Jóllakni diétában?! A kalóriaszámlálás mítosza (?) – 3. rész

 

Az első részt itt találják: http://berta-irma.com/jollakni-dietaban-a-kaloriaszamlalas-mitosza-1-resz

A második részt itt találják: https://berta-irma.com/jollakni-dietaban-a-kaloriaszamlalas-mitosza-2-resz

Ami nagyon-nagyon felkeltette az érdeklődésem, az egy kísérlet volt. Ekkor már erőteljesen gondolkoztam azon, hogy többet kezdek enni, és ebédre még egy szelet húst ettem, tehát, eggyel többet a szokásosnál.

A Fung könyvében leírtak után úgy gondoltam, még többet eszem, és ennek már több, mint két hete. Egy fontos dolog történt: nem látok csillagokat és nem szédülök! Most lássuk, milyen kísérletről van szó.

Dr. Jason Fung említ egy személyi edzőt, Sam Felthamet, aki saját magán kísérletezett. 21 napon keresztül 5794 kalóriát vitt be szénhidrátszegény, magas zsírtartalmú, nem feldolgozott ételekből álló étrenddel. A bevitt kalória 10%-a szénhidrátból, 53%-a zsírból és 37%-a fehérjéből származott. A kalóriamennyiség alapján a 21 napos kísérlet alatt 7,3 kg-ot kellett volna hízni, de ő csak 1,3 kg-ot hízott és a haskörfogata 2,5 cm-rel csökkent! Ha 1,3 kg hízás 2,5 cm haskörfogat csökkenést eredményez, megcsinálom én is, ennyi igazán belefér! De itt nincs vége a kísérletnek. Feltham végigcsinálta ugyanezt az átlagos amerikai ételekkel is. 5793 kalóriát vitt be 21 napon át minden nap nagyon feldolgozott ételekből. 64% szénhidrátot, 22% zsírt és 14% fehérjét fogyasztott. Az eredmény: 7,1 kg hízás és 9,14 cm derékbőség növekedés. Három hét alatt!

A harmadik kísérletben Sam Feltham napi 5794 kalóriát vitt be magas szénhidrát és alacsony zsírtartalmú valódi ételekből, vegán táplálkozással. 21 nap alatt 4,7 kg-ot hízott és 7,75 cm-rel lett nagyobb a haskörfogata.

Tehát, elkezdtem enni, lássuk, mi lett az eredmény.

Az első héten csak eggyel több szelet húst ettem meg, mint szoktam, és jól éreztem magam. Ez sertés hasaalja volt (nem füstölt, hanem nyers, és azt sütöttem meg), és ehhez hasonló ételek. Töpörtyűt is eszegettem, de csak jóllakásig. Jól éreztem magam, semmi sem változott. Előtte fotót nem tudok mutatni, mert házi kísérletnek indult és nem terveztem írni róla – hozzá kell még ehhez szoknom 😀 Szóval, 10 nap sok zsír és mérsékelt fehérje fogyasztás után készítettem fotót magamról, amelyen szinte ugyanúgy néztem ki, mint előtte. Ekkor elfogyott a töpörtyű, fasírtot ettem inkább, több húst és kevesebb zsírt. Ekkor viszont az történt, mint eddig minden alkalommal mindenféle fehérjével (régebben a szójás fehérjeturmix, szalámi vagy szójás kollagénpor is ezt eredményezte – a régi szép idők, amikor hittem a mesterséges „fogyást segítő dolgokban”): „dagadni” kezdtem. Egyik nap lemértem hány kalóriát ettem meg, amikor alig fért már belém, és eléggé kellemetlenül éreztem magam. Aznap 2500 kalóriát ettem meg (néhány szem zsíros mag nincs ott a képen, azokat nem számoltam). Nem voltam rosszul, de alig mozogtam. Ez a kísérletem tervezett vége (21 naposra terveztem) előtt három nappal történt, és egyszerűen úgy éreztem, böjtölnöm kell, mert nem bírok ennyit enni. Hamarabb szakítottam meg a kísérletemet, amely alatt 2kg híztam, de csak miután kevesebb zsírt fogyasztottam és több fehérjét. Fogalmam sincs, miért történt ez, de kétségtelen, hogy több zsírral jobban is éreztem magam. Lehet, hogy ha többet edzettem volna, jobb eredményekkel zárul a kísérletem, de az edzés is jobban ment akkor, amikor több zsírt ettem. A kísérletem második felében nagyon tele volt a hasam, és nem sok kedvem volt edzeni. Próbálkoztam, de nehezen ment.

