Kisbabák, kismamák és ketózis

Ketogén életmód és terhesség?

Felmerülhet a kérdés, hogy miért „diétáztassunk” kisbabát vagy egy kismama miért is „diétázzon”.

 Aki ketogén életmódot folytat, vajon tényleg diétázik? A ketogén életmód egyenlő a ketogén diétával? Mi van a valódi ételekkel? Mit egyen egy kismama? Gondoljunk csak bele, hány kismama eszik valódi ételt és hány kismama magzata fejlődik péksüteményen, esetleg kétes eredetű fehérjeporokon, kész ételeken, nasikon. Az orvos vagy elintézi annyival, hogy mozogjunk sokat, vagy ő maga is túlsúlyos és a testében lévő gyulladás jelei nyilvánvalóak az arcán. Kihez is forduljunk tanácsért, mit tegyünk, hogy mi is és a szívünk alatt hordott magzat is egészségesek legyünk?

Tudjátok, hogy ketogén életmódot folytatok, és egyre többet olvasok ketogén és más témákban is. Érdekes, hogy sok helytelen információra lehet bukkanni az interneten, de könyvekben is, ezért gondoltam, hogy rendbe kellene tenni a dolgokat a ketogén életmód és a babavárás között.

Mielőtt rátérnénk arra, hogy mi a különbség a ketogén és nem ketogén babavárás között, belinkelnék egy cikket, amellyel teljes mértékben egyetértek. A cikket itt olvashatjátok: https://www.tenyek-tevhitek.hu/miert_nem_egeszseges_a_ketozis.htm

A cikk lényege röviden, hogy egy jól összeállított szénhidrát alapú étrend sokkal jobb lehet, mint egy rosszul kivitelezett ketogén étrend. Erre célzok mindig, amikor azt mondom, hogy például inkább egy kis méz dobjon ki ketózisból, ahelyett, hogy nagyon ketós és drága fűrészpor (így nevezem a műételeket és mindenféle KETO feliratú ételt) tartson ketózisban.

A babavárás az az időszak, amikor sokan jobban odafigyelnek arra, hogy mit esznek és próbálják kerülni az általuk károsnak tartott ételeket és környezeti hatásokat is. Ez az az időszak, amikor majdnem mindenki elhisz mindent és sokan rettegnek mindentől. A ketogén életmód és a babavárás témában egy rövid kutatás erejéig megnéztem, mi is található erről az interneten. Angol nyelven természetesen rengeteg cikk van a ketogén táplálkozás pozitív hatásairól a babvárás során, magyarul viszont alig találni. Mivel túlvagyok egy ketogén babaváráson, a második ketogén várandósságom pedig épp most történik, gondoltam, írok róla tudományosabb oldalról. A tudományost akár idézőjelbe is tehettem volna, mert kismamákon etikátlan kísérletezni.

