Lily Nichols: Real food for pregnancy (Valódi étel a várandósságban) – 9. rész

Olvasónapló

Az első részt itt találják: https://berta-irma.com/lily-nichols-real-food-for-pregnancy-valodi-etel-a-varandossagban-1-resz

A második részt itt találják: https://berta-irma.com/lily-nichols-real-food-for-pregnancy-valodi-etel-a-varandossagban-2-resz

A harmadik részt itt találják: https://berta-irma.com/lily-nichols-real-food-for-pregnancy-valodi-etel-a-varandossagban-3-resz

A negyedik részt itt találják: https://berta-irma.com/lily-nichols-real-food-for-pregnancy-valodi-etel-a-varandossagban-4-resz

Az ötödik részt itt találják: https://berta-irma.com/lily-nichols-real-food-for-pregnancy-valodi-etel-a-varandossagban-5-resz

A hatodik részt itt találják: https://berta-irma.com/lily-nichols-real-food-for-pregnancy-valodi-etel-a-varandossagban-6-resz

A hetedik részt itt találják: https://berta-irma.com/lily-nichols-real-food-for-pregnancy-valodi-etel-a-varandossagban-7-resz

A nyolcadik részt itt találják: https://berta-irma.com/lily-nichols-real-food-for-pregnancy-valodi-etel-a-varandossagban-8-resz

Hízás

A várandóssági hízás egészséges és normális mennyisége igen széles skálán mozog. A túl kevés vagy a túl sok hízás egyaránt okozhat több problémát, mint túl kicsi vagy túl nagy baba, terhességi cukorbetegség, várandóssági magas vérnyomás, vagy szülési komplikációk. Egy tanulmány eredményei szerint az alacsony glikémiás ételeket fogyasztók 23 fontot (10.43 kg) híztak, a magas glikémiás indexű ételeket fogyasztók pedig 41 fontot (18,6 kg).

A BMI (testtömegindex – a szerk.) a leggyakrabban használt a mértékegység a hízás meghatározára, annak ellenére, hogy nem tesz különbséget a zsír és a zsírmentes testtömeg között.

A következő hízás ajánlott:

18,5 BMI alatt 28-40 lbs (12,7-18,14 kg)

18,5-25 BMI 25-35 lbs (11,34-15,87 kg)

25-30 BMI 15-25 lbs (6,8-11,34 kg)

30 BMI felett 11-20 lbs (5-9 kg)

A babavárás elején lehetséges, hogy nem hízik a kismama, esetleg fogy a rosszulléteknek köszönhetően, a vége felé pedig lehet, hogy hirtelen hízik pár kilogrammot egyetlen hét alatt. A várandósság első felében a szervezet anabolikus állapotban van, azaz megpróbál energiát tárolni a későbbi időszakra, valamint nagy erőfeszítésekkel növeszti a méhlepényt. Egy átlagos nő számára a 3-7 fontos hízás jellemző az első trimeszterben. A babavárás második felében a szervezet katabolikus állapotba kerül, amikor minél több tápanyagot akar juttatni a rohamosan fejlődő babának. Ilyenkor gyakran a szervezet a baba táplálására az eltárolt zsírt használja fel, és annak ellenére, hogy ilyenkor igen nagy már a kismama hasa, más testrészei lehet, hogy vékonyodnak. A 30-as vagy magasabb BMI-vel rendelkezők esetében egy 120 000 túlsúlyos nőt vizsgáló tanulmány szerint sokkal jobb állapotban voltak, akik nem híztak, vagy kevesebbet a fenti ajánlásnál.

Magas vérnyomás

A várandósságok 10%-át érinti a magas vérnyomás. Normál esetben a várandósság elején a vérnyomás alacsony, majd a szüléshez közeledve valamennyivel magasabb lesz. Ha a vérnyomás magasabb, mint 140/90 mmHg, akkor nagyobb a komplikációk kialakulásának esélye, alacsony születési súly vagy koraszülés. Némely esetben preeclampsiához is vezethet. A preeclampsia magas vérnyomás mellett sok fehérjét jelent a vizeletben és ödémát.

Sok nőnek azt tanácsolják, hogy csökkentsék a sóbevitelt, hogy csökkentsék a vérnyomásukat, de ez már egy idejét múlt és megalapozatlan ajánlás. Sok testfunkciónak igenis szüksége van sóra, és még inkább szükség van rá a várandósságban. Ráadásul, a sónak sok esetben nincs hatása a vérnyomásra. Az emberiségnek csak 25%-a érzékeny a sóra, tehát, csak náluk alacsonyabb lenni a vérnyomás, ha sószegényen táplálkoznak, valamint, magas, ha sósan esznek. Az emberiség 15%-ának viszont magasabb lesz a vérnyomása, ha sószegényen táplálkozik. A várandós nőkön végzett tanulmányok szerint az alacsony sófogyasztás nem előzi meg vagy tartja szinten a preeclampsiát, sőt, inkább ront a helyzeten. Az alacsony sófogyasztás nem kívánt mellékhatásokhoz vezethet, mint kiszáradás, ami csak még nagyobb stresszt jelent, ha preeclampsiával állunk szemben. A sószegény táplálkozás a vércukor egyensúlyát is felboríthatja. A kevés só megakadályozhatja a baba normális növekedését, és későbbi élete során megnövelheti a betegségek kialakulásának kockázatát. Egy kutató szerint a só nélkülözhetetlen a magzat normális fejlődéséhez. A sószegény táplálkozás a várandósság idején összefüggésbe hozható a méhen belüli növekedés akadályozásával, alacsony születési súllyal, szervek fejletlenségével és helytelen működésével.