Ha híztam, és nem lettem karcsúbb sem, tapasztaltam-e bármilyen javulást?

IGEN! A kevés étel miatt 23 naposra csökkent ciklusom hirtelen 28 napos lett. Eddig, akármikor kezdtem többet enni diéta után, 2-3 havonta lett hosszabb egy-egy nappal, és soha sem lett hirtelen 5 nappal hosszabb. És a legfontosabb, hogy a fájdalmas peteérés, amellyel már 15 éve éltem együtt, és egyik szülés sem változtatott a helyzeten, csak a fájdalom erőssége csökkent: most volt először fájdalommentes! Hogy értsék, elmondom, hogy, amikor első alkalommal tapasztaltam ilyet, egy napig alig tudtam felkelni, hogy elmenjek a szobám mellett lévő fürdőszobáig. Utána szépen lassan csökkent, de nem az orvosoknak köszönhetően, hiszen négynél is jártam, és vesehomoktól kezdve visszértágulatig mindent diagnosztizáltak.

Mit tapasztaltam még? Könnyebben kelek fel reggel és nem volt PMSZ, még egy napig tartó sem. Az első 10 napban, amikor több zsírt fogyasztottam, felgyorsult az emésztésem, és jobban érzem magam.

És mi lett a böjtömmel? Gond nélkül kezdtem bele, hiszen nagyon jól laktam előtte. Dr. Fung azt is elmondja könyvében, hogy a kalóriaszegény étkezést folytatóknál nem tudja kifejteni jótékony hatásait a böjt, ezért ajánlott eleget enni azokon a napokon, amikor nem böjtölünk, a böjti napokon pedig rendesen böjtölni.

Mit tanultam az egészből? Hogy tényleg mérsékelt fehérje bevitelre van szükségem a fogyáshoz, vagy ahhoz, hogy a hormonjaim rendbe jöjjenek (nem, ezt sem vizsgáltattam ki, mivel sok esetben a páciensnek kell utána járnia, mi a baja, és Németországban nem olcsó móka a vérvétel. Mivel a háziorvosom zsírszegény táplálkozást ajánlott, nem állíthatok be hozzá azzal, hogy ketózom és én úgy gondolom, hogy ez és ez kellene – viszont, egyre jobban vagyok, ketogén táplálkozással, még akkor is, ha már nincs epehólyagom) és dr. Fungot olvasva azt is megtanultam, hogy miért ennyire népszerűek a kalóriák: azért, mert a szénhidrátok nem lehettek egyszerre egészségesek (szívbarátok) és az elhízásért felelősek. Ki kellett találni valamit, amit lehet majd hibáztatni, és ami miatt nem az élelmiszeripar lesz a hibás, hanem maga az önfegyelmet nem ismerő ember.

Hogy mennyit együnk? Szerintem annyit, hogy jól lakjunk. Nem kell túlenni magunkat, viszont egészséges ételekből együnk annyit, hogy jól érezzük magunkat a bőrünkben, fel tudjunk kelni az asztaltól, és utána legyen energiánk a mosogatáshoz is. Aki diétázik, jóllakott-e életében jó zsíros húsból és salátából, vagy pedig kenyérrel töltötte ki az űrt? Nekem gyerekkoromban volt „még egy gyomrom” a sütemények számára, és szerintem mindenki ismeri az érzést, amikor még egy falat hús nem menne le a torkán, de két szelet torta igen.

Amikor pedig jól lakunk, könnyebb böjtölnünk is, mert az éhező testünket nem kell már legyőznünk, vagy nem olyan gyakran, „csak” az enni akaró elménket és a szánk és a tányér között mozogni vágyó kezünket.

Sam Feltham kísérleteinek leírását itt találják:

http://live.smashthefat.com/why-i-didnt-get-fat/

http://live.smashthefat.com/why-i-did-get-fat/

http://live.smashthefat.com/why-i-got-a-bit-fat/ 

Egy hét után
Az előző napi lerakott karalábé után megnőtt a hasam.
A 18. napon, amikor úgy éreztem, nem bírok többet enni, böjtölnöm kell.

           

Amikor 2500 kalóriát ettem meg.