Kornettó, a nagymamám jégkréme

 

A recept neve a nagymamám receptfüzetéből származik. Lehet, hogy valakinek ismerős lesz, hiszen a múlt század elején nem volt sok lehetőség bolti jégkrém fogyasztására, ezért otthon készítették el. Attól a tojástól, amelyet szabadon járkáló, legelő, kapirgáló tyúkok tojtak, nem kell félni, és az ipari tojásban is nagyon ritkán jelenik meg a szalmonella. Ez természetesen nem mentesít minket az alól, hogy helyesen tároljuk (hűvös helyen), valamint a gazdát sem a baromfi helyes táplálása alól. Mivel nyers tojást használunk, annak nagyon sok előnyét élvezhetjük, hiszen a tápanyagok nagyon nagy része megmarad, a tejfölnek köszönhetően pedig igazi zsíros finomságot kapunk majd. Hogy a gyerekek még jobban örüljenek neki, tehetjük szilikonformákba, amelyekhez lehet venni pálcikát, és különböző formájú nyalánkságot készíthetünk. Hogy mivel ízesítsük? Csak a képzeletünk szabhat határt! Itt a nyár, és most is tegyük a legtöbbet önmagunkért és családunkért. Ne szolgáltassuk ki magunkat a gyártók kénye-kedvének. Olyan ételeket együnk, amelyek jót tesznek az egészségünknek.

Kornettó (egy adag az alaprecept alapján)

Hozzávalók:

3 tojás

3 kanál méz (ha már elszoktunk az édes íztől, tegyünk kevesebbet)

2 dl tejföl

pici só

ízesítéshez: kakaópor, csokoládé, vaníliarúd, kávé, gyümölcsök…

tejszín – nem kötelező

Először az ízesítőt készítsük el. Ha vaníliarudat használunk, kaparjuk ki a magját. Ha kávét használunk, akkor azt főzzük erősebbre, szűrjük le és csak kevés vízzel főzzük, nehogy leüljön a doboz aljára, mielőtt megfagyna. A gyümölcsöket vágjuk apró darabokra, vagy nyomkodjuk össze villával, esetleg turmixoljuk össze.

A tojások sárgáját verjük fel mézzel. Amikor szép sűrű lett és kifehéredett a massza, adjuk hozzá a tejfölt és azt, amivel ízesítjük. A fehérjét pici sóval verjük kemény habbá és mixerrel leglassabb fokozaton keverjük bele a másik masszába. Ha szeretnénk még zsírosabbá tenni a jégkrémet, akkor verjünk fel valamennyi tejszínt, és keverjük azt is bele, majd tegyük gyorsan a fagyasztóba.

Megjegyzés: a tejföl és a tejszín legjobb, ha piacról származik és nem hőkezelt, hiszen akkor tele van tápanyagokkal.

Tipp: az üres vaníliarudat beletehetjük egy kis tálba, amelybe tettünk mézet, és pár hét után vaníliás cukor helyett használhatjuk.

Számomra a legjobb ebben a videóban, hogy, mivel még tavaly készült, sokkal nagyobb volt a hasam. Lehet, hogy a mérleg egy helyben állt, de én fogytam 🙂