A magasabb sófogyasztás csökkentheti a magas vérnyomást. Egy régi, 1958-as tanulmány szerint a kutatók kisebb mértékű preeclampsiát találtak azoknál a nőknél, akik több sót fogyasztottak. Ráadásul csökkent a vérnyomás és az ödéma azoknál, akik több sót vittek be. Egy 2014-es tanulmány szerint plusz sóbevitel esszenciális a várandós nő, a magzat, a placenta fejlődése és a helyes működés szempontjából.

A kutatók szerint azok, akik érzékenyek a sóra, túl sok fruktózt fogyasztanak. Egy 33 000 várandós nőn végzett tanulmány szerint azok, akik sok cukrot és fruktózt tartalmazó ételt fogyasztottak, hajlamosabbak voltak a preeclampsiára. A másik ok, amiért érdemes kerülni a fruktózt, az az, hogy emeli a vérben a triglicerid szintet, amely szintén magas preeclampsia esetén.

Alacsony szénhidráttartalmú táplálkozás csökkenti a magas vérnyomást.

A növényi olajokat szintén ajánlott kerülni, mivel alacsony születési súlyt, alacsony placenta súlyt és magas esélyt hordoznak magukban a preeclampsia kialakulására.

A magas fehérjebevitel is segít a preeclampsia elkerülésében. Egy aminosav, a glicin segíthet a vérnyomás szinten tartásában. A glicinnek szerepe van az elasztin gyártásában, amely egy strukturális protein, amely segít abban, hogy a véredények rugalmasak legyenek. Glicint az állatok kötőszöveteiben, bőrében és csontjaiban találunk.

A kolin is fontos szerepet játszik a preeclampsia megelőzésében.

A D-vitamin is fontos szerepet játszik a vérnyomás csökkentésében.

A testmozgás is segít a preeclampsia megakadályozásában.

Magas vércukor

Az utóbbi évtizedekben felfedezték, hogy a vércukor természetes módon lesz alacsonyabb a várandósság ideje alatt; sok nő tudtán kívül esik teherbe magas vércukorszinttel, vagyis prediabétesszel; és a kicsit megemelkedett vércukor is rizikót jelent mind az anyukára, mind a babára nézve. A placenta hormonjai a súlygyarapodással együtt teszik még jobban inzulinrezisztenssé a testet azért, hogy minél több tápanyagot juttasson a gyorsan növekvő babának. Ez általában nem jár magas vércukorszinttel, mivel a szervezetünk tudja, mit csinál és a hasnyálmirigy ilyenkor tudja, hogy több inzulint kell termelnie, néha a normális mennyiség háromszorosát. A vércukorszint általában a normál értéknél 20%-kal kevesebb a várandósság ideje alatt. A várandóssági cukorbetegés alkalmával viszont a szervezet nem képes lépést tartani az inzulingyártással és/vagy olyan magas az inzulinrezisztencia, hogy a szervezet nem képes fenntartani a normális vércukorértéket jelentős életmódbeli változások nélkül, pl. táplálkozásbeli változások, torna vagy táplálékkiegészítők (néha gyógyszerek alkalmazására is szükség van).

Sok várandóssági cukorbetegség valójában nem diagnosztizált prediabétesz vagy kettes típusú cukorbetegés, tehát, nem tehetjük felelőssé egyedül a placenta hormonjait vagy a hízást. Az első trimeszterben mért hemoglobin A1c, amely néhány hónapos vércukorátlagot mutat, 98.4%-ban időben kimutatja a várandóssági cukorbetegséget.

A szervezetünk sokat foglalatoskodik azzal, hogy alacsonyan tartsa a vércukorszintünket a babavárás ideje alatt. A magas vércukor a születési rendellenességek ismert oka és kihathat a baba növekedésére, fejlődésére és metabolikus egészségére egész életében. A baba vércukorszintje az anya vércukorszintjének tükörképe, és, ha az magas, akkor a baba hasnyálmirigye is nagy inzulinmennyiséget kell, hogy kibocsásson. A magas vércukor- és inzulinszint magasabb testzsírszázalékot jelent, és a babák nagy súllyal jöhetnek a világra. Ha pedig születés után elvágják a köldökzsinórt, a baba nem kapja már a megszokott cukormennyiséget, a hasnyálmirigye pedig még mindig pumpálja az inzulint a vérbe, ami veszélyesen alacsony vércukorszintet eredményezhet.

A szénhidrátok mennyiségére kell odafigyelni a várandósság során, hiszen a várandóssági cukorbetegség valójában várandóssági szénhidrát intolerancia. Ennek a cukorbetegségnek az elterjedt kezelési módja egy magas, 175g szénhidrátot tartalmazó táplálkozás, amely figyelmen kívül hagyja azt, hogy a szervezet nem képes tolerálni a szénhidrátokat. A szerző felteszi a kérdést, hogy, ha a cukorbetegséget 50+ gramm glükóz megivásával diagnosztizálják, akkor miből gondolják, hogy étkezésenként 50+ szénhidrát, amely glükózzá alakul, nem emeli meg a vércukrot.

A testmozgás és a mérsékelt szénhidrát bevitel csökkenti a cukorbetegség kialakulásának kockázatát, az alacsony fehérjebevitel pedig növeli.

A D-vitamin-hiány és az alacsony magnéziumszint is segíti a cukorbetegség kialakulását.

Folytatjuk.