Félünk az ételektől

Nagyon érdekes a mai gondolkodásmód, az emberek hozzáállása, szinte mindenhez. Most viszont a táplálkozásról, étkezésről szeretnék írni (tudom, nem meglepő).

Az általános iskola alsó osztályaiban egy érdekes kérdést tett fel nekünk a tanítóbácsi: mit gondoltok, mikor egészségesebbek az emberek, amikor jólét és béke van, vagy háborúban? Természetesen mindannyian azt mondtuk, hogy amikor békében és jólétben élnek, a válaszunk viszont helytelen volt. Nem emlékszem már, mivel magyarázta a tanító, hogy miért egészségesebbek az emberek a háborús időszakban, viszont most tudom tényleg, hogy miért. Mert sok élelmiszer nem elérhető olyankor és kevesebbet esznek, kevesebb mérget, antitápanyagot visznek be, és természetesen, nem esznek egész nap, hanem, ahányszor tudnak. Nem, nem jó a háború, ezt én magam is megtapasztaltam 1991-ben, de a tény érdekes. Akkor kezdtem ezen gondolkodni, amikor a súlyom stagnálása miatt a tojásböjttel kezdtem foglalkozni. A tojásböjtről szóló írások mind óva intenek, hogy maximum 5 napig tartható, és nem ajánlott annak, akinek epekövei vannak, vagy eltávolították az epehólyagját.

Most képzeljük el, hogy egy elhagyatott helyen élünk, és mondjuk csak 10 tyúkunk van, amelyek tojnak tojást. Levágni csak nem fogjuk őket, hiszen, ha megettük mindet, tojás sem lesz, és tyúk sem. De, ha minden napra jut tojás, tegyük fel, hogy 7-8, akkor minden nap lesz mit ennünk. Tudom, nagyon extrém élethelyzet ez, de attól gondoljunk bele, mi lenne, ha? Akkor is azon gondolkodnánk, hogy hány tojást szabad megenni naponta, vagy csak ennénk, hogy életben maradjunk?

Ugyanez az eset a csak és kizárólagos húsfogyasztással. Ha semmi más sincs, mit teszünk? Éhen halunk, miközben az állatok az udvarban, vagy épp a vadonban szaladgálnak, esetleg minket esznek meg, vagy…? És ugyanez a kérdés merül fel a növényi ételek fogyasztásával is. Tudják, ha nincs más, bármit megeszik az ember, viszont én most itt a valódi ételekről írok, amibe nem tartoznak bele a feldolgozott élelmiszerek. Ahelyett, hogy együtt tennének valamit az emberek a természetes ételekért és az egészségért, olyanon vitatkoznak, hogy a vegán vagy a húsevő a jobb vagy egészségesebb.

Véleményem szerint akkor tudnánk egy jobb világot, egészségesebb jövőt létrehozni, ha összefognának az egészségtudatos emberek és az egészséges, valódi ételeket kezdenék propagálni. Felhozhatjuk mi azt példának, hogy az állatoknak vannak jogaik, de azt is hozzátehetjük, hogy a növények is éreznek. Valójában egyetlen élőlény sem szeretné, ha őt megennék. Tudom, sokan a morális és lelki okok miatt nem paktálnának le az „ellenféllel”, de, ha a feldolgozott ételekkel tönkreteszi magát az emberiség nagy része, a másik két vagy több tábor pedig a saját kőbevésett elveivel él tovább, vajon segítettek bárkinek is?