Ketogén diéta terhességben, szoptatás alatt és gyerekkorban –  II. rész

Ketogén diéta a terhességben

A ketogén diéta terhességben és szoptatás alatt első részét itt találják: https://berta-irma.com/ketogen-dieta-terhessegben-szoptatas-alatt-es-gyerekkorban-i-resz

A legtöbb gabona és gabonapehely hozzáadott vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a szuperegészséges teljeskiőrlésű gabonák és gabonapelyhek csak azért egészségesek, mert hozzáadott vagy a feldolgozás során elvesztett, majd visszaadott tápanyagokat tartalmaznak. Ha a kormányok hatására nem dúsítanák ezeket a termékeket tápanyagokkal, akkor a mikrotápanyagok és a vitaminok mennyisége ezekben a termékekben jelentősen alacsonyabb lenne és azok az étrendek, amelyek tartalmazzák ezeket az ételeket, sokkal kevesebb esszenciális tápanyagot tartalmaznának. Nem azért egészségesek ezek az ételek, mert a gabona egészséges, hanem amiatt, amit a kormányok hatására hozzáad a gyártó.

Mit együnk? Egyszerűen együnk valódi ételt: zsíros húst, halat (szardínia), tojást, tengeri herkentyűket, sötétzöld leveles zöldséget, avokádót és belső szerveket. Ha vegetáriánus ketogén életmódot folytat valaki, akkor pedig figyeljen oda a megfelelő táplálékkiegészítésre.

Gyerekek és a keto

Ha ketogén diétával könnyen el tudjuk érni a napi tápanyagszükségletünket, akkor valóban aggódnunk kell-e a gyerekek ketogén táplálkozása miatt?

Igen, lássuk, miért. A probléma forrása abban rejlik, hogy évekig kísérleteztek a ketogén diéta hatásaival epilepsziás gyerekek kezelésében és ezeket tekintik referenciának. Van néhány jól leírt és kutatott, káros hatása a ketogén diétának, de ezek közül egyesek csak táplálkozással kapcsolatos mítoszokon alapulnak, míg mások valós problémákat írnak le.

Kezdjük az egyik legkomolyabbal: előrehaladott ásványianyag csökkenés a csontokban kezelhetetlen epilepsziás gyerekeknél, akiket ketogén diétával kezeltek.

A kísérletben résztvevő gyerekek 4:1 ketogén diétát folytattak (minden gramm szénhidrátra és fehérjére 4g zsírt kell enni). Ez tipikus ketogén diéta epilepsziásoknak, és 87%-ban zsírból, valamint 13%-ban szénhidrátból és fehérjéből származik a napi bevitt kalóriamennyiség. Mivel ennyire lecsökkent a fehérjebevitel, bár meg kell felelnie a napi ajánlott bevitelnek, ez nagyon alacsony, és nem csak az inzulinszerű növekedési faktor hiányzik, de nagyon alacsony, sőt, elégtelen a fehérjebevitel is.

A gyerekek kaptak a koruknak megfelelő mennyiségű multivitamint ásványi anyagokkal és kalciumot és foszfort, de a kalcium felszívódása függ a fehérjebeviteltől, ezért a fehérje ekkora mértékben való csökkentése a rohamok kezelésére és magas ketonszint elérésére sajnos nem a növekedés legjobb receptje.

Másik tanulmány

Egy másik tanulmányban szintén a 4:1 ketogén diéta miatti alacsony fehérjebevitel okozott problémát. Az alacsony fehérjebevitel veszélyei jól dokumentáltak, a csontok és más szövetek növekedésérének problémáiról szól, tehát nem csak az izomzatra hat ki a húsfogyasztás. Ezek alapján megállapíthatjuk, hogy az epilepszia kezelésére szolgáló diéta nem biztonságos egészséges emberek számára.

A következő tanulmány összefoglalóját csak röviden írom le. A lényege, hogy a sok zsír miatt alig láttak valódi ételt a gyerekek, sokszor elutasították az ételt, és a fontos tápanyagokat táplálékkiegészítő formájában próbálták a gyerekek szervezetébe juttatni. A gyermekeknél hipoproteinémia jelentkezett. A gyerekek közül 10 meghalt, de nem a diéta okozta halálukat, viszont sok összefüggést is találhatunk.

A ketogén étrend nem lesz maga a ketózis miatt egészséges. Fontos, hogy valódi táplálékot vegyünk magunkhoz, és a keto feliratú szemetet és a golyóálló kávét hagyjuk ki étrendünkből.

Ketogén diéta terhességben és szoptatás alatt

A cikk írója, ahogyan én is, kijelenti, hogy nem orvos és komolyabb gond esetén forduljunk egészségügyi szakemberhez. Ezek csak általános ajánlások.

