Miért természetes a ketogén táplálkozás?

1. mert nem mesterséges

2. mert egészségesek, akik rég óta követik

3. mert helyreállítja a mitokondriumok sérüléseit, amelyek komoly betegségeket okoznak azoknál, akiknél nem kezelik őket

Ezen felül, ha nem húst és zsírt ettünk volna a jégkorszakban, ami egy diétás hóbortnak számító pár évtől jóval tovább tartott, akkor most nem lennénk itt. Ezen felül az élelmiszeriparnak köszönhetjük, hogy természetellenesnek és önsanyargatásként éljük meg, ha nem fogyaszthatunk feldolgozott, előrecsomagolt, ízfokozókkal teli képzelt ízvilággal rendelkező ételt. Nem az édességekre kell itt gondolni, elég csak a Supersize me című filmben bemutatott 3 hét alatt kialakuló McDonald’s-os ételfüggőségre gondolni. Az önsanyargatás az lenne, ha szenvedne az ember a táplálékhiánytól, miközben az egészsége romlana, és még energiája sem lenne. A ketogén, illetve természetes ketogén étrend pont az ellenkezője ennek: egészséges, feldolgozatlan és természetes ételek fogyasztásával javul az egészség, a betegek meggyógyulnak, és tele van az ember energiával – ha eleget eszik. Nekem ezzel a diétával kellett megtanulnom eleget enni, hiszen sokkal kevesebbet ettem a diéta előtt, mint miután elkezdtem. Most pedig újra meg kellett emelnem az adagot, hiszen egy ideje nem fogytam, és fáradt voltam. Pár napja többet eszem, és a mérleg is megindult lefelé, az energiám is visszatért, és kipihenten ébredek reggelenként.

Az egészségesnek tartott növényi olajok ipari hulladékként feleslegessé váltak a villanyáram felfedezésével és elterjedésével, mivel már nem volt szükség arra, hogy velük világítsanak. Így ehetővé tették számunkra az előtte ehetetlen olajokat. Az állatokra nézve toxikus hatásúak voltak, most pedig a többszörösen telítetlen zsírok a cukorral együtt rombolják a szervezetünket, amit aztán kőolajszármazékokkal akarnának helyrehozni – nézzenek utána, miből készülnek az orvosságok.

Hány olyan ember van, aki beszedett egy doboz vérnyomás csökkentőt és soha többé nem kell szednie! Nézzük meg a ketogén életmódot folytatókat, hogy hányan szabadultak meg az előzőleg folytatott káros életmód mellett szedett gyógyszerektől. Úgy gondolom, nem mindegy. Mondhatják, hogy az agynak szénhidrát kell, de én azt mondom, hogy a 60%-ban zsírból álló agyunknak zsír kell. Most Rácz András táplálkozási tanácsadót idézném: nincsenek esszenciális szénhidrátok, csak esszenciális zsírsavak, és böjt során, vagy, ha nem eszünk pár napig, nem glükózt termelünk a glükoneogenezis áltál (igen, a májunk képes arra, hogy glükózt állítson elő, ráadásul ez kb. 50g naponta, nem pedig 160g, amit ajánlanak sokan, hogy be kell vinnünk), hanem ketontesteket zsírból. És azt hinné az ember, hogy sok energiája lesz, ha eszik. Akkor próbálják ki, mi lesz, ha fél napig nem esznek, vagy próbálják ki, hogy jól beesznek és utána essenek neki valami nagyon nehéz fizikai munkának. Amikor epeműtét előtt pár napig nem kaptam enni a kórházban, mivel csupa cukor- és szénhidrát tartalmú ételt kaptam, mivel elméletileg az nem terheli az epét, hiába mondtam, hogy azoktól vagyok rosszul, és egy tejbegríz után ez be is bizonyosodott, inkább napokig nem adtak enni, minthogy higgyenek nekem. Szóval, azt hittem, majd jobban ellenőriznek, hogy hogy vagyok, nem vagyok-e rosszul, hiszen tápvizet sem kaptam, de semmi. Be sem néztek hozzám, csak, amikor vizsgálatra vittek. És csütörtökön, a műtét előtti napon nem bírtam féken tartani az energiám: fekvőtámaszoztam és guggolásokat végeztem a kórházi szobában – még jó, hogy nem is néztek be hozzám. Szóval, miért voltam tele energiával, ha nem ettem napok óta?

Jason Fung a böjttel gyógyító orvos mondta, hogy először butaságnak tartotta a böjtöt, és poénként indult a dolog, de rájöttek, hogy hasznos. A legérdekesebb viszont, hogy eszébe jutott, hogy valójában kórházakban vizsgálatok és műtétek előtt igenis alkalmazzák, és egyik betegnek sincs semmi baja tőle. Ha veszélyes lett volna, engem is ellenőriztek volna, de be sem néztek hozzám.

Azt szoktam mondani, nézzük meg, hogy néz ki az orvosunk, és akkor fogadjuk meg a tanácsát, ha egészségesnek néz ki, szép a bőre, a testalkata egészséges, nem alultáplált és nem túlsúlyos, és nagyon ritkán beteg – aki egészséges, azt körbe lehet tüsszögni, semmi baja sem lesz. Ön remélné-e, hogy egy ápolatlan külsejű kozmetikus teszi majd szebbé a bőrét, vagy rábízná-e manikűrjét egy repedezett körmű, kiszáradt kezű manikűrösre?

