Miért alszanak a gyerekeink este 7-től reggel 7-ig?

Persze, nem pontosan 7-től 7-ig. Egyikük 18:30-tól, másikuk 19:30-tól.

Mert kicsik és szükségük van az alvásra, nekem pedig szabadidőre. Természetesen, mindenkinek más felel meg, mást vált be. Minden családnak megvan a maga ritmusa, van, akiknél később is tudnak a kicsik kelni. Nálunk az óvoda miatt 7:15-kor kel a nagyobb, ébresztő és könyörgés nélkül. Azonnal tele van energiával, és amint a kicsi is felkelt, játszanak egyet.

Amikor a férjem előrejött Németországba és 4,5 hónapig egyedül voltam a fiammal, sok nehézséggel találtam magam szemben a gyereknevelés terén. Először is, ha apa dolgozott és elalvás előtt nem tudtunk telefonon vagy skype-on beszélni vele, éjjel fél óránként kelt a kicsi és egy reggel arra ébredtem, hogy a fáradtságtól szédülök és hányok… Nagyon rossz volt, mivel ki kellett volna vennem a kiságyból, hogy megetessem és nem mertem, nehogy elejtsem. Ebben az időszakban találtam egy blogot, amely azóta is sok tippet adott. https://www.yourmodernfamily.com/put-kids-bed-7/

Tehát, miért is alszanak ennyit a gyerekeim?

– mert még kicsik és szükségük van az alvásra

– mert a kialvatlan, fáradt gyerek nem csak ásítozik, hanem szófogadatlan, felpörög, rosszul viselkedik

– mint említett blog szerzője is írja, inkább legyenek boldog 12 órán át vidámak a gyerekek, mint 13 órán át nyöszörgők, nyűgösek

– este szinte azonnal elalszanak, tehát fáradtak és le kell akkor feküdniük

Nem fáradt, hanem vidám gyerekeket teszünk le este aludni és mire a fáradtság kezdene rajtuk erőt venni, akkorra már alszanak is.

Feltételezem, sokan olvastátok már a cikket, amelyben arról írtak, hogy a keveset alvó gyerekek intelligensebbek. Eme állítást egy volt munkatársam, aki nem mellékesen tanítónő is elmondta nekem. Aki viszont odafigyel a gyerekekre, sajátjaira és tanítványaira egyaránt, hogy állíthat ilyet? Próbáljon meg egy felnőtt a napi 7-8 óra alvás helyett állandóan 4-5 órát aludni. Felnőttkorban is fontos az alvás, de gyerekkorban, egy rohamosan fejlődő szervezet számára létfontosságú. Igen, megesik, hogy a babának jön a foga, fáj a hasa, de, amint elmúlt, alszik tovább, mivel szüksége van rá. A kialvatlan gyerek lehet akaratos, lehet dühös, és vehetjük ezt egy fajta magabiztosságnak, mert úgy tűnik, tudja, mit akar. De biztos tudja?

Rengeteg tanulmány szól az alvás fontosságáról, és a gyerekeinket is figyelnünk kell, hogy kiismerjük a viselkedésüket. Ők is ezt teszik, és sokkal jobban ismerik a szüleiket és azok reakcióit, mint mi az övéiket. Figyeljük csak meg, hogy tanulmányoznak minket! Egész nap tanulnak, figyelnek, és este, amikor már fáradtak a játékhoz, mit tesznek? Még egy utolsó teszt: ismerjük meg anyát és apát, hogyan reagálnak, ha én rosszul viselkedem!

Mindenkinek szüksége van pihenésre. Fontosnak tartjuk, hogy a gyerekeink annyit pihenjenek, hogy ne legyenek nyűgösek, reggel könnyen fel tudjanak kelni és nap közben kiegyensúlyozottak, mosolygósak legyen.

A mi napi ritmusunknak ez tökéletesen megfelel, de az elegendő alvás és vidám nap a legfontosabb, amit mindenkinek mérlegelnie kellene.