Kreatin és növekedés gyerekeknél

Miért egyenek a gyerekek húst?

 

A kreatin növeli az intelligenciát, a munkamemóriát, reakcióidőt és az erőt. Segít energiát tárolni foszfátkötésekben, amelyet fel tudunk használni, amikor sürgősen van szükségünk több ATP-re. Miért nem fektetnek erre nagyobb hangsúlyt a sok növény sulykolása helyett?

Mielőtt a ketogén babavárásról írnék, be szeretnék mutatni egy tanulmányt, amely 2021.március 23-án jelent meg és érdekes, hogy sokban kötődik a mi területeinkhez, hiszen szerzői az Újvidéki Egyetem és a Pécsi Tudományegyetem kutatói. A kutatás eredményére is gondolok, és még sok hasonló dologra, amikor a hús fontosságáról beszélek.

Mi is az a kreatin?

„A kreatin egy magas nitrogéntartalmú, négy szénatomos szerves sav, amely alapvető szerepet játszik a sejtek, legfőképpen az izomrostok energiaellátásában. Utóbbiak tartalmazzák a szervezet teljes kreatinkészletének hozzávetőlegesen 95%-át. A név a görög kreasz (κρέας = hús) szóból ered.[1]” /Wikipédia/

A kreatin természetesen is jelen van az emberi szervezetben, és ennek fele húsevésből származik, másik felét pedig a máj, a vese és a hasnyálmirigy állítja elő. Egy átlagember testében naponta kb. 2g kreatin található. A kreatin fontos szerepet játszik a placenta optimális funkcióinak fenntartásában, valamint a magzat növekedésében és érésében.

A kreatin növeli az intelligenciát, a munkamemóriát, reakcióidőt és az erőt. Segít energiát tárolni foszfátkötésekben, amelyet fel tudunk használni, amikor sürgősen van szükségünk több ATP-re (adenozin-trifoszfát – sejten belüli energiaátvitel legkisebb molekuláris egysége). Az ATP-t az izmaink használják kontrakciónál és minden sejtünk a genetikai anyagunk védelme és javítása közben. Mi is képesek vagyunk egy kevés kreatint készíteni a testünkben, de ez csak 1g naponta, ami nem elég az agyunk és az izmaink tökéletes működéséhez, vagy a DNS-ünk védelméhez és javításához.

Egy felnőtt vegetáriánusokon végzett kísérlet során jelentősen nőtt azok mentális teljesítménye, akik kreatint szedtek hat héten keresztül (5g kreatin/nap). A kreatin táplálékkiegészítőnek jelentős pozitív hatása volt a munkamemóriára és az intelligenciára nézve is. Egy másik tanulmány is ugyanezt az eredményt hozta, ahol naponta 20g kreatint fogyasztottak 5 napon keresztül. A nem elegendő mennyiségű izmokban tárolt kreatin csökkentheti az izomerőt. Amikor vegetáriánusok kezdtek kreatint szedni, az általános erőnlétük sokkal jobb lett, mint előtte. (Saladino: 110-111)

És most lássuk a tanulmányt, amely szerint a kreatint fogyasztó gyerekek magasabbak.

A tanulmányban a 2001-2002 National Health and Nutrition Examination Survey (NHANES) adatait használták fel. 2 és 19 éves gyerekek és fiatal felnőttek adatainak feldolgozásával készült a tanulmány, ahol 4291 fiatal, 2133 fiú és 2158 lány adatait használták fel az USA-ból, akik megadták magasságukat és súlyukat, valamint leírták táplálkozási szokásaikat. Akik a legtöbb kreatint vitték be (≥1.5 g/nap), minden mértékben magasabb értéket mutattak. Ők tartoztak a 4.csoportba. A kreatin napi bevitt mennyisége a magasabb gyerekeknél és fiatal felnőtteknél magasabb volt, mint alacsonyabb társaiknál. Minden plusz 0,1g kreatin naponta 0,3-0,6 cm plusz magasságot jelentett.

A tanulmány szerint egyre több a bizonyíték arra, hogy a kreatin és még több állati eredetű aminosav derivát kulcsfontosságú szerepet játszik az emberi növekedésben és fejlődésben egészen a méhen belüli fejlődéstől. Egy tanulmány szerint az anya normál kreatinszintje a várandósság harmadik trimeszterében védelmet nyújt alacsony születési súly és koraszülés ellen. Egy másik, 19 8-11 év közötti, alultáplált fiún végzett tanulmány szerint azok táplálkozásából adódóan kreatinhiányban szenvedtek, akiknek testsúlya gyarapodni kezdett kreatin táplálékkiegészítők fogyasztásával.

Ez egy elég érdekes jelenség egy olyan világban, ahol csak arról beszél mindenki, hogy kell-e szénhidrát, és ilyen fontos tápanyagokról, mint a kreatin nem is esik szó.

Forrás:

Paul Saladino MD (2020): The carnivore code. Houghton Mifflin Harcourt, New York.

https://www.mdpi.com/2072-6643/13/3/1027