Barack

Barack

Barack liszt nélkül: imádom az ünnepi készülődést, amelynek mindig is fontos része volt a süteménysütés. A barack számomra azért is különleges, mert édesanyám ezt szerette volna megsütni arra a húsvétra, amelyet sajnos nem élt már meg. Így lett számomra a barack húsvéti sütemény. A lisztet már régen kihagyom a finomságokból, a barack viszont kicsit nehezebben elkészíthetőnek bizonyult, hiszen itt olyan tészta kell, amelyet könnyen tudunk késsel faragni. A kivájt tésztát bele kell keverni a töltelékbe, ami egy különleges krémet ad a süteménynek. Az ételfesték, amelyet használok a végén egy természetes, növényekből készült festék, amelytől a gyerekek nem lesznek hiperaktívak. Számomra fontos, hogy, amit az asztalra teszek nem csak finom, de egészséges is legyen és ne kelljen a gyereket azért a viselkedésért büntetni vagy rossznak titulálni, amit az az étel okoz, amit megevett.

Hozzávalók a barackokhoz:

darált mandula, amennyit felvesz (kb.300-400g)

4 evőkanál méz

2 evőkanál sertészsír

2 tojás

tej igény szerint

negyed kávéskanál szóda bikarbóna

A hozzávalókat gyúrjuk össze, a cél könnyen formálható, mégsem túl kemény tészta. Formáljunk belőle kb.1.5 cm átmérőjű golyókat (barack), kicsit lapítsuk szét őket, mert ez a tészta nem lapul szét sütés közben, mint a lisztes változat (én ezt nem tudtam, ezért lettek ilyen nagyok a barackjaim).

Barack töltelék:

Az elhűlt barackok közepét a laposabb részüknél vájjuk ki késsel, hogy bele tudjuk tenni a tölteléket. Amit kivájtunk, morzsáljuk össze, adjunk hozzá két kanál édesítetlen baracklekvárt, pici mézet, és kedvünk szerint tehetünk még bele darált diót vagy kakaóport. A krémet keverjük össze és töltsük bele a kivájt lyukakba, kenjünk egy keveset a szélére is és ragasszunk össze 2-2 félbarackot. Az összeragasztott barackokat mártsuk narancslében feloldott ételfestékbe. Kis levelekkel díszítsük.