A babavárás elején és azt megelőzően fontos a magas foláttartalmú ételek, mint máj és sötétzöld leveles zöldségek fogyasztása a velőcsőzáródási rendellenességek megelőzése céljából. Fontos még ellátnunk szervezetünket mikrotápanyagokkal, amelyeket el tudunk tárolni a méhlepényben, hogy táplálja a magzatot.

A kismamavitaminok nem feltétlenül fontosak, és még veszélyt is rejteget magában a multivitaminok használata. Egy tápanyagokban gazdag táplálkozás a cikk szerzője szerint sokkal jobb módja annak, hogy bevigyük a nutrienseket és a szükséges kalóriát. A multivitaminokban található kalcium és magnézium sokszor megakadályozza a vasnak a felszívódását. Ha táplálkozással meg tudjuk valósítani a szükséges tápanyagbevitelt, akkor tegyük inkább azzal. Ha valamely tápanyag hiányától szenvedünk, akkor vigyük azt be táplálékkiegészítővel, de ne multivitaminnal. A DHA, a jód és a D-vitamin fontosak, tehát, együnk májat és szardíniát.

Glükóz tolerancia teszt:

Ketogén táplálkozás mellett könnyen kaphatunk hibás pozitív eredményt. Ha nem utasíthatjuk vissza, akkor a teszt előtti három napban megemelhetjük a szénhidrátbevitelünket 125 grammig, vagy végeztessünk A1C vizsgálatot, esetleg otthon mérjük a vércukrunkat, ha lehetséges.

Protein:

Ajánlott a magasabb fehérjebevitel, 1.0-1.2g/lb (kb.2.22-2.66g/kg) zsírmentes testtömegre a terhességben is, és a szoptatás ideje alatt is. Fehérjére szükség van a méhlepény és a magzat fejlődése mellett az oxaloacetát laktózzá való átalakulásának biztosítására az anyatejben.

Szénhidrát:

A várandósság későbbi szakaszaiban és a szoptatás ideje alatt, ha továbbra is ketogén életmódot szeretnénk folytatni, a szénhidrát tolerancia meg fog emelkedni és sokan 40-50 gramm szénhidráttal is ketózisban lehetnek. Ezért nyugodtan ehetünk több sötétzöld leveles zöldséget, tengeri herkentyűt vagy belsőséget, hogy több mikrotápanyaghoz jussunk. Ha szeretnénk, 0 gramm szénhidrát is elfogadható, csak figyeljünk oda, hogy bevigyük a szügséges mikrotápanyagokat.

Kalória és fogyás:

Ez nagyon jó időszak lehet egy kis súlyfelesleg leadására, ha jól csináljuk, de a kalóriamegvonás magában hordozza a mikrotápanyagok megvonásának veszélyét is.
A testzsírszázalékunktól függően képesek vagyunk a testünk teljes mértékben ellátni energiával, a plusz energiaigény nem túl nagy. Semmi szükség nincs 15-30 kg hízásra, amely a testünkre nézve is és a magzat számára is stressz lenne, főleg, ha terhességi cukorbetegséggel vagy más komplikációval társul. Teljesen egészséges terhességünk lehet, ha csak 7-10 kilót hízunk plusz zsír elraktározása nélkül.

A szoptatásban nagyon egyszerűen tudunk fogyni, mivel több zsírt égetünk el szoptatással, mint a babavárásban. Ha elég testzsírunk van, akkor a nekünk megfelelő normál mennyiségű kalóriabevitel elég deficited ad majd.

Ha a testzsírszázalékunk 25% felett van, akkor együnk az első trimeszterben egy kis kalóriadeficittel, a többiben pedig a számunkra megfelelő kalóriamennyiséget.

Ha 17-22% a testzsírunk, akkor az első trimeszterben nem kell több kalóriát bevinnünk, a másodikban együnk plusz 100-200 kalóriát, a harmadikban pedig 300-500 kalóriával többet vigyünk be.

Ha a testzsírszázalékunk kevesebb, mint 15%, akkor szoptatás idején kevés lehet a tejünk a hormonszintek miatt és többet kell ennünk, amíg el nem érjük a 15%-ot (habár én láttam már csontsovány anyukát, aki alig evett és mégis termelt elég tejet a babája számára, igaz, még jobban lefogyott közben, én pedig a rajtam maradt +30 kilóval nem tudtam eleget termelni –  a szerk.).


Mindenek előtt használjuk ki ezt az időt arra, hogy tápanyagdúsan táplálkozzunk, valódi ételeket együnk. Habár sokan gyorsételt esznek és két felnőtt ember számára elegendő mennyiséget, mégsem kell követnünk ezt a példát. Együnk a saját és a gyermekünk egészségéért, ami nagyon jó alapot képez majd mindkettőnk (illetve, az anyuka és ahányan vannak a pocakban J – a szerk.) számára, valamint a szoptatás ideje alatt is.

