Eve O. Schaub: Year of no sugar (Egy cukormentes év) – 1. rész

Olvasónapló

Egy könyv, amelyről csak nagyon-nagyon rövid beszámolókat találtam magyar nyelven, és mind ugyanazt írták le. Érdekelt, miről is szól pontosan, ezért megrendeltem.

Egy család egy éven át nem evett cukrot, javult az egészségügyi állapotuk, jobb lett a közérzetük – ennyit azonnal leszűrhetünk, hiszen majdnem mindenki tisztában van vele, hogy nem kellene annyi cukrot ennünk, amennyit. De vajon ki az, aki meg is tenné ezt? Ki tud kilépni a cukor fogságából? Ki meri ezt megtenni? Vállalni, hogy UFÓnak tartsák, vagy őrültnek?! Egy család megtette, és ennek mi a jelentősége? Egy rendes, igazi, valódi táplálékot fogyasztó világban nem lenne ebben semmi különös. Abban a világban, amelyben például angol nyelvterületen egyszerűen csak szemétnek nevezik a gyors ételt, amelyet mégis állandóan rengeteg ember fogyaszt, nagyon furcsa jelenségről van szó.

A mű előszavát David Gillespie a Sweet Poison (Édes méreg) című könyv szerzője írta, elmeséli saját fogyását és cukormegvonását, amelyre az 5. és 6. gyermeke (ikrek) érkezése előtt került sor. A férfi félt, hogy túlsúlyosan nem tud majd segíteni feleségének, és a hat gyerek igazán nagy kihívást jelent majd nekik. Érdekes felvetései vannak, például, hogy elgondolkodott, miért nincs edzőterem a szabadon élő majmok számára. Diétájában azt az elvet alkalmazta, hogy, ami édes volt, nem ette meg. Olyan zsírosan táplálkozott, ahogy csak akart, és sajtot is evett. A fenn említett könyvében pedig összefoglalta mindazt, amit tapasztalt és tudományos magyarázatot is adott mindenre.

Eve O. Schaub életébe a férje által nézett videó hozta el a változást. A könyv elején meglepődve tapasztaltam, hogy ő is pont azt a videót nézte meg, amelyet én is nem sokkal a könyv megrendelése előtt. Dr. Robert Lustig Sugar: The Bitter Truth (Cukor: A keserű igazság) című videó indította el a családot azon az egy éves utazáson, amelyet az írónő leír. Dr. Lustig előadásának fontos pontjait is belefoglalta könyvébe, amelyek a fruktóz veszélyességére hívják fel a figyelmet. A szerző kapcsolatba lépett a fenn említett orvossal, akinek a tanácsait követve végezte a család a kísérletet.

Eve egész életében imádta az édeset és soha sem kellett diétáznia. Kisgyermekként is szeretett sütni, saját maga elkészíteni a desszertet, mindazt, amit most egy évre feladott. Eve megemlít néhány fontos dolgot dr. Lustig előadásából, majd elmeséli, hogyan tervezte meg kísérletét.

A szerző elmondása szerint táplálkozásuk normálisnak volt mondható, odafigyeltek, hogy a hús hormonmentes legyen, a kukorica GMO nélküli, stb. Eve és férje a gyermekeik születése előtt a vegetáriánus vizeket is bejárták, két évtizedig nem evett a szerző húst. A hölgy apósa is az egészséget keresve próbált ki néhány táplálkozásformát, és harminc év vegetáriánus táplálkozás után egyik napról a másikra áttért az Atkins-diétára. Steve, Eve férje pedig szintén kapható volt mindenféle fogyókúrára. A gyermekeik viszont, az ötéves Ilsa és a tízéves Greta sírásban törtek ki. A szülők viszont a projekt értelmét abban látták, hogy ha az egész család benne van, nem pedig csak egy személy.

A kísérlet kezdete előtt ki kellett dolgozniuk a szabályokat, és minél többet tudtak meg a táplálkozásról, annál jobban összezavarodtak. Amikor először találkozott azzal a szemlélettel, hogy a kukoricaszirup káros, nem tudta mire vélni. A lánya születésnapján egy másik anyuka megkérdezte Evetől, hogy mit tartalmaznak a cupcake-ek. Ő elmondta, és az anyuka a vanília (aromára) azt mondta, hogy a lánya nem eheti, mert kukoricaszirupot tartalmaz és a kislány hiperaktív lesz tőle. Eve itt nagyon meglepődött, mert, úgy hitte, hogy amit otthon, szeretettel készít az ember, az egészséges. Amikor megértette, mit is mondott neki az anyuka hajdanán, észrevette, hogy szinte az összes élelmiszer tartalmazza a magas fruktóz tartalmú kukorica szirupot.

Tervük pedig az lett, hogy egy éven át nem fogyasztanak:

fehér cukrot

barna cukrot

nádcukrot

porcukrot

magas fruktóz tartalmú kukorica szirupot

kristálycukrot

melaszt

juharszirupot

mézet

lepárolt cukornádszirupot

agavét

mesterséges édesítőszert

gyümölcslevet

Ez alól kivételt képeztek a következő esetek:

1. A család havonta egyszer ehetett cukortartalmú desszertet.

2. A család minden tagja választhatott egy kivételt magának, amely csak kevés cukrot tartalmaz.

3. Személyre szabott kevés cukrot tartalmazó kivételek pedig Evenek egy pohár vörösbor volt, Stevenek szénsavas üdítő vagy kávé, a lányoknak pedig a gyümölcslével édesített lekvár.

A születésnapi bulikról szóló kivétel vonatkozott az iskolára is, ahova, otthonról vitték az ételt, de, ha az iskolában kaptak még édességet, szabadon dönthettek róla, hogy elfogyasztják-e vagy sem. Egy szabály volt, amely erre vonatkozott: meg kellett mondaniuk mindenféle következmény nélkül.

Emellett Greta is vezetett naplót a tapasztalatairól, mert édesanyja kíváncsi volt a lánya véleményére is, amelyből találunk részleteket a könyvben.ak a gyerekekre vonatkozott: születésnapi bulikon ők magunk dönthették el, hogy esznek-e édességet vagy nem.

A személyre szabott kevés cukrot tartalmazó kivételek pedig Evenek egy pohár vörösbor volt, Stevenek szénsavas üdítő vagy kávé, a lányoknak pedig a gyümölcslével édesített lekvár.

A születésnapi bulikról szóló kivétel vonatkozott az iskolára is, ahova, otthonról vitték az ételt, de, ha az iskolában kaptak még édességet, szabadon dönthettek róla, hogy elfogyasztják-e vagy sem. Egy szabály volt, amely erre vonatkozott: meg kellett mondaniuk mindenféle következmény nélkül.

Emellett Greta is vezetett naplót a tapasztalatairól, mert édesanyja kíváncsi volt a lánya véleményére is, amelyből találunk részleteket a könyvben.

Folytatjuk.