Mi a fontos a gyereknevelésben? 1. rész

A médiában néha-néha felbukkannak gyerekek által elkövetett bűntények, vagy nagyon rosszul viselkedő gyerekeket látunk a parkban, de az is lehet, hogy terrorcselekményként élünk meg minden egyes napot a saját gyermekeinkkel. Előfordulhat, hogy otthon nagyon is kifogásolható a gyermekeink viselkedése, és máshol ugyanúgy, de az megesik, hogy máshol egy kisangyal lesz a csemeténkből, hazaérve pedig kibújik belőle a kisördög. Mi lehet mindennek az oka? Miért van ez így és mit tehetünk mi, szülők?

Először is, magunkba kell néznünk. Meg kell vizsgálnunk, hogy mit lát és mit hall otthon a gyermekünk. A szavak, amelyekkel illetjük, építik vagy rombolják a jövőképét? Mi hogyan viselkedünk?A gyermekeink a mi példánkat követik, és nem a szavainkra hallgatnak – szerintem, ez utóbbi nem szorul magyarázatra, hiszen tudjuk, hányszor kell elmondanunk valamit, mire nem az ellenkezőjét csinálják, hanem, amit kérünk. Akkor mégis mit tehetünk? A következő cikksorozatban a saját tapasztalataimat osztom meg a kedves olvasókkal szakirodalommal és más blogger anyukák tapasztalataival fűszerezve.

Véleményem szerint a legfontosabb, hogy egy gyerek ki tudja magát pihenni és megkapja a szükséges testi és lelki táplálékot, a többi csak ez után jön. Először foglalkozzunk az alvással:

Alvás:

Furcsának tűnhet, amikor azt mondom, hogy 19.30-tól 7.15-ig alszanak a gyerekeim. Régebbi cikkem írásakor Kata még 18.30-kor ment aludni, most már viszont 19.30-kor fekszik le, Ádám pedig legkésőbb 20.15-kor, de igyekszünk inkább úgy irányítani az esti rituálét, hogy 20 óra előtt ágyba kerüljön. Miért ilyen korán? Mert reggel korán kelnek és 8 óra után indulunk az óvodába, tehát, addig el kell készülniük, a teát vagy a tejet meginni, és a gyerekvitamint is megenni. A korai kelés miatt korán is fekszenek, és ilyen kis gyerekeknek szükségük van alvásra, 11-13 óra hossza pihenésre. Mi bizonyítja, hogy fáradtak? Az, hogy 5-10 perccel az után, hogy letettem őket aludni, már alszanak is. És mi történik, ha fáradtak a gyerekek? Láttak már az üzletek padlóin vagy az utca közepén hisztériás rohamban fetrengő és ordító gyerekeket? Ilyen esetben figyeljék meg a szemüket. Ha láthatóan rózsaszín, vagy kékes a szemük alatt, akkor fáradtak, és valószínűleg valamilyen tápanyag is hiányzik a szervezetükből. Az is lehet, hogy csak több vizet kell kapniuk. Történt már meg Önnel, hogy éjszaka állandóan felkelt, például a gyermekéhez, és nem aludta ki magát? Reggel milyen színű karikákat látott a szeme körül? Ha ugyanolyan a hisztériázó gyermekeké is, akkor biztos lehet benne, hogy fáradtak. Ugyanezt tapasztalom a lányom bölcsődéjében, ahol még tart a beszoktatás, és ott vagyok vele. A gyerekek fáradtan érkeznek, van, amelyik a földön fekve sír, van, aki egyszerűen csak a szemét dörzsöli, de mindnek karikás a szeme. Gondoljunk csak bele, milyenek vagyunk mi, ha nem alusszuk ki magunkat. Milyen lehet egy gyerek, akit a bölcsődében alig tudnak felébreszteni a déli alvás után, nem egyszer, nem kétszer, hanem mindig. Ahogy dr. Lenkei Gábor mondja, „némi ismeret” szükséges, csak „némi ismeret”. De az ismeretet mi magunk is megszerezhetjük, hiszen meg tudjuk figyelni, melyik gyermek hogyan viselkedik.

Mennyi alvás ajánlott a gyerekeknek?

Több weboldalon is megtalálhatjuk az ajánlott alvásidőt a gyermekek korától függően. Én a www.yourmodernfamily.com oldalon talált alvásidőkkel és indokokkal teljesen egyet tudok érteni, azért is alkalmazom őket.

Ha valaki azt mondja, hogy, ó, hát az én gyerekem kisbabaként is 16 helyett csak 10 órát aludt, akkor el kell gondolkoznunk rajta, hogy miért. Ha szoptatott babáról van szó, az édesanya pedig energiaitalt, rengeteg édességet, kávét vagy kólát fogyasztott, akkor a válasz már meg is van. Ha pedig a baba a wifi sugárzáshoz közel volt, újabb indokot találtunk. Természetesen, a hasfájós babák más kategóriába tartoznak (amire természetesen kihat az anyuka táplálkozása), de, ha ez nem áll fenn, akkor viszont mindent meg kell tennünk, hogy gyermekeink ki tudják magukat pihenni. A nagyobbak megértik, ha mondjuk nekik, a kicsiket pedig vissza lehet altatni, vagy próbálkozni vele. Előbb-utóbb sikerül. Nyugodtan tegyük le őket hamarabb aludni, mert megszokják, és tapasztalatom szerint akkor alszanak eleget, ha időben fekszenek. Akármikor kerültek később ágyba, és azt feltételeztem, hogy majd másnap sokáig alszanak, akkor fél órával hamarabb keltek fel…

Nézzük, mennyi alvást javasolnak a fenn említett oldalon:

Újszülött kortól 2 hónapos korig 16-18 óra hossza: 8-9 óra hossza éjjel és 7-9 óra hossza nappal.

2-4 hónapos korban 14-16 óra hossza: 9-10 éjjel és 4-5 nappal három alkalomra elosztva.

4-6 hónapos korban 14-15 óra hossza: 10 éjjel és 4-5 nappal 2 vagy 3 alkalomra elosztva.

6-12 hónapos korban 14 óra hossza: 10-12 éjjel és 2-4 nappal.

12-24 hónapos korban 13-14 óra hossza: 11-12 éjjel és 2-4 nappal.

2-3 éves korban 12-14 óra hossza: ebből 1 óra legyen nappal.

3-5 éves korban 11-13 óra hossza.

5-12 éves korban 10-11 óra hossza.

A gyermekek számára szükséges alvás nem csak a testi és szellemi fejlődésük szempontjából fontos. Az említett blog szerzőjének egy 20 évvel ezelőtti eset nyitotta fel a szemét, amikor egy kislány az éjszaka folyamán felkelt és játszani kezdett a szobájában, miközben a szülei aludtak. Amikor felébredtek a hároméves gyermekük élettelen testét találták csak meg, amelyre rádőlt egy nehéz szekrény. A blog szerzője a gyermekei fejlődése és biztonsága érdekében döntött úgy, hogy a kicsik akkor kelhetnek csak fel, amikor már ő is ébren van. Fogott egy digitális órát, amelyre ráragasztott egy papírcetlit, hetes számot írt rá és leragasztotta vele a perceket. Csak az órák látszanak így és amikor a papíron és az órán megegyeznek a számok, felkelhetnek. Ezt alkalmazom én is, és a fiam már egy éve így kel fel mindenféle gond nélkül. Hetest írtam a papírra, de valójában 7.15-kor vált át az óra 7 órára, hiszen 45 perc kell neki, hogy elkészüljön az óvodába indulásra.

A fenti képen a fiam szobájában lévő látható.