Rácz András, a biohacker

Az iskola csak a tanulás kezdete. Tudásunkat állandóan fejlesztenünk kell, és, ha ezzel a tudással egyre jobbak, egészségesebbek lehetünk és teljes életet élhetünk, akkor miért ne cselekednénk így? Rácz András az egészséges életmód iránt érdeklődve az utóbbi három évben rengeteget tanult, és még ma is kutatja, hogyan hozhatná ki magából a maximumot. A Ketogén tábor előadói után szólaljon meg a szervező, akinek nagyon megtetszett a múlt télen szervezett ketogén találkozó, és újra össze szerette volna hozni a hasonló gondolkodású embereket.

Következzen a Rácz András életmód tanácsadóval és személyi edzővel készült interjúm:

Hogy érzed, milyen változáson mentél keresztül a ketogén diétán belül? Honnan indultál és hol tartasz ma?

A ketogén diéta megtanulása egy nagy utazás volt számomra. A Youtube-on lévő sütemény receptektől a kizárólag nyers hús evésig mindent kipróbáltam.

Emlékszem az első keto reggelimre, ami vaj volt magában. Kb. 30g vajat ettem meg, és örültem, hogy ketózisba estem,de ez mégsem volt ennyire egyszerű. Megszenvedtem az átállással, egy hónapon keresztül hasmenésem volt, és még nem voltam energikus.

Tehát, a kezdet nálam is a tradicionális ketogén volt. Növényi olajokat, állati zsírokat fogyasztottam, rengeteg zöldséget ettem, avokádót, húst és tojást. Naponta vagy kétszer, vagy háromszor étkeztem.

A tápanyagsűrűséget és a tiszta ételeket nem tartottam annyira fontosnak, inkább az számított, hogy ketogén makrohányada legyen az ételnek. A szupermarketekben a címkéken csak azt kerestem, hogy miben mennyi szénhidrát van. Ezért sokszor volt virsli, esetleg olyan felvágott, amelyben rengeteg adalékanyag, és rejtett cukor volt megtalálható. A tudatosság, hogy piacon vásároljak termelőktől, csak sokkal később jött.

Jelenleg nem fogyasztok tejtermékeket, de már újra eszem növényeket is. Próbálom a környezetemből származó ételekből bevinni a tápanyagokat, emellett igyekszem minden húst nyersen enni.

Vettél-e észre változást a kognitív funkcióidon, amikor ketóra, majd pedig, amikor nyers hús evésre váltottál?

Főleg az elején. Egy tápanyaghiányos állapotból kerültem a nyers hús evéshez, és szerintem a belsőségek nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy jobban érezzem magam.

Miért és mikor kezdtél el ketózni?

Kb. 3 éve. Akkoriban a London Realt hallgattam, és egyre több táplálkozási guru beszélt a ketogén diétáról. Elmondták, hogy jobban érzed magad tőle, hatalmas változásokat hoz, és úgy gondoltam, hogy ez jó dolog lehet, szóval, kipróbáltam.

Mióta sportolsz?

Először anyukám unszolására mentem konditerembe, 14 éves lehettem. Fél évig jártam, de nem jutottam el mindig a célállomásra. Volt olyan, hogy elindultam a kondiba, de az unokabátyámnál kötöttem ki, ahol medencés buli volt, majd pár óra múlva hazamentem, és otthon azt gondolták edzeni voltam. A kondi félelmetes volt számomra, csúnya, nagy darab emberek voltak ott és nem szívesen mentem le oda. Amikor mégis lejutottam, akkor 1-2 -féle gyakorlatot végeztem: fekve nyomást és bicepsz edzést. Nem vettem komolyan, de 14 évesen nem is kellett. Csak később, a személyi edzői vizsgám után kezdtem el intenzíven edzeni. A személyi edzői pályafutásomat is még egy kis pocakkal kezdtem. Megszállott voltam, ezért hamar fel tudtam zárkózni: volt, hogy napi 3 alkalommal, vagyis hetente huszonnnégyszer edzettem.

      Ketogén diéta előtt                         Ketogén diéta

Ketogén életmódra, majd pedig nyers hús evésre váltáskor vettél-e észre változást az edzéseidet illetően?

Igen! Amikor elkezdtem a nyers húst bevezetni a táplálkozásomba, kb. 20%-kal nehezebb súlyokkal tudtam edzeni.

A te életedben hogy nyilvánul meg a biohacking és mi mindent alkalmazol belőle?

A biohacking azt jelenti, hogy meghackeljük az emberi biológiát, hogy jobban működjön a testünk. Táplálékkiegészítőkkel, sportolással, életmódváltással nagyon pozitív dolgokat tudunk létrehozni. Rengeteg dologra kiterjed a biohacking: alvás-, gondolkozás-, produktivitás hackelés, stresszkezelés. Nagyon sok motivációs tréner jelent meg az utóbbi időben, és ők is hackerek, csak ők a gondolkodást hackelik meg. Ez nagyon jó dolog, de a testünket is meg kell javítani, ha például betegek vagyunk. Egy hardverből és egy szoftverből állunk mi is. A hardver a testünk, és, ha a testünk nem működik jól, például, ha gyulladás van benne, akkor hiába gondolkozunk pozitívan, nem leszünk jobban. A legelső dolog, amit meg kell tennünk, az a testünk meghackelése. Itt jön a képbe a táplálkozás, mert az az egyik legjobb biohack, hogy javítsuk a testünk működését.

Vörös fény terápia és hipoxiás légzőmaszk biohack

Szeretek éhgyomorra futni, vagy az erdőben napfénynél nyújtani, leveszem a cipőm és ott meditálok. Az éhgyomros edzés nagyon jó biohack, ami a zsíradaptáció felé viszi el a szervezetet, és növeli az autofágiát. A reggeli UV fények nagyon hasznosak, mivel felébresztik az agyalapi mirigyet, beindítják a hormon háztartást. A földelésről van több kutatás is, amely arról szól, hogy csökkenti a gyulladást, tehát a CRP értéket a vérben. Alkalmazom a Buteyko légzést, valamint leragasztott szájjal futok. Nap közben igyekszem minden 2-3 órában 10-15 percet meditálni. Ez az Eckhard Tolle által promotált mini meditáció. A legjobb biohack mégis a testépítés, mivel bizonyos fokú terhelést teszünk az izmainkra, elszakítjuk őket, majd pedig felépülnek, nagyobbak és formásabbak lesznek, és így több zsírt égetnek el. Próbálok óránként 10 fekvőtámaszt csinálni, vagy guggolásokat, vagy futva megyek el a boltba vagy a postára. Otthon állva dolgozom, este pedig kékfény blokkoló szemüvegben vagyok, és vörös fénnyel világítok, valamint hideg vízzel zuhanyozom.

A testépítés nem az egyetlen lehetséges út, de a testünk megismerésének egyik legjobb módja, ha megtanulunk odafigyelni ennek a csodálatos gépezetnek a működésére. Ha jelzéseit nem próbáljuk elnyomni populáris tünetcsökkentő szerekkel, akkor megtanít minket arra, hogy mi a jó nekünk. Amikor testileg és lelkileg is egyensúlyba kerülünk, akkor élvezhetjük igazán az életet. Egyre többen kezdik fiatalon keresni a jobb élet kulcsát, hiszen érzik, hogy, ami körülöttük van, nem jó. A hosszú élet titka talán pont az út keresése, és a tanulás? Fejlődjünk, és tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, mert soha sem tudhatjuk, mely részletekben találjuk a megoldást.

Aki több információt szeretne a ketogén életmódról, olvasson utána a blogon.