Lisztmentes zserbó

A klasszikus zserbó receptje alapján kikísérleteztem a lisztmentes változatot.

Hozzávalók:

400g darált mandula

1 kanál méz

150g vaj

2 tojás

bracklekvár

200g dió

méz

A darált mandulát, az 1 kanál mézet, a vajat és a tojást összegyúrjuk, majd három részre osztjuk. Az első részt, amely az alap lesz egy félbehajtott sütőpapírra helyezzük és ráhajtjuk a másik oldalát. Így lapítjuk szét, nyújtófa nélkül, hogy ne legyen túl vékony. Levesszük a felső réteget a tésztánkról és vágjuk le úgy, hogy csak 4-5 cm-es pereme maradjon. Megkenjük baracklekvárral (csak magát a barackot főztem, semmilyen édesítőszert nem tettem bele), ráöntünk 100g darált diót, amelyet megcsepegtetünk olvasztott mézzel.

A következő tésztánkat is félbehajtott sütőpapír közé helyezzük és szétlapítjuk, ismét kézzel. Óvatosan levesszük az egyik feléről a papírt, és gyorsan, de vigyázva a süteményünkre helyezzük.

Lehúzzuk róla a papírt, ha kell, igazítsuk meg a tésztát, és tegyünk rá újabb réteg tölteléket és újabb réteg tésztát. 200 fokon sütjük 25 percig. Csokoládé öntetet teszünk rá, amelyet a következőképpen készítünk el: 100g vajat, kevés vizet, egy kanál mézet és két evőkanál cukrozatlan kakaóport olvasztunk fel állandó kevergetés mellett, kis lángon és melegen ráöntjük a süteményre.