Csecsemők ketózisban

Hogyan lehetnek a csecsemők ketózisban?

A ketogén diéta hallatán sokan azt gondolják, ez csak egy fogyókúrás hóbort és fogalmuk sincs, hogy valójában ez a természetes táplálkozás. A keto is lehet sokféle, én viszont, ha ketogén diétáról, táplálkozásról beszélek, akkor arra a táplálkozásra, életmódra gondolok, amelyet évezredekkel ezelőtt is folytattunk és, amely hozzájárult az emberi agy hatalmas fejlődéséhez. A ketogén nem csak egy életmód, valamint egyre több tanulmány bizonyítja, hogy az állati hús és zsír segítette hozzá az emberi fajt az állatvilág fölé történő emelkedéshez. Aki azt állítja, hogy az agynak szénhidrát kell, az nincs tisztában azzal, hogy valamennyi glükózt, illetve pont a szükséges mennyiségű glükózt a testünk is elő tudja állítani zsírból és húsból, és azt sem, hogy az agyunk nagyon nagy része zsír, illetve a tökéletes agyműködéshez zsírra van szükségünk.

Hogy miért is fontos állapot a ketózis? Mert az emberi újszülöttek ketózisban vannak. Furcsán hangzik? Talán nevetsz rajta? Elképzelhetetlennek gondolod? Járj utána, nekem ne higgy el semmit!

Az emberi anyatej mérsékelt cukortartalma ellenére a szoptatás is ketogén, mivel a babák rohamos fejlődésük során gyorsan felhasználják a tejben lévő tápanyagokat. A csecsemők hatalmas fejlődésen és agynövekedésen mennek keresztül. Az anyatej összetételét viszont befolyásolhatja az anya is az étrendjével, mivel pl. a magas fruktóz tartalmú kukoricaszirup is bejut a tejbe, ugyanúgy, mint az anya által elfogyasztott D-vitamin (az uralkodó tévhittel ellentétben – dr. Ken Berry beszél erről).

A legintenzívebb agyfejlődési szakaszban az agy ketonokat használ, tehát, elmondhatjuk, hogy a tanulást is a ketogén étkezés támogatja a legjobban. Ráadásul, ketogén diétával kezelnek bizonyos agyi rendellenességeket is.

Újszülötteink ketózisban vannak, és így marad ez a szoptatás ideje alatt is. Ketonokat és zsírokat használnak energiaforrásként is, és agyfejlődésükhöz is.

Az újszülöttek nincsenek azonnal ketózisban, valószínűleg azért, mert maga az anya nem ketogén életmódot folytat, sőt, sokan a szülőszobára is visznek magukkal nasit, tehát nem töltik étlen a vajúdás időszakát. A ketogén anyák gyermekei viszont valószínűleg még az anyaméhben adaptálódnak a ketonok felhasználásához, ezért már a születés pillanatában is ketózisban vannak, hiszen a ketonok átjutnak a placentán és a magzat fel tudja őket használni. Lily Nichols szerint pedig a kismamák a babavárás második felében amúgy is gyenge ketózisban vannak függetlenül attól, mit esznek és a ketonokat a magzat is felhasználja.

Miért ketogén a szoptatás

A szoptatott és tápozott babák közötti egyik jelentős különbség az az, hogy a szoptatott babák mélyebb ketózisban vannak. A hosszabb ideig tartó szoptatás is valószínűleg azért jár jobb egészséggel, mert a babák így tovább vannak ketózisban.

Egy hipotézis szerint a hosszan tartó szoptatás után a ketogén hozzátáplálás, amely házi készítésű húslevessel és zsíros hússal történik tovább támogatja a baba agyfejlődését és csökkentheti betegségek kialakulásának kockázatát.

Forrás:

http://www.ketotic.org/2014/01/babies-thrive-under-ketogenic-metabolism.html