Húsos karfiol

Húsos karfiol

Egy különleges ételt szerettem volna elkészíteni, de nem tudtam, mi is legyen az. A fagyasztó tele van karfiollal, maradék hús is volt itthon. Mit is csinálhatnék belőlük? A húsos karfiol jó ötletnek tűnt, és a családom többi tagjánál is nagy sikere volt. Gyorsan elkészíthető, főleg, ha van egy kis maradék húsunk, de darált hússal sem tart sokáig megcsinálni.

A karfiol a kertünkből származik, valóban bio, és tényleg vegyszermentes, tehát, egy egészséges ételt tudtam készíteni. Ha jön a tavasz, akkor viszont hamarosan már friss, ropogós karfiolt is vásárolhatunk a piacon, ami még finomabbá teheti ezt a gyors ételt. Készítsetek nagyobb adagot, hiszen, lehet, hogy nálatok is megszereti a család és nem lesz elég az ebéd. Én így jártam, de most már tudom, hogy ebből bizony nagyobb adagot kell sütnöm.

Piaci várásláshoz egy tipp: őstermelőtől vásároljatok, hiszen ők tényleg tudják, mit csinálnak a növénnyel és náluk frissebb az áru, mint a viszonteladóknál.

Húsos karfiol hozzávalói:

egy közepes fej karfiol

darált hús, vagy bármilyen maradék hús

egy fej hagyma (ha darált húst használunk)

4 dl tejföl

200g sajt

2 tojás

zsír

Elkészítés:

A karfiolt pucoljuk meg és szedjük rózsákra, a nagyobb rózsákat vágjuk ketté. Pároljuk puhára egy lábasban. Egy kisebb tepsit, amelynek magasabb a fala, zsírozzunk ki és rakjuk az aljára a megpárolt karfiolt. Ha darált húst használunk, akkor pucoljuk meg a hagymát és vágjuk apró darabokra, majd pároljuk üvegesre egy kanál zsíron. Adjuk hozzá a darált húst és saját levében pároljuk, amíg ki nem fehéredik. Ezután simítsuk a karfiolra. Ha maradékhúst használtunk (én csontról leszedett főtt hússal készítettem), akkor pedig egyszerűen csak helyezzük kisebb darabokban a karfiolra. A tojást és a tejfölt keverjük össze villa vagy robotgép segítségével és reszeljük bele a sajtot, majd keverjük hozzá. A masszát öntsük a húsra és süssük 180 fokon, amíg szépen meg nem barnul a teteje. 

Tálalhatjuk salátával is, bár, mi anélkül ettük. Jó főzést és jó étvágyat kívánok nektek!