Hogyan tovább? Mézeskalácsot a fa alá!

Második lépés: először naponta egy étkezésnél hagyjuk el a szénhidrátot: liszt- és cukortartalmú élelmiszereket. Ezt a saját egészségünk érdekében kell megtennünk, a családdal viszont trükközzünk, és néha „elfogyhat” a kenyér pont vacsora előtt, vagy „el is felejthetünk” kenyeret venni – kivéve, ha pont csak kenyérért mentünk, mert, akkor nem hiszi ezt el nekünk senki. Készítsünk vacsorára például spagettit, amihez nem kell kenyeret enni, mondván, hogy ez egy ilyen recept. Adjunk neki más nevet, nem kell a család orrára kötni, hogy mi is történik. Ha a többiek nem mondanak semmit, mi attól megjegyezhetjük, hogy „jaj, de jó, nem is vagyok olyan fáradt most evés után, mint szoktam”, és reménykedjünk abban, hogy más is észreveszi és hangot is ad ennek. Hetente 1-2 napon próbálkozzunk ilyenekkel, de ne mindennap, hiszen úgy könnyen rájönnek a turpisságra.

Harmadik lépés: leltár. Ha tele a kamra, akkor válogassunk a meglévők közül. Ha mi magunk termeltük és neveltük fel az ott lévő élelmiszereket, akkor tudjuk, mi van bennük. Ha liszt- és cukormentesek, akkor nyugodtan ehetjük őket. A tartósítószereket is ajánlott kerülni, de a fogyás szempontjából nem ez a legfontosabb. Ha idén még használtuk őket, akkor semmi gond, fogyasszuk most úgy a savanyúságot, ha viszont még nem savanyítottunk, eljött a kísérletezés ideje!

Mi a helyzet a boltban vásárolt termékekkel? Olvasásra fel: címkéket fogunk olvasni! Az élelmiszerek csomagolásain találunk egy táblázatot, amelyben az adott életek energia-, zsír-, szénhidrát- és fehérjetartalma található. Egyelőre koncentráljunk a szénhidrátokra (szerbül: ugljeni hidrati), amelyek mennyisége legyen a lehető legkevesebb. A legjobb, ha 5g alatt van. Figyelem! A táblázatban lévő arányok a termék 100 grammjára vonatkoznak, nem az egész termékre. Tehát, ha 100g termékben 5g szénhidrát van, akkor nyugodtan megehetünk 100g-ot abból a termékből. Ha 20 gramm szénhidrát van benne, akkor bánjunk csínján azzal az étellel, és mondjuk csak 20-30g legyen a napi limitünk az adott élelmiszerből. Az ettől több szénhidrátot tartalmazó ételeket pedig kerüljük!

Ez már ketósan hangozhat, de elárulom, itt még nem ez a cél. A család táplálkozása mellett a saját életünket is reformáljuk meg.

Ha a család még mindig nem együttműködő, akkor továbbra is trükközzünk.

Készítsünk el egy süteményt mi magunk. Mondhatjuk, hogy ki szeretnénk próbálni valami újat, hogy kóstoltuk valahol, vagy hogy elronthatatlan. Mindegy, mit, csak csináljuk meg és kápráztassuk el az embereket, hogy mégis tudunk sütni. Ha nem szeretnénk sütni, akkor készítsünk mascarponés kókuszgolyókat, amelyek kevés időt igényelnek.

Főételnek pedig felejtsük ki a rizst a töltött káposztából

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.