Gyermekek a képernyő előtt

A fiunk születése előtt sem sokat néztünk tv-t. Az internetről informálódtunk. Volt, hogy a fiamnak csaptam gyerekdalokat, de nem igazán kötötték le. Ha tánc is volt valódi emberekkel, az már kicsit jobban érdekelte. Amikor a lányommal voltam várandós, délutánonként viszont nagyon jól jöttek a gyerekdalok, hiszen tudtam egyet szundítani, amíg Ádám nézte őket. Előtte és utána viszont nem igazán engedtük neki. Egész egyszerűen nem tartjuk egészségesnek a sok tv nézést. El tud ő képernyő nélkül is játszani, fejlődik a kreativitás, és igen sokat tud beszélni közben, de ez sokkal jobb így. Mi sem tudtuk pontosan, hogyan is korlátozzuk a képernyő előtt töltött időt, amíg az apja egyszer azt nem mondta, hogy vasárnap nézheti a dalocskákat. Azóta megmaradt, hogy vasárnaponként néz mesét, vagy dalocskákat, amit csak szeretne (persze, nem a modern kori agresszív mesék közül), 1,5-2 óra hosszáig, de van, hogy hamarabb ráun és elmegy inkább játszani. Néha visszatér, nézi kicsit, majd ismét elmegy játszani. Hogy miben segített még ez a módszer? Abban, hogy minden nap megnézi, hányat kell még aludni, hogy mesét nézzen. Reggel, amikor a hét napjait tartalmazó korongon megigazítja, milyen nap van, elmondja, és aztán másnap reggelig nem is emlegeti.

A televízió előtt a gyermek sok olyan hatásnak van kitéve, amelyekkel a való életben nem kellene találkoznia. Ha erőszakot lát, szenvedést, vagy éppen felnőtt tartalmakat, mind megpróbálja feldolgozni, megérteni, és ezt a maga módján. Az óvónőnk mondta, hogy a gyerekek a tv-ben látott szexjeleneteket is eljátsszák az óvodában, de ez teljesen normális. Minden, amit látnak, hallanak, elmesélik, eljátsszák. Nem tartom magam konzervatívnak. Ha anya és apa megcsókolják egymást, a gyerek is láthatja, sőt, jó is, ha látja, mert neki is meg kell tanulnia majd egy nap kifejezni az érzelmeit. De ami nem gyereknek való, az nem neki való. Akár tv-ben, akár azon kívül. A fiam nem nézhet zombis és hasonló meséket, mégis zombikat kerget itthon is. A Kungfu Panda a legverekedősebb, amit nézhet, annak is az első és a harmadik része. A másodikat már soknak találjuk. Miért kell a gyerekeknek zombit meg hasonló szörnyeteget játszaniuk?! Vagy a mostanában igen nagy trenddé vált Jégvarázs. Tele van negatív érzelmekkel és tettekkel. Az egyetlen, ami tetszik vele kapcsolatban, hogy már nem csak rózsaszín egyenruhában járnak a lányok. Ezen felül semmi értelmét nem látom.

Egy VMTDK-n (Vajdasági Magyar Tudományos Diákköri Konferencia) valamelyik klasszikus meséről volt szó, a Jancsi és Juliska talán, amikor is annak agresszív mivoltát és szexuális töltöttségét elemezték a közönség soraiban. Egy zombis film jobb ennél?