Mire jó a böjt

Mire jó a böjt?

Mire jó a böjt?

Az emberek nagy többsége azt gondolja, hogy akkor böjtöl, ha nem eszik húst és állati eredetű ételeket, és mivel sokan csak a vallásuk miatt böjtölnek, ez teljesen logikusnak tűnik. A böjttel foglalkozó kutatók, orvosok viszont teljesen mást mondanak a böjtről. Jézus sem tíz zacskó száraztésztával vonult el a sivatagba, ahogy a többi vallás nagy prófétái sem húsmentes ételekkel böjtöltek. De vajon mire jó a böjt?

Azt gondoljuk, hogy ahhoz, hogy legyen energiánk, ételre van szükségünk, és az étel általában mindegy milyen, csak együnk. Aki viszont tartott már igazi böjtöt, amikor csak vizet fogyasztott pár napig, tudja, hogy ez nem így van. Sokkal több energiánk van, ha nem eszünk, hiszen az emésztés energiaigényes folyamat. Gondoljunk csak bele, mennyi energiánk van egy kiadós vasárnapi ebéd után!

Mégis, mi az a böjt, ha nem húsmegvonás? 

A böjt az az időszak, amikor nem eszünk. Legyen az a napnak egy bizonyos része, vagy néhány napon át tartó száraz vagy vizes böjt. Az éjszakai sokaknál csak az alvás idejére vonatkozik, hiszen megszoktuk, hogy a nap 16 órájában rágcsálunk valamit.

Ha a napnak egy bizonyos időszakában nem eszünk, azt nevezzük időszakos böjtnek. Maga az időszakos böjt is csodákra képes, hiszen visszafordítja az inzulin rezisztenciát, az emberek lefogynak, vagy épp pár héttel a kezdete után megérkezik a várva-várt gyermekáldás.

Autofágia – mire jó a böjt?

A böjt aktiválja testünkben a sejtek öntisztító folyamatait, az ún. autofágiát, amelynek felfedezéséért egy japán kutató Oszumi Josinori orvosi Nóbel-díjat kapott 2016-ban. Az autófágia már 16-18 órányi nem evés után is beindul a szervezetünkben, amely nagyon sok betegség ingyenes, hatékony és ősi gyógymódja. A civilizációs betegségeink, mint a cukorbetegség, a rák, a szív- és érrendszeri betegségek mind sejtanyagcserezavar következményei, amelyek hatékonyan kezelhetők böjttel. Emellett az autoimmun betegségeknek is hatékony gyógymódja ez, és kutatások bizonyítják, hogy még az 1-es típusú cukorbetegség esetén is képes a böjt regenerálni a hasnyálmirigy sejtjeit. Hihetetlenül hangzik? Pedig ez a valóság.

A többnapos vízböjt segít felpörgetni az anyagcserét és sokkal hatásosabb, mint az időszakos böjt. Többnapos böjtöt viszont orvosi felügyelet nélkül 7 napnál tovább nem ajánlott tartani, mivel beindul a méregtelenítés, és figyelni kell az elektrolit háztartásra is. Ajánlott több sót bevinni, és sok vizet inni.

A böjt ideje alatt a szervezet az eltárolt zsírokat használja energiaforrásként, de, ha sok szénhidrátot fogyasztunk, sokkal nehezebb böjtölni, mivel a szénhidrátevőknél nehezebben elérhetőek a zsírraktárak, mint a ketogén táplálkozást folytatóknál.

Izomvesztés

Sokan félnek az izomveszteségtől, viszont a szervezetünk nem buta, egyrészt nem bontja le az izmokat, ha használjuk őket, más szóval edzünk vagy fizikai munkát végzünk. Másrészt pedig csak az olyan izomsejteket bontja le böjtben, amelyek sérültek, nem egészségesek. Böjt után pedig intenzívebb izomépítést figyelhetünk meg.

A böjt nem egyenlő az éhezéssel. Amikor böjtölünk, akkor nem eszünk, de amikor eszünk, akkor eszünk rendesen. Mit jelent ez? Ha valódi ételeket eszünk ketogén diétán belül, nem csapjuk be a szervezetünket mindenféle aromákkal, édesítőszerekkel, és nem tömjük tele magunkat tartósítószerekkel és állományjavítókkal, akkor a testünk sokkal jobban működik. Ha pedig ketogén táplálkozást folytatunk, a szervezetünk megtanulja felhasználni a zsírokat, és nem csak eltárolni azokat. A napi szükséges kalóriát, minden tápanyagot azon az időablakon belül viszünk be, amit meghatározunk magunknak.

Nem kell azonnal többnapos böjtbe kezdenünk. Az első lépés legyen az, hogy ne együnk állandóan. Együnk naponta háromszor, de a három étkezés között csak vizet vagy fekete kávét fogyasszunk. Ezután együnk a nap 10 órájában 3 étkezést, majd csökkentsük le 8 órára az evési időablakot, és ehetünk itt is háromszor, de akár kétszer is már. Majd következhet a 6 órás, majd a 4 órás időablak, amikor pedig már csak kétszer együnk, de akkor jó zsíros húsokat, tojást, vajat, zöldségeket.