Böjt

Már egy ideje halogatom, hogy erről írjak, de a nagyböjti időszak elérkeztével muszáj említést tennem a böjtről.

A vallások is, az ősi kultúrák is fontosnak tartották, és tartják ma is a böjtöt, de az állandó evéssel az emberek számára lehetetlenné vált a teljes böjt. Gondoljunk csak bele, Jézus hány zacskó száraz tésztával vonult el negyven napra? Buddha, Jézus és Mohamed is böjtöltek. Mondhatnánk, hogy ők olyan szinten voltak spirituálisan, hogy megtehették ezt, de most azt mondom erre, hogy vannak köztünk egyszerű emberek, akik szintén megtartják a 40 napos vízböjtöt. Igen, vannak, és tudják, hogy ilyenkor a legősibb, leghatékonyabb és legolcsóbb gyógymódot alkalmazzák. Én egyelőre a pár napos böjtöket alkalmazom, amelyek során teljesen feltöltődöm és a gyerekeimet etetve hatalmas akaraterőre és kitartásra teszek szert.

Már a napi 20 órás böjttel is csodálatos eredményeket lehet elérni: rengeteg energia, fiatalosabb bőr, erősebb immunrendszer. A megfázás legjobb és leghatékonyabb kezelése is a 24 órás böjt. Hogy hány napig vagy hány óráig böjtölünk, rajtunk múlik. Az éjszaka is böjtöléssel telik, és a reggelivel szakítjuk ezt meg, amire a reggelit jelentő angol breakfast szó is emlékeztet, hiszen szó szerint böjt megszakítást jelent.

A tudomány lassan visszatér az ősi gyógymódokhoz, amelyek valóban hatékonyan kezelték, és kezelik ma is a krónikus betegségeket.

Dr. Jason Fung viccből kezdett a böjtölésbe, majd rájött, hogy a kórházakban műtétek és vizsgálatok előtt alkalmazzák és senkinek sincs tőle baja. Az egy és fél évvel ezelőtti epeműtétem előtt, amikor szénhidrátban gazdag ételeket kaptam a kórházban, hiszen azok nem terhelik az epét, óriási görcseim lettek, és ahelyett, hogy hallgattak volna rám, és szénhidrátban szegény ételeket hoztak volna nekem, inkább nem kaptam enni pár napig. Számomra ez nagyon furcsa volt, hiszen akkoriban fogalmam sem volt a böjtről, és azt hittem, majd ellenőriznek, vagy többször néznek be hozzám, de semmi sem történt. Nem is foglalkoztak velem, még a vérnyomásom is ritkábban mérték, mint előtte. Hogy mi történt? Semmi! Semmi olyan, amire számítottam, viszont nem tudtam magammal mit kezdeni. Infúziót már nem kaptam, sétálhattam, de ez kevés volt. Tele voltam energiával. A műtét előtti délutánon a kórházi szobában guggolásokat, fekvőtámaszokat végeztem, mert egyszerűen mozognom kellett. Nem tudtam, mi van velem, de muszáj volt mozognom, és 3 napja nem ettem. Mostanra értettem meg, hogy miért történt mindez. Ezzel szemben, mit tapasztalunk, amikor eszünk? Sok esetben fel sem bírunk állni, és még a nadrágövet is kijjebb kell csatolni.

A böjt csodálatos hatása, illetve egyik eredménye az autofágia. Az autofágia felfedezéséért kapott Yoshinori Ohsumi orvosi-élettani Nobel-díjat 2016-ban. Ez a folyamat nem más, mint a sejtek „önevése”, amely során a szervezetből kitisztulnak a felhalmozott romok, azaz a méreganyagok és a sejtek sérült részei. Emlékeznek még a Boros G. László munkásságáról szóló cikkemre? Ott említettem a mitokondriumokat, amelyek energiát termelnek a testünkben. Ezekben a sejtszervecskékben történik az autofágia. Ha pedig maga ez a sejtszervecske, vagyis a mitokondrium emésztődik fel, akkor pedig mitofágiának nevezzük a folyamatot – olvashatjuk dr. Joseph Mercola könyvében. Miért fontos ez? Mert a krónikus betegségek a mitokondriumok sérülései miatt jönnek létre, és a böjt segítségével a sérült sejtszervecskék eltüntethetők, hogy utána újak, egészségesek jöhessenek létre.

A zsíradaptált egyéneknél (akiknek a teste hosszabb ideje használ zsírt energiaforrásként) már 18 óra böjt után beindul az autofágia – állítja dr. David Jockers. Mit jelent mindez? Azt, hogy ha naponta csak 18 órán át nem eszünk, a maradék idő alatt pedig ketogén táplálkozást folytatunk, az ősz haj sötétebbé válik, a ráncos bőr megfiatalodik, a menupauza kitolható, és az egész test megfiatalodik. A rendszeresen alkalmazott többnapos vízböjtök pedig fél év alatt egy-két évtizeddel meg tudják fiatalítani a testet – mondja dr. David Jockers. A mindennapos időszakos böjt is sokat tud javítani a testünk állapotán, a lényeg, hogy ne együnk állandóan. Akkor együnk, amikor éhesek vagyunk, és akkor igyunk, amikor szomjasak vagyunk. Ezen kívül a böjt segíti még az őssejt termelődést is. Azoknak az őssejteknek a létrejöttéről van szó, amelyért az emberek vagyonokat fizetnek.

Ez a cikk a Családi Kör című hetilapban megjelent néhány írásom összefoglalása.

Források: