Mézes pite

Mézes pite

Mézes pite ketogén életmódban: A ketogén életmód egy megosztó táplálkozásmód, amelyet sokan félreértelmeznek, sokan nem ismernek és sokan „KETO” feliratú termékekkel próbálnak pénzt kihozni belőle. A ketogén életmódot tekinthetjük viszont egy ősi táplálkozásformának, ha valódi ételek fogyasztásáról van szó. Dr. Robert Lustig, aki valójában nem ketós, nem low-carb, de nem is low fat, tehát, nem alacsony szénhidrátát bevitelt preferáló orvos, de még nem is alacsony zsírt preferáló, azt mondja, hogy együnk olyan ételt, amelyet nagyanyáink és dédnagyanyáink felismertek volna, amikor éltek. A valódi étel fontossága leírhatatlanul fontos. A deutériumszinttől kezdve az ízfokozókon, színezékeken át a tartósítószerekig és állományjavítókig minden megtalálható a készételekben, amelyeknek talán egyik legegészségesebb összetevője a sok betegség kialakulásában fontos szerepet játszó cukor. Az ételek otthon, alapanyagokból történő elkészítése egy fontos folyamat az egészségessé válásunk útján.

A következő recept is valódi élelmiszer, természetes összetevőkből készül, amelyeket a természet formált és nem az ember alkotott.

Hozzávalók:

400g darált mandula

50g sertészsír

70-80g méz

fél kiskanál szóda bikarbóna

1 bio citrom leve és héja

cukormentes lekvár (én szilvalekvárt használtam, amelyet magam főztem és 100% szilvából van)

3 tojás

egy kanál méz

pici só

A darált mandulát, a sertészsírt, a mézet és a szóda bikarbónát összegyúrjuk. Elfelezzük a tésztát és az egyik feléhez hozzáadjuk a citrom levét és héját, két tojássárgáját és összegyúrjuk. A tojásfehérjét külön tálba tesszük. A tészta másik feléhez pedig egy egész tojást adunk. Kizsírozunk egy tepsit és két sütőpapír között először a citromos tésztát nyújtjuk el, és helyezzük a tepsibe. Kenjük meg lekvárral, amelyre tehetünk egy kis mézet, hogy ne legyen savanyú. Nyújtsuk el a másik tésztát is és tegyük a lekvárra, majd simítsuk el a tepsiben. Süssük 180 fokon hőlégkeveréses programon, vagy 200 fokon alsó-felső sütésen. Amíg kisül, verjük fel a két tojásfehérjét egy kanál mézzel és pici sóval. Amikor kisült, a forró süteményre kenjük rá a tojásfehérjét.