Sült sertésmáj

Sült sertésmáj

Sült sertésmáj a ketogén életmódban: A ketogén életmód egy megosztó táplálkozásmód, amelyet sokan félreértelmeznek, sokan nem ismernek és sokan “KETO” feliratú termékekkel próbálnak pénzt kihozni belőle. A ketogén életmódot tekinthetjük viszont egy ősi táplálkozásformának, ha valódi ételek fogyasztásáról van szó. Dr. Robert Lustig, aki valójában nem ketós, nem low-carb, de nem is low fat, tehát, nem alacsony szénhidrátát bevitelt preferáló orvos, de még nem is alacsony zsírt preferáló, azt mondja, hogy együnk olyan ételt, amelyet nagyanyáink és dédnagyanyáink felismertek volna, amikor éltek. A valódi étel fontossága leírhatatlanul fontos. A deutériumszinttől kezdve az ízfokozókon, színezékeken át a tartósítószerekig és állományjavítókig minden megtalálható a készételekben, amelyeknek talán egyik legegészségesebb összetevője a sok betegség kialakulásában fontos szerepet játszó cukor. Az ételek otthon, alapanyagokból történő elkészítése egy fontos folyamat az egészségessé válásunk útján.

A következő recept is valódi élelmiszer, természetes összetevőkből készül, amelyeket a természet formált és nem az ember alkotott.

A sertésmáj az az étel, amely miatt nagyon szerettem a disznótort. Édesanyám nem használt semmiféle különleges technikát, mégis finom puhára sütötte mindig. Három titka volt: a májat nem szabad sütés előtt sózni, lassú tűzön kell sütni, és amikor kisült, le kell fedni a lábast, amibe kiszedjük. Talán már el is kezdődtek a disznóvágások, így épp aktuális ez a recept. A sült sertésmáj sok-sok tápanyagot is hoz nekünk, ha pedig meg kell vásárolni, akkor olcsón juthatunk hozzá egy igazán egészséges élelmiszerhez (persze, ha egészséges állattól származik).

Hozzávalók:

sertésmáj

zsír

fokhagymapép vagy fokhagymadarabkák

A sertésmájat 0,8-1 cm vastagságú darabokra vágjuk és bő zsírban lassú tűzön megsütjük. Pár perc alatt megsül, utána kiszedjük és egy hőálló edénybe tesszük (semmiképp se műanyagba!), megsózzuk és szórunk rá fokhagymát, majd pedig letakarjuk az edény fedőjével.