Matematikus torta

Ez a torta a sógornőm fiának bérmálkozására készült, aki nagyon szereti a matematikát.

Alsó torta:

Hozzávalók:

16 tojásfehérje

pici só

12 kanál méz

16 kanál darált mandula

24 kanál darált mogyoró

Töltelék:

16 tojássárgája

14 kanál méz (aki a kevésbé édeset szereti, tegyen 12 kanállal)

400 ml házi tejszín

1 zselatin

A piskóta hozzávalóiból négy piskótát sütünk a következő módon: verjünk fel 4 tojásfehérjét, adjunk hozzá pici sót, majd pedig 3 kanál mézet és verjük kemény habbá. Amikor elkészült, adjunk hozzá 4 kanál mandulát és 6 kanál mogyorót. Süssük 150 fokon alsó-felső sütésen, vagy 130 fokon hőlégkeveréses programon.

A krémhez verjük fel a tojássárgáját a mézzel, majd főzzük állandó kevergetés mellett gőz felett, amíg a massza 1/3-ra csökken és sűrű nem lesz. Amikor kihűlt, adjuk hozzá a felvert tejszínt és a csomagoláson található útmutató szerint elkészített zselatint. Keverjük össze a két masszát és töltsük meg vele a tortát.

A felső torta:

Hozzávalók:

9 tojás

6 kanál méz

24 kanál darált mandula

2 kanál kakaópor

Töltelék:

1 dl tej

méz ízlés szerint

fél kg darált dió

200g házi vaj

Három piskótát sütünk a következő módon: 3 tojást verjünk fel 2 kanál mézzel, majd adjunk hozzá 8 kanál mandulát. Egy piskóta maradjon sárga, a másik kettőnél pedig a mandulába keverjünk bele egy-egy kanál kakaóport és úgy adjuk hozzá a masszához. Süssük 180 fokon alsó-felső sütésen, vagy 160 fokon hőlégkeveréses programon.

A krémhez a tejet forraljuk fel és adjuk hozzá a diót. A dió a tejben gyorsan össze fog esni. Amikor már nem forró, keverjünk hozzá ízlés szerint mézet, majd pedig adjuk hozzá a kikevert a vajat.

A torta díszítésénél csak a képzeletünk szabhat határt!