Mézes-diós mancs

Mézes-diós mancs

Mézes-diós mancs ketogén életmódban: A ketogén életmód egy megosztó táplálkozásmód, amelyet sokan félreértelmeznek, sokan nem ismernek és sokan „KETO” feliratú termékekkel próbálnak pénzt kihozni belőle. A ketogén életmódot tekinthetjük viszont egy ősi táplálkozásformának, ha valódi ételek fogyasztásáról van szó. Dr. Robert Lustig, aki valójában nem ketós, nem low-carb, de nem is low fat, tehát, nem alacsony szénhidrátát bevitelt preferáló orvos, de még nem is alacsony zsírt preferáló, azt mondja, hogy együnk olyan ételt, amelyet nagyanyáink és dédnagyanyáink felismertek volna, amikor éltek. A valódi étel fontossága leírhatatlanul fontos. A deutériumszinttől kezdve az ízfokozókon, színezékeken át a tartósítószerekig és állományjavítókig minden megtalálható a készételekben, amelyeknek talán egyik legegészségesebb összetevője a sok betegség kialakulásában fontos szerepet játszó cukor. Az ételek otthon, alapanyagokból történő elkészítése egy fontos folyamat az egészségessé válásunk útján.

A következő recept is valódi élelmiszer, természetes összetevőkből készül, amelyeket a természet formált és nem az ember alkotott.

Mézes-diós mancs hozzávalói:

1 bögre (2 dl) darált dió

2 bögre blansírozott darált mandula

2 bögre héjastól darált mandula

1 dl méz (én kevesebbet szoktam tenni)

1 tojás

4 kanál sertészsír

pici szóda bikarbóna

A hozzávalókat összegyúrjuk, és kizsírozott és kilisztezett mézes mancs sütőformákban hőlégkeveréses programon 180 fokon, alsó-felső sütésen 200 fokon megsütjük.

Miért lisztezem a formákat? Mert a liszttől jobb megoldást erre még nem találtam. Léteznek ketogén életmódba beilleszthető lisztek, de azok drágák és az a kevés liszt, amely ráragad a süteményre nekünk nem okoz gondot.