Földiepres-tejszínes torta

Ezt a tortát anyósom születésnapjára készítettem, aki konyhakertészettel foglalkozik, és sokan talán ismerik is, hiszen a zentai piacon árul. A díszeket bolti marcipánból készítettem, amelynek 40%-a cukor. A következő hetekben újrapróbálkozom a saját marcipánommal, amelyhez a mandulát magam fogom blansírozni és ledarálni. Most pedig következzen a torta receptje:

Hozzávalók:

20 tojás

10 evőkanál méz

16 evőkanál darált mandula

16 evőkanál darált dió

A töltelékhez:

400 ml friss házi tejszín

8 tojássárgája (a piskótából kimarad)

8 evőkanál méz

500g földieper (bármilyen gyümölcs lehet)

1 zselatin (a rajta szereplő módon elkészítve)

Tejszín a bevonáshoz

Marcipán és ételszínezék a díszekhez

Négy piskótát sütünk a következőképpen, és mindet külön-külön verjük fel: 3 egész tojást és 2 fehérjét verjünk fel 2,5 evőkanál mézzel. Amikor kifehéredett és szép sűrű lett a massza, adjuk hozzá az előzőleg szépen összekevert 4 kanál mandulát és 4 kanál diót. A piskótát kizsírozott és meglisztezett (a liszt helyett ebben az esetben nem találtam még megfelelő helyettesítőt) tepsiben süssük hőlégkeveréses programon 160 fokon, alsó-felső sütésen 180 fokon.

A piskóta elkészítésénél megmaradt 8 tojássárgáját verjük fel 8 evőkanál mézzel és főzzük gőz fölött, amíg sűrű nem lesz. A mennyisége kb. a felére esik össze, és krémes, nyúlós állaga lesz, amikor elkészül. Én kistányérra szoktam belőle egy kitenni egy keveset és megvárom, hogy elhűljön. Ha kicsit nyúlós lesz, és nem folyékony már, akkor tudom, hogy megfőtt. Ha kihűlt a krém, verjük fel a 400 ml tejszínt, és adjuk hozzá a tojássárgájából készített masszát, majd pedig az apróra vágott földiepret és a zselatint. A piskótákat töltsük meg a krémmel, majd pedig vonjuk be kívülről is felvert tejszínnel.