Előadás: Lily Nichils: Biztonságos-e az alacsony szénhidrát bevitel a várandósságban?

Az előadást a denveri Low Carb konferencián tartotta Lily Nichols és megtekinthető a Low Carb Down Under Youtube csatornán.

Az itt következő cikk egy jegyzet az előadásából. Nem tekinthető orvosi ajánlásnak. A szerző semmilyen felelősséget nem vállal: Nem vagyok sem orvos, sem egészségügyi dolgozó, csak az általam hallottakat, látottakat, olvasottakat és tapasztaltakat adom tovább.

Lily Nichols örömmel mondja el előadásában, hogy Csehország eltörölte az ajánlott minimális szénhidrát mennyiséget a babavárás ideje alatt.

Lily Nichols társalapítója a Women’s Health Nutritional Academy-nek (nők egészségével foglalkozó táplálkozástudományi akadémia). Miután dolgozni kezdett a terhességi diabétesz témakörében, a hozzá forduló kismamák állapota rosszabbodott, nem pedig javult. Nem értette, miért, hiszen követte az előírást.

Az elfogadott ajánlások babavárásban: a kalória 45-65%-a szénhidrátból származzon, és minimum 175g legyen.

Honnan jött ez a bűvös 175g? Nehezen talált rá, mivel minden cikk csak egymásra hivatkozott, de az eredeti forrást nem említették. Végül megtalálta, és abban az áll, hogy 100g szénhidrát ajánlott egy átlagos felnőttnek + 300 kalória, amit megkíván a terhesség (45%-a szénhidrát), tehát 35g + kb. 33g glükóz, amit a fejlődő agy használ fel. Így kaptak 168g-ot, amit „felkerekítettek” 175g-ra.

Ugyanez a dokumentum ellentmondásban áll saját magával, mivel az előadó szerint benne áll, hogy a táplálkozásból bevitt szénhidrátmennyiség alsó határa, amely szükséges az életben maradáshoz nyilvánvalóan NULLA, ha elegendő proteint és zsírt fogyaszt valaki.

Ha valaki az ajánlásoknak megfelelően napi 175g szénhidrátot fogyaszt, előfordul, hogy mégis magas vércukorszinttel küzd. Ebben az esetben az előadásban említett forrás szerint fontos, hogy ne csökkentse a szénhidrát bevitelt, mert az ketózishoz vezethet. A ketózist pedig egy babára veszélyes állapotnak tartják, mivel szülő nőknél, akik se nem isznak, se nem esznek, magas ketonszintet mértek, amely egyszeri mérés volt. A nők szülés közben étvágytalanok, sőt, inni sem bírnak, ami megmagyarázza a magas ketonszintet a vizeletben.

A terhesség fiziológiáját nézve Lily Nichols elmondja, hogy a babavárás alatt a ketózis kialakulására való hajlamot fedezünk fel, hiszen bárkinél, aki alacsony szénhidrát bevitelen vagy ketogén táplálkozáson van, és terhesség előtt is figyelték a keton szintjét, annál két-háromszoros ketonszint növekedés figyelhető meg. A ketózis állapotát sokkal könnyebb ilyenkor elérni valamivel magasabb szénhidrát bevitel mellett is.

Felteszi a kérdést, hogy hülye a mi testünk? Ha a ketózis veszélyes lenne a kismamára és a gyermekre nézve, akkor a szénhidrátban szegényebb időszakokban miért nem születtek csak és kizárólag agykárosodott gyerekek? Ha veszélyes lenne a ketózis, akkor hogy tudott fennmaradni az emberiség?

A ketózist azért tartják veszélyesnek a szakemberek, mert nem tesznek különbséget, vagy nem tudják, hogy különbséget kellene tenniük a ketózis fajtái között:

– táplálkozási ketózis

– éhezés okozta ketózis

– cukorbetegségben lehetséges ketoacidózis

A táplálkozási ketózis az az állapot, amikor a szervezet elsődleges „üzemanyaga” a zsír, mivel a táplálkozással kevés szénhidrátot visz be valaki, viszont energiában gazdagon táplálkozik. A vércukorszint normális.

