Jóllakni diétában?! A kalóriaszámlálás mítosza (?) – 1. rész

Dr. Jason Fung könyvét olvasom, amelynek a címe érdekesen változott, amíg Amerikából Németországba érkezett. Angol címe a The Obesity Code magyarul azt jelenti, hogy a túlsúly szabálya, kódja. A német címe pedig Die Schlankformel, azaz a karcsúság szabálya, vagy képlete. Dr. Fung stílusa néha szarkasztikus, de általában kérdez, amit sokan elfelejtünk. Dr. Lenkei Gábor is elmondja előadásaiban, hogy tegyük fel a kérdést, hogy MIÉRT. Dr. Fung is felteszi, többször is.

Könyvében többször elmondja, amit dr. Lustig is elmond, hogy kalória és kalória között különbség van. Dr. Fung még a könyv elején említi meg, hogy a termodinamika első törvényét vonatkoztatják az emberi testre, hibásan. Az említett törvény a zárt rendszerekre vonatkozik, de az emberi test nem zárt rendszer. A zárt rendszerekre vonatkozó törvény szerint az energia átalakulhat, de nem keletkezhet és nem is veszhet el. Hogy miért nem zárt rendszer az emberi test? Például, mert viszünk be ételt, és ki is ürítjük, ami a feldolgozása során fennmarad.

Dr. Fungot nem az egerek túlsúlya érdekli, hanem az embereké, és azt mondja, az állatkísérletek nem lehetnek mérvadóak az emberre vonatkozóan. Ez is nagyon tetszik, hiszen a rágcsálóknak a zsírfogyasztás nem természetes szokásuk.

Felteszi a kérdést, hogy, ha a túlsúly csak a bevitt és elhasznált kalóriák mennyiségétől függ, és attól, hogy mennyire vagyunk kitartóak, akkor miért vannak túlsúlyos orvosok? Pont az orvosok ne lennének kitartóak?! Ők, akik befejeznek egy orvosi egyetemet, gyakornoki évet, hospitálnak majd pedig megszerzik a praktizálási engedélyt, pont ők ne lennének elég kitartóak, vagy ne lenne elég akaraterejük?

Egész életemben azt hallgattam, hogy nem szabad jóllakni. Sokan esküsznek arra a módszerre, amely szerint azelőtt kell abbahagynunk azt evést, hogy jóllaktunk volna. Aztán számoljunk kalóriát, számoljunk szénhidrátot, számoljunk zsírt, számoljunk mindent. Ezek egyszerűen olyan dolgok, amelyeket nem tudtam követni és valahogy nem sikerült megvalósítanom. Emellett vérszegény voltam, gyakran szédültem, pedig ketogén diéta előtt pár évvel már egészségesnek tartott élelmiszereket fogyasztottunk. Nem fogytam le velük, és az ételfüggőségem sem múlt el a teljes kiőrlésű lisztek vagy a sok gyümölcs fogyasztásával. Akkor mi volt a gond?! Amikor pedig nem régiben már nem csak nem fogytam, hanem stagnálni kezdett a súlyom ketogén diétán, szédültem, fáradt voltam, az eddig megszokott problémáimra kezdtem koncentrálni, de nem oldottam meg őket. Fáradt voltam, nem bírtam a kemény edzést, reggelente alig bírtam felkelni, és ott tartottam, hogy nem tudtam, mit tegyek. Már minden nasit lecsökkentettem, semmit sem vétettem a ketogén diéta ellen, és híztam 4kg-ot egy hónap alatt, miközben 1200 kalóriát fogyasztottam. Ekkor kérdezte meg tőlem valaki, hogy bírom megenni azt az ételmennyiséget, amennyire edzés mellett szükségem van a 4 órás evési időablakban. Pár napig gondolkodtam ezen, majd utánanéztem, hogy az Insanityhez mennyit is kellene ennem. Kiszámoltam az Insanity online kalkulátora segítségével, és 2100 kalóriát kaptam. Leesett az állam. 2100 kalóriát, amikor napi 100g csokitól 9 hónap babavárás alatt 30 kg-ot híztam, és mellé csak kétszer ettem egy nap? Hát normálisak ezek?!

Folytatjuk.