor természetesen, nem szólhatok bele, nem tilthatom neki, de a gyerekek szempontjából talán kicsit én vagyok az, akinek a szava erősebb, és ezért nincs is otthon tejtermék. Egyébként már a feleségem sem igényli, de ő mondjuk kevésbé azonosul ezzel. Ha mondjuk étterembe megyünk, neki nem probléma rántott húst enni. Igaz, viszonylag kevés alkalommal eszik ilyet. Otthon nincs semmilyen kenyér, nem használunk gabonaszármazékot, sem tejtermékeket, maximum hosszan érlelt sajtokat. Elmondhatjuk, hogy nagy mértékben követnek, de fontosabbnak tartom, hogy inkább példaértékű életvitel legyen, amit én csinálok, és aki akarja, majd csatlakozik hozzám.

A gyerekek hogy táplálkoznak? Bolti édesség, gyümölcs?

Nem esznek bolti édességet. Gyümölcsöt kapnak, most épp barack van otthon, szőlő is lesz. Ez inkább a nyári időszakra vonatkozik, télen pedig bio alma, de ez nem mindennapos. Nagyon szeretik, ha készítek házi édességet, például a rizskoch, amit említettem, vagy csinálok csokit, ami 80g kókuszzsír, 25g bio Criollo kakaó, érzés szerint egy prémium minőségű 85%-os kókusztej (a többi 15% víz), teszek hozzá egy kis inulint és egy teáskanál mézet, és egy kis mandulalisztet.

Szóval te sem félsz a méztől?

Nem, de nagyon minimálisat használunk. Kb. 3 üveg fogy el egy évben. Nem használunk édesítőszert, csak inulint és glicint, de azt is nagyon ritkán.

A gyerekek iskolában, bulikban, hogy tudnak ellenállni a finomságoknak? Az emberek figyelembe veszik-e, hogy ti bizonyos ételeket nem fogyasztotok?

Nem veszik figyelembe. Nincs elég információjuk, ezért megértésük sincs ezzel kapcsolatban. Emiatt egy nagyon erős kompromisszumkészség kell, hogy legyen bennünk, amit nem szeretek. Sajnos néha engednem kell, és, ha ott vagyok, akkor néha utalok rá a srácoknak, hogy nem biztos, hogy hozzá kellene nyúlni azokhoz a dolgokhoz, és nagyon sokszor megértik, de nem erőszakoskodom velük, és nem akarom tönkretenni a lelküket, mert az is ugyanolyan fontos, mint a testi egészség. Szerintem, ha néha esznek ilyesmit, nem történik bajuk, és ők sokkal jobban alkalmazkodnak ezekhez az ételekhez, mint mi.

Számodra mit jelent az életmód?

Amit én csinálok, annak elsősorban a saját magam számára van jelentősége, illetve bízom benne, hogy a körülöttem élők is példaértékűnek találják. Én is sok mindent tapasztalati úton fogok megismerni. Van egy elméleti tudásom, és remélem, hogy tapasztalati tudássá is válik majd mindez. Nyilván nem tudhatom, mi az, ami mindenkinek jó, de arról lehet fogalmam, hogy mi az, ami biztosan rossz. Nagyon bízom benne, hogy mindaz, amit csinálok, hosszútávon az egészségem szolgálja majd. A rengeteg munka, a nagy hajtás, ami most van körülöttem, valószínűleg nem a hosszú életet szolgálja, és be is akarok építeni pihenőket, illetve vannak is időszakok, amikor megállok és pihenek kicsit. Jelenleg három üzletcsoportot építek, és mindezt egyedül csinálom, tehát sok a tennivalóm. Fel kell építeni egy vezetői gárdát, akik képesek lesznek elvégezni mindazt, amit én most csinálok, de addig még sok mindent kell elintéznem. Vannak viszont dolgok, amelyek az egészségem szolgálják, és ezeket meg is teszem, de nem tudom minden energiám arra fordítani, hogy hogyan tudnék egészségesebben élni. Erre talán nincs is már szükségem, mert úgy érzem, elég információval rendelkezem ahhoz, hogy ezt meg is valósítsam. Imádok mezítláb járni, kinn lenni a napon, jól érzem magam attól, hogy nem eszem magam degeszre, nem kell 4-5 alkalommal ennem, mint azelőtt, ami nem tesz jót a szervezetünknek.

Mit sportolsz?

Sok sport képezi az életem részét. Most különböző funkcionális edzéseket végzek, például TRX kötéllel történő edzés, vagy súlyzós crossFit jellegű edzés, vagy szívesen veszem, ha a srácok szólnak, hogy bokszoljunk kicsit, földharcoljunk. El szoktam menni mountainbike-ozni az erdőbe, vagy szívesen úszok. Újra futni kezdtem, amit az előző 7-8 évben elhanyagoltam. Azelőtt versenyszerűen futballoztam.

Az életmód mindenki számára mást jelent. Aki tenni szeretne valamit az egészségéért, határozottnak kell lennie, és ki kell állnia az igaza mellett, de sokat is kell tanulnia. Egy ilyen vállalkozás, amely a saját javunkat és másokét egyaránt szolgálja, véleményem szerint jelentős az egészségünk és a jövőnk szempontjából. Mindenki élete tele van rohanással, de ahhoz, hogy ne bolonduljunk bele, tennünk is kell valamit. Együnk jókat, és tápláljuk a testünket.

Az említett étterem Budapest V. kerületében van a Sas utca és az Arany János utca kereszteződésében van, Hedon a neve. Mindenkit szeretettel várnak!

A cég honlapját itt találják: https://npkbeef.com/?fbclid=IwAR2GqDn-Bi_5ZyEIQ4lraSqUoufwqKDXZ72MIZ_cUmsy5yf5RHfKkzsVDow

Aki több információt szeretne a ketogén életmódról, olvasson utána a blogon.