Hogyan neveljünk kiegyensúlyozott gyerekeket?

Szülőnek lenni csoda, mégis sok esetben egyszerűen rémálomnak, vagy megerőltetőnek, kilátástalan helyzetnek éljük meg. Hallunk ezt-azt, mindenki mond valamit, aztán gyermekünk születik és magunk szerzünk tapasztalatokat. A fiam születése a csoda mellett káoszt hozott az életembe: kevés tejem volt, a férjem nemzetközi sofőrként alig volt otthon, majd Németországba jött és hónapokig egyedül voltam a fiunkkal. Amikor egy reggel arra ébredtem, hogy a fiam sír, én nagyon szédülök és hánynom kell, rohantam volna a mosdóba, de alig álltam a lábamon, nagyon nehéz volt. Miután kipihentem picit magam, arra jutottam, ez így nem mehet tovább. A terv, hogy Németországba jövünk, már elindult a megvalósítás útján, a férjemet azért nem rángathattam haza, hogy én pihenjek. Magamra utalva találtam pár amerikai blogger anyuka írásait, amelyek sokat segítettek rendbe tenni az életem. Tőlük tanultam meg, miért ne pánikoljak, miért maradjak higgadt, miért cselekedjek megfontoltan, és ne a pillanatnyilag könnyebb utat válasszam. Náluk olvastam a korai lefekvés fontosságáról, a gyerekek alvásigényéről, és még sok fontos dologról.

Egy újabb cikkösszefoglaló következik, amely rendbe tette a mindennapjaimat, és segített kipihenni magam.

A cikk tippeket ad ahhoz, hogy kiegyensúlyozott gyereket neveljünk. Ezekről írok most, kiegészítve saját véleményemmel és tapasztalataimmal. (Gondoljunk bele, vajon kiegyensúlyozott az a gyerek, aki nem csak néha, hanem folyton nyűgös, mindig ordít és hisztériázik?)

Egyszerű dolgok, amelyeket, ha kipróbálunk, talán segítenek a mindennapi életünk egyszerűbbé tételében. A kisgyermekek szülei összezavarodva olvashatják a különböző cikkeket, miközben nem tudnak dönteni, mit is tegyenek. Az eredeti cikkben található kérdés talán kicsit túllő a célon, de lehet, hogy vannak, akik mégis komolyan ezen gondolkodnak: adják-e fel a harcot a gyerekükkel és kezdjenek spórolni a gyerekeik jövőbeni terápiáira?

A szerző szerint túlságosan el vagyunk árasztva a modern gyereknevelési irányelvekről szóló ítéletekkel, és sokan biztonságosabbnak (és könnyebbnek) érzik felkapcsolni a TV-t és elbújni a technológia mögé.

A váltás nem egyszerű, de szükség van rá. A szülőknek kell először változniuk, hiszen a gyermekek nem tudnak olyan érett módon gondolkodni, hogy megváltoztassák viselkedési szokásaikat.

A szerző szerint szükség van határokra, hiszen nem tudják még kifejezni magukat és ez sok esetben a reakcióikon is látszik. A gyermek meg szeretne felelni saját igényeinek, személyiségének, de a szülő is beleszól ebbe, ami nehezíti a helyzetet. Időbe telik, mire a gyermek elfogad egy-egy határt, szabályt, de ez mind segíti a világban való helyük megtalálását, hiszen a világ, a törvények, az emberek nem fognak hozzá alkalmazkodni.

A napi rutin, az, hogy tudja a gyermek, mire számíthat, mi fog történni reggel, vagy evés után, segíthet könnyebbé tenni a mindennapokat, számunkra és csemeténk számára egyaránt. Az óvodákban is ezért tartják fontosnak, hogy pl. reggeli előtt énekeljenek, vagy játszanak egy rövid, közös játékot, és mindennek van úgy nevezett beharangozása. A mindennapi életben nehéz ezt megszervezni, de egy 5 perces reggeli rutin, vagy este, lefekvés előtti percek megszervezése könnyebb, és sikerélményt nyújthat a szülőnek is, ami kedvet csinál több ilyen program kitalálásához.

Az alvás nagyon fontos, ezt mindenki tudja. Az egészséges agyfejlődés szempontjából különösen fontos az elegendő alvás. A nap eseményeinek feldolgozása, az agy folyamatos fejlődése alvást igényel. Az iskoláskorú gyermekek az iskola és a technika vívmányai között töltik idejüket, későn fekszenek le és nehezen alszanak el, ami kihat a viselkedésükre. A cikk szerint az egyik legalapvetőbb dolog, amit a gyermekeink viselkedése, egészsége és jóléte érdekében tehetünk az, ha biztosítjuk a számukra szükséges alvást.

A gyerekek boldogságának és sikerességének a kulcsa nem más a cikk szerint, mint az empátia. Ez egy tanult tulajdonság, amelyet el kell sajátítaniuk, hogy el tudják képzelni, milyen lenne, ha „más cipőjében” járnának. A Harward Business Reward az empátiát a vezetői siker és a kiváló teljesítmény egyik alapvető összetevőjeként nevezte meg.

Az ölelés is fontos szerepet játszik a fejlődésben, az egészségben.

A gyerekek a problémáikat, vagy a nehéz napjukat nem megbeszélni akarják velünk, hanem azt kérik, hogy játszunk velük. Ilyenkor tegyük le a telefont, ne nézzünk videót vagy tv-t, mert az mind ott lesz évek múlva, a gyerekeink viszont felnőnek majd, mi pedig nem is játszottunk velük.

A szabadban töltött játékos idő is óriási hatással van az akadémiai sikerektől kezdve az érzelmi stabilitásig mindenre.

A házi munkában való részvétel is nagyon fontos, bármennyire nehéz is megszervezni és megtanítani azt. A szerző említ egy tanulmányt, amely szerint azok a gyerekek, akik segédkeznek a házi munkában, magasabb önbecsüléssel rendelkeznek, felelősségteljesebbek, jobban kezelik a frusztrációt is, ha például késik a jutalom, ami mind hozzájárul a nagyobb iskolai sikerekhez.

Kevesebb képernyő előtt töltött idő nagyban hozzájárul a helyes fejlődéshez. Az agy neurális hálózatainak normál fejlődéséhez speciális külső ingerekre van szükség. Ez így fejlődött ki az emberi evolúció során, de a tabletek képernyői ezt nem tudják biztosítani. Amikor egy fiatal gyermek túl sok időt tölt a képernyő előtt, és kevés szükséges inger éri a valós világból, a fejlődése visszamarad – állítja Dr. Liraz Margalit, akit a cikk írója idéz.

A gyermekeknek élményekre van szükségük, nem tárgyakra – áll a cikkben. Felnőttként nem a sok kacatra fognak emlékezni, hanem a családjukkal töltött időre.

Olvassunk a gyermekünknek újszülött korától egészen addig, amíg egyedül is képes lesz rá. Rengeteg tanulmány szól az olvasás fontosságáról, és annak pozitív hatásairól.

A zene is fontos szerepet játszik a gyermekek fejlődésében. Az agy fejlődésére pozitívan hat, ha a gyermekek elkezdenek hangszeren játszani.

Forrás: https://themilitarywifeandmom.com/raise-well-adjusted-kid/