Babák és totyogók

Annak ellenére, hogy a babák táplálkozása csak és kizárólag anyatej vagy tápszer, amelyek gazdagok laktózban, a babák ketózisban vannak, hogy kielégítsék agyuk energiaigényét.

Az újszülöttek a napi energiafelhasználásuk 75%-át hatalmas agyuk működtetésére használják. A totyogók és a nagyobb gyerekek is hamarabb kerülnek ketózisba, mint a felnőttek. A korai életszakaszban az idő legnagyobb részében ketózisban vannak, hogy támogassák az idegi működést és a hatalmas energiaigényt. A zsír fontos építőanyag és tápanyag is a babák számára. Az anyatej tökéletes táplálék a baba számára annak körülbelül hat hónapos sokáig, de utána már nem képes teljes mértékben fedezni a baba energiaszükségletét. Ez azt jelenti, hogy máshogyan kell táplálnunk a fejlődő agyat. Ebben az esetben az energia- és tápanyagsűrűség a legfontosabb

Annak ellenére, hogy a szoptatás 2-5 éves korig tarthat, a babákat általában csak 6 hónapos korukig táplálják csak és kizárólag anyatejjel. A WHO két éves korig ajánlja a szoptatást első sorban az immunrendszer támogatása céljából. Mivel tápláljuk gyermekünket a hozzátáplálás elején? A BLW (baba irányította hozzátáplálás vagy falatkás hozzátáplálás) a szerző szerint a legjobb módszer (szerintem nem, az erről készült videóimat itt, itt és itt találjátok – a szerk.). Lassan ismertessük meg a gyermeket a szilárd ételekkel, kezdjük a folyadékokkal, majd a pépes ételekkel és a szilárdakkal (ez nem BLW – a szerk.), és ők maguk fogják megkóstolni azokat. Ne különbözzön a megszokott étkezésünktől, ehelyett kerüljük a zöldségpépeket és a vitaminokkal dúsított gabonapelyheket, és adjunk helyettük húslevest, zsíros húst, tojást és halat.

A babák táplálkozása nem kell, hogy különbözzön a miénktől, de figyeljünk oda a mikrotápanyagokra és a több fehérjére. Azt kell enniük, amit te eszel, kivéve, ha a táplálkozásod nem biztosít elég tápanyagot.

Gyerekek, kamaszok és tinik

Idősebb gyerekek és tinik esetében az egyetlen táplálkozásbeli különbség az az, hogy nem szabad limitálni a húsfogyasztást vagy a kalóriabevitelt, amíg nőnek. A mikrotápanyagokon kívül a fehérjetartalom is nagyon fontos. Az inzulinszerű növekedési faktor segíti az izmok, szövetek és csontok fejlődését. A szénhidrátok nem szükségesek a növekedéshez, de az elegendő vagy annál magasabb fehérjebevitel igen. Ha idősebb vagy kamasz túlsúlyos gyermekünk van és ketogén diétát szeretnénk nála alkalmazni a fogyás és az éhség kontrollálása érdekében, akkor csökkentsük le a zsírt (én itt feltennék a kérdést, hogy talán elírták és szénhidrátot szerettek volna írni… – a szerk.), de figyeljünk oda a tápanyagokban gazdag színhús fogyastására a növekedés miatt és arra, hogy egyen valamennyi zsírt és koleszterint is a hormonháztartás miatt.

Ugyanúgy, mint a hölgyek, idősek és a nagy teljesítményű sportolók, a növésben lévő gyermekeknek is több proteinre van szükségük, de az 1.0-1.2 g/lb (kb.2.22-2.66g/kg) zsírmentes testtömegre kellene, hogy legyen a cél. A kalóriaszükséglet kiszámítására nincs szabály, mivel az egyénileg változik a növekedési szakasztól függően. Szerencsére, ha helyes táplálkozási szokásokat sajátít el a gyermek, sokkal egyszerűbb karbantartani a bevitt étel mennyiségét, mintha rossz szokások alakulnának ki.

A pubertás kor után

Amikor a növekedési szakasz nagyobb része lezárult, nincs okunk máshogy kezelni a fiatal felnőttet, mint egy 30 évest, mivel a növekedési szakasz után a különbségek megszűnnek és a KETOGAINS kalkulátorral is ki tudjuk számítani, mely tápanyagból mennyire van szükségünk. Együnk jól és legyünk aktívak. Ha odafigyelve, helyesen kivitelezzük, egészséges és hosszú életet biztosíthat ez számunkra.