Tehát, mindenhol a szénhidrátok fontosságára hívják fel a figyelmet, mintha azokból épülne fel minden, pedig csak energiát (aki nem inzulinrezisztens) és zsírt gyártunk belőlük. Kedvencem viszont a „mindent kell enni” kijelentés, amelyet természetes ketogén életmódot folytató anyukaként úgy fordítok, hogy egyél mindent, hátha kapsz egy kevés szükséges tápanyagot, mivel így kevés igazán tápláló étel fér majd beléd. Igen, ezt komolyan gondolom. Tudom, hiszen ettem én is mindent az első két babavárásom során. A minden viszont relatív, mert tényleg mindent megenni lehetetlen, és még káros is lehet. A fehérjék fontosságát, a zsírban oldódó, tehát, épp ezért szalonnában lévő vitaminok fontosságát, a mikrotápanyagok fontosságát nem igazán említik, hanem elintézik az egészet magzatvédő vitaminnal. Vajon, ha egész nap szénhidrátot eszünk és bedobunk egy vitamintablettát, mennyire leszünk egészségesek? És a babánk? Tudjátok, ha nem viszünk be elég tápanyagot, mikro- és makrotápanyagot, a baba meg fogja kapni, amire szüksége van, méghozzá az anya szervezetétől. De mi marad az anyukának? Tényleg le kell épülnünk a babavárás miatt? Aki fél a ketózistól, annak ajánlom elolvasni Lily Nichols könyvének olvasónaplójából a 10.részt. Ott olvasható, hogy a ketonok természetes velejárói a babavárásnak, ráadásul a szerző nem intézi el annyival a magyarázatot, hogy tudjuk, hogy mi káros, hanem rengeteg tanulmányt nevez meg forrásként, ami igen fontos. És hogy értem azt, hogy egész nap szénhidrátot eszünk? Amíg Ádámot hordtam a szívem alatt, egyedül voltam otthon. Az első két hónapban még dolgoztam, általában éjfélig. Reggel néha 6.30-ra mentem az egyik iskolába, volt, hogy délig, volt, hogy kettőig voltam ott, utána apukámnál tartottam különórákat, majd hazamentem és írtam másnapra az óravázlatokat, amelyekből nem volt elég egyet-egyet megírni, hiszen egy normál osztályon belül 4 féle vázlat is kellett a falusi iskolába, hiszen különböző szinten voltak a diákok, és egy kellett a városi iskolába, ahol pedig sokkal nagyobb tudású diákjaim voltak. Ilyenkor bizony éjfélkor kerültem ágyba. Mit gondoltok, mennyit főztem ilyenkor? Reggeliért a pékségbe mentem, ebédért, ha apukámnál megfőztem, akkor ott ettem, ha nem mentem apuhoz, akkor pékségben vettem ebédet is, majd a vacsora egy tábla csoki volt. Amikor kiírtak terhességmegtartásra, össze voltam zárva rengeteg csokival. Mit gondoltok, főztem? Persze, hogy nem. Illetve csak hétvégén, mert olyankor otthon volt a férjem is és akkor már volt értelme főzni.

Katával már más volt a helyzet. Teljes ételeket ettünk, néha készételt is, de ritkán, viszont minden nap volt főtt étel az asztalon.

Az első két babámnál nem is tudtam, hogy mennyire fontos a hús és a zsír a babavárásban és mennyivel könnyebb átvészelni az első trimesztert valóban tápanyagdús ételekkel. Igaz, már Ádámmal rájöttem, hogy az édességektől vagyok rosszul, de sajnos ez idővel elmúlt. Katával már az elején tudtam, hogy szénhidrátszegényen kell táplálkoznom, hogy elkerüljem a rosszulléteket, ami nagyon hatásosnak bizonyult. Sajnos a harmadik hónap után itt is elmúltak ezek a rosszullétek, tehát, ehettem, amit csak akartam, viszont vele csak 12 kilót híztam, Ádámmal viszont 30-at.

Több tápanyagtáblázat áttekintése után, amelyek könyvekben voltak, vagy, amit szülés után kaptam a kórházban, megállapítható, hogy rengeteg forrás szerint az állati eredetű ételekben sokkal több a tápanyag, mint a növényiekben.

A növényiekben is van, ez természetes, de, ha leszámítjuk a szénhidrátot, még darabszámra is több a tápanyag az állatiakban, amelyekből szinte csak a szénhidrát hiányzik. Az egyik táblázatot épp a BLW-s videómban láthattátok, amelyet a cikk alján mellékelek. Az ilyen táblázatok után pedig maga a tápanyagtáblázatot tartalmazó szórólap írja, hogy együnk sok zöldséget és gyümölcsöt. Ezek számomra ellentmondásos dolgok, és valójában tényleg mindenhol a rostokat és a szénhidrátot tartják fontosnak, amikor a ketogén étrendet bírálják.

Igen, van több féle ketogén diéta, ezért is linkeltem be a fenn lévő cikket, mert teljes mértékben egyetértek azzal, hogy valódi ételeket kell enni.

Az emberek, és köztük az orvosok is sokkal megértőbbek, ha pl.vegán vagy vegetáriánus az anyuka, sőt, így neveli a gyermekét is. Elintézik azzal, hogy egyen sok növényi eredetű fehérjét és kész. Véleményem, és a tanulmányok szerint is, amelyeket olvastam a témában, nem elég azt mondani, hogy valaki egyen több növényi eredetű fehérjét. A növények nem tartalmazzák pl. az összes esszenciális aminosavat, és az olyan anyagokról, mint a kreatin, kolin, stb. nem is beszéltünk még. Én úgy gondolom, hogy épp a fehérje miatt kellene pontosan fogalmazni egy vegán vagy vegetáriánus étrenddel kapcsolatban és minőségi étrendkiegészítőket kellene ajánlani, amelyek felszívódása tényleg hatékony.

