Első 72 órás böjtöm

A böjt fogalma sokunk számára a vallási ünnepek előkészületét jelenti, a ketogén diétában pedig a szervezet feltöltődését. A Ketogén életmóddal élők csoportban először csodálkoztam, hogy vannak napok, amikor az emberek nem esznek. Nem értettem, de, mivel a ketogén diétát is hülyeségnek tartottam először, ezért erre már nem mertem semmit sem mondani. 8 hónap ketogén diéta után a tagok közös böjtjének alkalmával kipróbáltam én is. Mivel valahogy kiestem ketózisból, utána való nap nem igazán pörögtem, és az agyam sem, de egy héttel utána már ketózisban voltam, amikor újra böjtöltem, így sokkal jobban éreztem magam. Ekkor 48 óráig nem ettem.

Közben találtam egy cikket, amely egy tanulmányról ír, amelyben megállapították, hogy a 72 órás böjt megújítja az immunrendszerünket. A cikk Valter Longonak, a Kaliforniai Egyetem professzorának a szavait idézi, amikor leírja, hogy a böjt alkalmával a szervezetünk igyekszik energiát spórolni. Ehhez azokat az immunsejteket használja fel, amelyek károsodtak és amelyek feleslegesek. Megfigyelték, hogy hosszabb böjt, illetve éhezés alkalmával a fehér vérsejtek száma csökken embereknél és állatoknál egyaránt. A kísérletben hat hónapon át rendszeres, 2-4 napos böjtöket tartottak a résztvevők. Amikor újra táplálékhoz jut a test, akkor pedig visszatérnek a fehér vérsejtek. Az így megújult immunrendszerrel növelhetjük a hosszú és egészséges élet esélyét. A böjt során szervezetünk felhasználja glükóz- zsír- és ketontartalékait is. Minden böjt az immunrendszer megújulását eredményezi. A jó hír az, hogy a szervezet megszabadul azoktól a részektől, amelyek sérültek, vagy elöregedtek, így, ha kemoterápia miatt sérült, vagy elöregedett immunrendszerrel kezdünk böjtölni, rendszeres böjtöléssel regenerálhatjuk azt. A cikk elmondja, hogy a jógik és a bölcsek ezt évekig csinálták, a nyugati orvoslás pedig csak most zárkózik fel ehhez.

Lássuk, mit tapasztaltam:

A 48 órás böjt során jobb gondolkodást, könnyebb szellemi munkát, tapasztaltam, valamint jobban tudtam teljesíteni edzés közben, így a 72 órástól is hasonlókat vártam el.

Első nap (december 17)

a hidegben lesétáltam a városba, és vissza, így hazaérve ittam egy kávét. Egész nap jól éreztem magam. Éjszaka jól aludtam, kipihenten ébredtem.

Második nap (december 18)

Egész nap nem ettem semmit. Könnyű volt szellemi munkát végeznem, a gondolkodásom gyors és jól éreztem magam. Délután viszont nagyon ettem volna marhahúslevest, de várnom kellett rá még egy napot.

Harmadik nap (december 19.)

A böjt vége 19 órakor volt várható, de azon gondolkodtam, hogy, ha akkor eszem, utána 20.30-kor nem tudok majd edzeni. Úgy terveztem, hogy inkább 17 órakor fogok kilépni, végül 13 órakor léptem ki, mivel kicsit szédülni kezdtem, valószínűleg a kávé miatt, amit megittam. 13 órakor megettem két főtt tojást, majd pedig a családdal ebédeltem 15 óra körül.

Összegzésképpen elmondanám, hogy végig jól éreztem magam, friss, üde voltam, és a gondolkodásom is tiszta volt, produktív voltam az írásban, könnyű volt koncentrálnom, és az edzés is jól ment minden este. Következő alkalommal igyekszem erőt venni magamon, hogy kávét se igyak.

Az említett cikket itt találják:

https://ideapod.com/study-finds-fasting-72-hours-can-regenerate-entire-immune-system/