Elkényeztetett gyerek?

Sokan belátják, hogy hibás a rendszer, amelyben élünk, de mindannyian tehetünk valamit azért, hogy ez megváltozzon. Hallottuk már azt a mondást, hogy a saját udvarunkban söprögessünk? Ha mindenki csak a saját udvarában söprögetne, sokkal jobb lenne a világ.

Annak ellenére, hogy a pletykás emberekre mondják ezt, mi lenne, ha máshogy értelmeznénk a szólást? Mit is söpörjünk először ki és honnan? Talán a negatív érzelmeket. Tegyünk rendbe mindent, ami negatívan hat ránk. Akire jó hatással van, ha a gyereke rosszul viselkedik, hisztériázik, kezelhetetlen, az abba is hagyhatja az olvasást, a cikk nem neki szól. Aki viszont tenne valamit ez ellen, az megismerkedhet a www.yourmodernfamily.com tippjeivel a témával kapcsolatban.

A szülők nagy része nem tervezi elkényeztetni gyermekeit, állítja a cikk, de sokaknál idővel elszalad a ló és meg szeretnék azt állítani. A cikk ajánlásai a következők:

1. Legyünk következetesek

A szerző tanár-, játékterapeuta- és szülőként is azt tapasztalta, hogy a következetesség a kulcs. A gyerekeknek meg kell tanulniuk, hogy a tetteknek következményei vannak. Ha feleselnek, akkor azért szankciók járnak. Nem kell nagy dolgokra gondolni, de ezt-azt meg lehet vonni a gyermektől, hogy megtanulja, mit lehet és mit nem.

2. Alkalmazzuk a HA…, AKKOR… elvet

Ha elvégzik a házi munkájukat, akkor kaphatnak jutalmat.

3. Mondjuk el a gyermeknek, hogy mit várunk el tőle

Ha el kell mennünk vásárolni, mondjuk el, hogy csak ezt és azt veszünk, azon felül semmit. Mondjuk el, hogy mi történik, ha ezen felül meg akar velünk vetetni valamit (pl. nem jöhet velünk máskor vásárolni).

4. Ne vegyünk felesleges dolgokat a gyerekeinknek

Ha valami szép, vagy akciós, vagy oktató jellegű, nem kell azonnal megvennünk. Nem kell mindent megvennünk nekik, mert akkor azt hiszik, hogy mindent megkaphatnak, ráadásul értékelni sem fogják majd, ha kapnak valamit.

5. A gyerekek vigyáznak-e a játékaikra?

Ha eltörik a játék, azt várják-e el tőlünk, hogy azonnal újat vegyünk? Szépen játszanak-e velük, vagy dobálják a játékaikat? Mi a gond, ha eltesszük őket: az, hogy hiányolják a játékot, vagy az, hogy elvettük azt tőlük?

6. Hadd vegyenek a gyerekek maguknak valamit

Ha a gyermekünk meg szeretne valamit venni, akkor mondjuk meg neki, mennyibe kerül az és gyűjtse össze ő maga a pénzt. Sokkal jobban megbecsüli majd, amiért ő dolgozott meg.

7. Legyen a gyermeknek listája mindarról, amit szeretne és mennyibe kerül az

Ha a gyermek valamit szeretne, választhat, hogy:

– kéri születésnapra

– kéri karácsonyra

– megveszi maga (ilyen esetben mi is kiegészíthetjük a pénzét)

8. Tanítsuk meg adakozni a gyermeket

Ha egy új játékot kap, kérjük meg, hogy ajándékozza el azon játékát, amellyel ő már nem játszik, másnak pedig örömet okozna.

9. Próbáljunk lomtalanítani

A gyermekünk is örül majd annak, hogy örömet szerez másoknak, és kevesebb lesz otthonunkban a lom.

10. Töltsünk több időt a gyermekünkkel. Neki nem arra van szüksége, hogy folyton új dolgokat kapjon, hanem arra, hogy vele legyünk.

A legfontosabb, hogy beszélgessünk a gyermekünkkel és megértsük, hogyan érez. Ha pedig szankcionálni kell a viselkedését, akkor apróságokkal tegyük, ne pedig azzal, hogy nem megyünk idén nyaralni, ha valamit nem tesz meg. Legyen apróságok a büntetések, pl. hogy még két feladatot kap a házi munkából, vagy nincs több nasi aznapra, vagy nem játszhat egy nap a barátaival.

https://www.yourmodernfamily.com/how-to-un-spoil-a-child/

Házi munka gyerekeknek? Hamarosan erről is olvashat!