Igen, kemény ítélet ez, de, ha annyira egészségesek és betarthatóak az „együnk kevesebbet mindenből” ajánlások, akkor miért bukik el majdnem mindenki, aki megpróbálja betartani? Egy ismerősöm mondta egyszer, hogy „ki látott már 45 feletti nem túlsúlyos dietetikust?”. Őszintén, én nem foglalkoztam még a kérdéssel, és dietetikusokat sem ismerek, de elgondolkodtató. A Fasting Transformation Summit dokumentumfilm sorozatban, amely ingyen volt elérhető nem régen az interneten, részt vettek a ketogén diéta és a böjt világszerte elismert kutatói és alkalmazói, akiknél megfigyeltem egy fontos dolgot: fiatalosak voltak. A videókon fiatalabbnak néztek, mint a képeken, amelyek a videóktól jóval korábban készültek. A videókban a 2018-as év kutatásairól beszéltek, tehát, nem régi felvételek voltak, a képeken pedig, amelyek régebben készültek és a szakemberek honlapjairól származnak, az említett személyek idősebbnek néztek ki, mint a videókon. Emellett nem volt karikás a szemük (a férfiak nem voltak kifestve, csak a nők), és nem voltak túlsúlyosak. Ami pedig a legjobban tetszett, hogy többüknek nem egy gyermeke, hanem 2, 3 vagy 4 volt. Ismét az epeműtétemre kell visszatérnem: az ott dolgozó orvosok közül egy sem volt karcsú, mindegyiken volt felesleg, az ápolók nagy részén úgyszintén. Természetesen, nem láttam az összes ott dolgozót, és csak abból ítélek, amit és akit láttam, hiszen nem készíthettem felmérést róluk. Igen, rajtam is van még felesleg, 10kg, de 25 már lement, és, hogy tovább fogyjak, többet kellett ennem – nekem ez nem tűnik önsanyargatásnak.

És, amint már írtam, annyi betegséget rónak fel a ketogén diéta számlájára, hogy úgy tűnik a világ lakosságának 70%-a ketózik, és a bevásárlókocsikban a sok feldolgozott, cukorral és telítetlen zsírokkal teli étel csak kamu: összefogtak a cukor- és ételgyárak ellen, sőt, meg is híztak, hogy hihetőbb legyen.

A böjtre visszatérve a Fasting Transformation Summit házigazdája számtalanszor mondta el a videókban, hogy milyen sokat jelent a feleségének az, hogy ő is tud segíteni az ikreik és másik kisgyermekük etetése során, hiszen este ő sem eszik már. Valamint sokszor elmondta, hogy a feleségénél is kifejti a böjt csodálatos hatását, mivel sokkal könnyebben birkózik meg a stresszel, és a három gyerekkel a hétköznapokban.

És most térjünk rá a jégkorszakra. Hány tábla csokoládét lőttek őseink egy nap, hogy túléljék a hideget? Tudják, azt mondják, hogy a csokoládé segít a hideg elviselésében… Hány tábla búzát termesztettek, hogy elég kenyeret süssenek? A jégkorszak jóval tovább tartott, mint a mai „modern” táplálkozásunk ideje, és azzal hosszú időn át éltünk túl és szaporodtunk, a mai egészségesen és „változatosan” (a kifli kenyérrel igen változatos) táplálkozó ember hány vadat is lenne képes elkapni és megölni, ha még a hidegbe sem mer kimenni 5 kabát nélkül? Ja, igen, ma már erre nincs szükség, de a barlangokban élő ember még azt tette, mi pedig az első emeletre sem tudunk felmenni anélkül, hogy ki ne köpjük a tüdőnket. Igen, próbáltam, voltam veszélyesen túlsúlyos, rengeteg betegség kockázatát magammal hordozva, és mindegy volt, milyen gabona, a lényeg az volt, hogy egyem. Nem éreztem magam jóllakottnak, mindig ettem volna, és folyton éhes voltam. És nem én vagyok/voltam az egyetlen. Reggelenként majd éhen haltam, szédültem és néha remegtem, mert „ennem kellett”, és ilyenkor azt ajánlják, együnk szénhidrátot. Amit egész nap szénhidrát követett. Ha reggel húst, zöldséget és sajtot ettem, ez mind azonnal megszűnt és jobban voltam. Erre mondhatják sokan, hogy ők esznek mindent és karcsúak, de ne feledjék: a zsigeri zsír veszélyesebb! Létezik egy jelenség, amelynél az ember külsőleg karcsú, sőt, kórosan sovány, a belsőszervei pedig el vannak zsírosodva. Nem csak az a fontos, hogy karcsúak legyünk, hiszen az csak külsőség. Az a fontos, hogy hogyan érezzük magunkat, milyen gyakran vagyunk megfázva, milyen a kedvünk, tudunk-e pihenni, van-e kedvünk és erőnk felkelni, hogy érezzük magunkat nap közben, hogyan kezeljük a stresszt, stb.

Ne fogadjuk el, amit mások kínálnak nekünk, ne legyünk a saját életünk passzív befogadói. Ismerjük meg a testünket és, mivel abban éljük le az életünket, tegyünk érte, hogy minél tovább legyen egészséges.