Hogy miért is lenne gond az étrendkiegészítők felszívódásával? Az étrendkiegészítők tényleg tartalmazzák azokat a vitaminokat, ásványi anyagokat, amelyeket a csomagoláson találunk, de a gyártók szeretik a minimális költség mellett a maximális hasznot élvezni, ami pénzügyi hasznot jelent, ezért sokszor olyan vegyület formájában vannak jelen bizonyos ásványi anyagok, amelyeket a szervezetünk nem tud hasznosítani. Hogy miért érzi magát mégis jobban az ember, ha vitamint kezd szedni? Létezik placebóhatás is, és szerintem sokkal jobban érzi magát valaki, ha boldog, mert például egy egészségesebb életmódra tér át, vagy épp elkezd tenni az egészségéért és vesz egy doboz vitamint, amelyen boldog, elégedett, életvidám és karcsú, vagy karcsúra retusált emberek vannak.

Igen, jól láthatjátok: sok mindent kétséggel fogadok.

Mi a problémám a szénhidrátok fontosságának propagálásával? Az, hogy, mint minden tanulmányban, mindenki a saját igazát látja. Ha egy tanulmány, például a Kína tanulmány kimondja, hogy a cukor és a hús fogyasztás okoz betegséget, akkor a cukoripar által finanszírozott cikkek a cukrot kihagyják. Sokan pedig úgy írnak könyvet, hogy nem néznek utána sok mindennek, hanem arra hivatkoznak, hogy tudjuk, hogy a vörös hús káros. Van, hogy idéznek egy tanulmányt, amely például a Hét ország tanulmány, de azt nem teszik hozzá, hogy 18 ország tanulmányként indult az egész, de a többi ország kicsit sem támasztotta alá, amit a kutatók (vagy a kutatás finanszírozója) szerettek volna. Amikor pedig azt találják, hogy valahol sok tésztafélét fogyasztanak és milyen egészségesek az emberek, akkor nem nézik meg, hogy a tésztafélék mellé mit esznek. A Kék zónákról szóló megfigyelések is érdekesek: nem azt nézik, hogy mit ettek, akik most nagyon idősek, hanem, hogy most mit esznek és úgy könyvelik el, hogy mindig így táplálkoztak. Azt senki sem nézi, hogy a hosszú életű törzsek tagjai eddig vadászhattak, most viszont rákényszerülnek több növény fogyasztására, hiszen szorítják vissza a vadászterületeiket. Ezen törzsek tagjai gyerekként még vadászó életmódot folytattak, sőt, a közelmúltban is, és nem kertészkedtek. Mivel nincs már elég vadászterületük, enniük kell valamit, így több növényt kezdtek fogyasztani, de idősebb képviselőik még mindig élnek. Nem minden annyira egyszerű, ahogyan azt egy bulvárlap hasábjain leírják.

Azt kell mondanom, hogy sok olyan táplálkozási tanácsadó, könyvszerző, sőt, orvosok is az alapján írnak vagy nyilatkoznak, amit másoktól hallottak, könyveik pedig alig tartalmaznak tanulmányokat, és mindenki tudja, hogy, amit állítanak, az igaz, mert a média is azt fújja két gyógyszerreklám között. Ilyen például a só és a vérnyomás esete: ki próbálta már ki? Én kipróbáltam, és bárkinek mondtam és ki is próbálta, tényleg alacsonyabb lett a vérnyomása, miután vett be egy kis sót. Ez egy egyszerű dolog, bárki leellenőrizheti (hozzáteszem, akik érzékenyek a nátriumra, azok is a sok szénhidrát miatt azok).

Ez egy bevezető cikk a ketogén babavárás, szoptatás és hozzátáplálás témakörében. A további cikkek hamarosan érkeznek, de addig is szeretném, ha megfontolnátok a fenn leírtakat és semmit, de tényleg semmit se fogadjatok el, hanem járjatok utána magatok.

A BLW-ről szóló videómban található táblázat