Kovászos kenyér

Kovász

1 literes dunsztos üvegbe tegyünk 30g lisztet (én teljes kiőrlésű tönkölybúza lisztet teszek) és 30g vizet. Keverjük össze egy vékony gézzel takarjuk le és gumizzuk le. Egy nap múlva adjuk hozzá ugyanezt a mennyiséget, keverjük meg és hagyjuk egy újabb napig állni. 6-7 napig etetjük így a kovászunkat, aztán pedig érett lesz a sütésre. A 3. nap után szükség lehet napi 2 etetésre, ha ecetszagúnak érezzük. Amikor az üveg 1/3-ig ér a kovász, akkor etetés előtt dobjuk ki felét. Azzal úgy sem tudnánk semmit sem kezdeni.

Kovászos kenyér recept:
A 6-7 napos kovászunkból tegyünk 150-200g kovászt egy tálba, rá 150g teljes kiőrlésű lisztet és 150g vizet, keverjük össze és hagyjuk állni fél napig, takarjuk le ruhapelenkával vagy gézzel. Én ezt reggel csináltam. Estére szépen megkelt. Este adjunk hozzá még 150g lisztet és 50-100g vizet (több nem kell), majd pedig egy teásnakál sót. Keverjük össze robotgép dagasztójával, vagy kézzel, kb. 3-4 percig, majd pedig tegyük jól kizsírozott tepsibe, takarjuk le ruhapelenkával és reggelig hagyjuk állni. Reggel öntsünk a sütő víztartójába 2dl szűrt vizet (egy kis edényben is betehetjük a vizet a tepsi mellé), helyezzük be a megkelt tésztát és 200 fokon süssül meg.

Az interneten sokféle változatot lehet találni, nekem azokkal nem sikerült, most viszont így jó lett. Ha valaki kipróbálja, kérek képet. És persze, mi csak megkóstoljuk, egy falat és kész!