Mit okoz a szénhidrátmegvonás? Féléves összefoglaló

Már a csapból is az folyik, hogy káros, ha nem eszünk szénhidrátot. Én viszont feltennék egy kérdést: ha állítólag X évvel rövidíti meg az életet, akkor elméletileg nem öl meg senkit azonnal, ha elhagyja a szénhidrátokat, vagy kevesebbet fogyaszt belőlük. Igazam van?! Akkor van-e valaki, aki kipróbálta, vagy mindenki csak találgat?! Amíg ki nem próbálta, ne is beszéljen róla! Egy hónap mondjuk napi 50g szénhidrát bevitellel? Ebbe még egy gyümölcs is belefér! A hatalmas Lancet tanulmány is kérdőíveken alapszik, amin igazán el kellene gondolkodnunk: egy kérdőívre vajon mindenki a valóságot írja?

A ketogén diétával kapcsolatos feltételezésekről megírtam már a véleményem, most jöjjön, hogy mit tapasztaltunk, mióta nagyon kevés szénhidrátot fogyasztunk.

Ha cikkeznének a finomított szénhidrátok mértéktelen fogyasztásának következményeiről, több ember ismerne magára, mint a megvonással kapcsolatban. Talán, ha szétnéznénk és elfogadnánk, hogy van, aki nem eszik meg mindent, amit elébe raknak, vagy kitesznek a boltok polcaira, és megfigyelnénk, milyen állapotban van, akkor tudnánk mi is döntést hozni. Hogy állapíthatják meg, hogy valami hiánya x évvel rövidíti meg az emberek életét? Kétszer leéli az életét, egyszer így, aztán úgy?

Az egészségre koncentrálva, és az édesség- és szénhidrátfüggőségemre rádöbbenve, majd azt elfogadva tudtam, hogy egyetlen megoldás maradt: a szénhidrátmegvonás. Életemben háromszor csináltam ilyet, mindig bevált, negatív következmény nélkül. Hogy miért híztam vissza? Mert, amikor a fiammal voltam várandós, megettem napi 1-2 tábla csokoládét, reggelire péksüteményt ettem, a pékhez pedig autóval jártam. Egy diéta sem garantál semmit, miután abbahagytuk. Van itt szénhidrát- vagy édességfüggő rajtam kívül? Feltételezem, hogy van. Tehát, elkezdtem a Atkins-diétát, de ekkor még csak a bevitt szénhidrátmennyiséget csökkentettem, azt pedig már tudtam, hogy a zsír nem káros és nem hizlal, ha nem eszünk hozzá szénhidrátot. Miután elkezdtem, fogyni kezdtem. Nagyon jól éreztem magam, és igaz, lassan, de elindultak a mérlegen lévő számok lefelé. Ezt látván, a férjem is csatlakozott a diétához, aki ezután teljesen más ember lett. Az állandó fejfájásai, fáradtsága, kedvetlensége megszűnt. A ketogén-diéta kezdete óta pedig sokkal szervezettebb lett, és jobban kezeli a mindennapi stresszt. Emellett visszahúzódtak a lábán kidudorodó visszerek.

Nekem megszűnt az édesség iránti vágyam, több az energiám, jobb a memóriám. A csillagok, amelyeket a diéta előtt és az elején láttam, ha hirtelen felnéztem, vagy felálltam, eltűntek. A mitesszereim egyre csökkennek, a menstruációs görcseim enyhültek, a PMSZ egy hét helyett csak egy napig tart.

Ami mindkettőnkre jellemző: megszűnt az evés utáni puffadás és a fáradtság, és szépen lassan normális méreteket öltöttek az általunk fogyasztott ételadagok.

Ezek a mi tapasztalataink. Ön hogy érzi magát táplálkozás után? Úgy tudom, azért eszünk, hogy legyen energiánk, ehhez képest egy jó bezabálás után az ember fáradt lesz és aludnia kell. Akkor most lett energiája vagy elfogyott?!

És még egy fontos dolog: a megfázás csak 1 napig tart, mióta minimális szénhidrátot fogyasztok, és aznap sem igazán látja rajtam senki. Csak én érzem magamon, és nagyon enyhén. Olyankor fél teáskanál C-vitamin port keverek egy nagy pohár vízhez és megiszom, naponta kétszer vagy háromszor. Placebó vagy sem, nekem beválik.