Lily Nichols: Real food for pregnancy (Valódi étel a várandósságban) – 3. rész

Olvasónapló

Az első részt itt találják: https://berta-irma.com/lily-nichols-real-food-for-pregnancy-valodi-etel-a-varandossagban-1-resz

A második részt itt találják: https://berta-irma.com/lily-nichols-real-food-for-pregnancy-valodi-etel-a-varandossagban-2-resz

Lily Nichols szerint az a leghatásosabb és legtermészetesebb módja annak, hogy elegendő ételt fogyasszunk, ha ésszerű táplálkozási technikákat követünk. Akkor együnk, amikor éhesek vagyunk, és akkor hagyjuk abba az evést, amikor érezzük, hogy eleget ettünk.

Minden étkezés előtt gondoljuk végig, hogy tényleg éhesek vagyunk-e, és mit kívánunk. Az édes vagy sós ételek kívánása általában 20-30 másodpercig tart. Az étkezés közepén gondolkodjunk el rajta, hogy tényleg éhesek vagyunk-e még. Az étkezés végén ugyanígy gondoljuk végig, hogy jóllaktunk-e.

A könyv harmadik fejezete egy komoly és érdekes témát ölel fel, amely arról szól, mi szükséges egy egészséges babához. Lássuk:

Tojás

A tojássárgájában sok a kolin, amelynek ugyanazok a jótékony hatásai, mint a folsavnak. Két tojássárgája naponta fedezi a kismamák kolin szükségletének felét. A tojás az egyik nem tengerből származó omega 3 forrás, amely a csecsemőknél magasabb IQ szintet eredményez. A tojássárgája nagy mennyiségben tartalmaz folsavat, B-vitamint, antioxidánsokat és nyomelemeket (jód és szelén). A szabad tartású tyúkok tojása sokkal több tápanyagot tartalmaz, mint az ipari tartásúaké: 30%-kal több A-vitamin, 2x több E-vitamin, 2,5x több omega 3, kevesebb omega 6, 3-6x magasabb D-vitamin.

A tojás csak zsírt és fehérjét tartalmaz, tehát nem emeli a vércukorszintet. Az agyunknak szüksége van zsírra, vagyis koleszterinre. A testünkben található koleszterin 25%-a az agyban található, és döntő szerepe van a normális idegműködésben. Ha el szeretnénk látni a babánkat az egészséges agy felépítéséhez szükséges nyersanyaggal, akkor mindenképp fogyasztanunk kell koleszterint.

A nyers tojással kapcsolatban megtudhatjuk, hogy az ételmérgezéseknek csupán a 2%-áért felelős a tojás, és 8x nagyobb a valószínűsége, hogy növényektől kapunk ételmérgezést, mint tojástól. A tojás legyen szabadon tartott tyúkok tojása, amelyek legelnek, mivel az ilyen tojásnál 7x kisebb a szalmonella fertőzöttség aránya, mint az ipari tartásúak esetében, habár az ipari tartású tyúkok esetében is ritka a szalmonella fertőzés (1/12000-30000).

Máj

A tojás és a máj az egyetlen kolint nagyobb mennyiségben tartalmazó élelmiszerforrás. A máj a leggazdagabb vasforrás, és a benne lévő vas jól szívódik fel a szervezetben a vaskészítmények kellemetlen székrekedést okozó hatása nélkül. Ezenkívül a máj kiváló folsav és B12 vitamin forrás. Sok nő mesterséges folsavat szed, de a természetes forrásból származó folsav sokkal jobban hasznosul. A májban megtalálhatók a zsírban oldódó vitaminok, mint A, D, E és K. Sok helyen azt olvassuk, hogy ne fogyasszunk májat a babavárás alatt annak magas A-vitamin tartalma miatt. Ez a régi tanulmányokból ered, amelyeknél a magas MESTERSÉGES A-vitamin bevitel miatt jelentkeztek születési rendellenességek. Ma már tudjuk, hogy a természetes A-vitamin nem hat méregként, főleg, ha D- és K2 vitaminnal együtt fogyasztjuk, amelyek szintén gazdagon megtalálhatóak a májban. Az A-vitamin beviteléhez sokan növényi ételt javasolnak, amellyel az a probléma, hogy a növények karotinoidot tartalmaznak, amely az A-vitamin elővitaminja, amely nem a valódi A-vitamin, azaz retinol. A szervezetünk elméletileg át tudja alakítani a provitamint valódi A-vitaminná, de ez a képesség nagyon változó az embereknél. Paradox módon, minél több béta-karotint eszünk, annál kevesebbet tudunk átalakítani A-vitaminná.

Folytatjuk.