Éhezéses ketózis akkor lép fel, amikor a szervezet elsősorban az elraktározott zsírt használja fel, ha valaki kevés tápanyagot visz be. Ebben az esetben a kismama nem visz be elég esszenciális zsírsavat, aminosavat, vitamint, ásványi anyagokat, mikrotápanyagokat és antioxidánsokat. Ez az állapot nem biztonságot a babára nézve.

Ketoacidózis: 1-es típusú cukorbetegség és inzulinfüggő 2-es cukorbetegség esetén, amikor nincs, vagy nincs elég inzulin a szervezetben. Ezzel szemben a terhesség hiperinzulinémiás állapot, tehát sok inzulin van a szervezetben. A ketoacidózisnál a vércukorszint a normál szint háromszorosa, helytelen a sav-bázis egyensúly (savas a vér pH-ja), nagyon magas a test ketonszintje (10-20 mmol/l). Ez nagyon veszélyes állapot.

Lily Nichols elmagyarázza a terhesség anyagcsere folyamatainak lényegét:

A várandósság elején anabolikus folyamatok vannak jelen, amikor is kisebb az inzulin rezisztencia szintje és arra törekszik a testünk, hogy több zsírt raktározzon el. A rosszullétektől eltekintve kevésbé hajlamos ketózisra a testünk.

A terhesség későbbi szakaszaiban magasabb az inzulinrezisztencia, a tápanyagokat a babához áramoltatja az anya zsírraktárainak felhasználásával is. A szervezet nagyobb mértékben hajlamos a ketózis állapotába kerülni.

Milyen elméletekkel magyarázzák a magasabb ketonszintet?

AGYFEJLŐDÉS: A magzati agy az energia 30%-át ketonokból szerzi. A ketonokból szintetizálja az agy számára nélkülözhetetlen zsírokat.

ENERGIA: A terhesség későbbi szakaszaiban az anya ATP (adenozin-trifoszfát) termelése majdnem kizárólag zsírokból történik.

AZ ÚJSZÜLÖTTEK TÚLÉLSE: Az egészséges újszülöttek legalább életük első hónapjában ketózisban maradnak.

Ezeknél az állításoknál a szerző természetesen feltünteti a forrást is.

A magas vércukorszint veszélyes, mert veleszületett szívelégtelenséget, velőcső záródási rendellenességet, gerinc fejlődési rendellenességet, vese fejlődési rendellenességet, farkastorkot, nemi szervek fejlődési rendellenességét, végtagok fejlődési rendellenességét és polidaktíliát (több ujj), hasnyálmirigy megnagyobbodást és halva születést eredményezhet. Talán ezért van az, hogy az egészséges nőknél 20%-os vércukorszint csökkenés figyelhető meg – teszi fel a kérdést az előadó.

A magas glikémiás indexű ételekből álló táplálkozás kapcsolatba hozható a gyermek későbbi metabolikus szindrómájával, és az anya magas szénhidrát tartalmú táplálkozása veszélyt jelent a gyermek egészséges súlyára tekintve, hiszen a gyermek későbbi elhízására van kihatással.

A becslések szerint gyűjtögető és vadászó őseink táplálkozásában a szénhidrát a bevitt kalóriák 16-22%-át tette ki. Ehhez képest a kismamáknak ajánlott szénhidrát mennyiség 45-65%, tehát 96-143g helyett 270-420g. Ráadásul a szénhidrátban gazdag táplálkozás kevesebb tápanyagot tartalmaz.

Emellett az előadás végén néhány idézetet láthatunk olyan tanulmányokból, amelyek kimutatták, hogy az alacsony glikémiás indexű táplálékok jótékonyan hatnak az újszülött súlyára, kevesebb inzulint igényelnek a terhességi cukorbetegség esetén.

A videót itt találják: https://www.youtube.com/watch?v=u6_CcBQDHMo&t=8s