Tepsiben sült pörkölt

Tepsiben sült pörkölt

Tepsiben sült pörkölt

Tepsiben sült pörkölt ketogén életmódban: A ketogén életmód egy megosztó táplálkozásmód, amelyet sokan félreértelmeznek, sokan nem ismernek és sokan „KETO” feliratú termékekkel próbálnak pénzt kihozni belőle. A ketogén életmódot tekinthetjük viszont egy ősi táplálkozásformának, ha valódi ételek fogyasztásáról van szó. Dr. Robert Lustig, aki valójában nem ketós, nem low-carb, de nem is low fat, tehát, nem alacsony szénhidrátát bevitelt preferáló orvos, de még nem is alacsony zsírt preferáló, azt mondja, hogy együnk olyan ételt, amelyet nagyanyáink és dédnagyanyáink felismertek volna, amikor éltek. A valódi étel fontossága leírhatatlanul fontos. A deutériumszinttől kezdve az ízfokozókon, színezékeken át a tartósítószerekig és állományjavítókig minden megtalálható a készételekben, amelyeknek talán egyik legegészségesebb összetevője a sok betegség kialakulásában fontos szerepet játszó cukor. Az ételek otthon, alapanyagokból történő elkészítése egy fontos folyamat az egészségessé válásunk útján.

A következő recept is valódi élelmiszer, természetes összetevőkből készül, amelyeket a természet formált és nem az ember alkotott.

A klasszikus pörkölt kicsit unalmas már, ezért gondoltam, újítok rajta. A piros paprika is okozhat problémát, nálam legalábbis gyengíti a gyomorsavat (a hiedelemmel ellentétben kevés van belőle, amikor visszajön a nyelőcsövön, ráadásul gyenge is, ami nehezíti az emésztést -a savlekötő helyett sót kell bevenni, hogy erősödjön a gyomorsav és a gyomor záróizmai is, de erről is fogok majd írni a közeljövőben), ezért nekem rengeteg sót kell utána bevennem, hogy ne szenvedjek tőle egész nap. Tehát, úgy gondoltam, paprikamentes, tepsiben sült pörköltet készítek.

Hozzávalók:

1,5 kg sertés nyakas

2 fej hagyma

zsír

3 dl tejföl

3 tojás

4 sárgarépa, vagy más zöldség

3 gerezd fokhagyma

100g sajt

Vágjuk apróra a hagymát és pároljuk üvegesre egy kanál zsíron. Én meg szoktam sózni a hagymát, mert úgy szebben meg lehet párolni. Amikor kész, adjuk hozzá az apróra vágott húst, és fedő alatt kis lángon pároljuk puhára, közben sózzuk meg. A tejfölt és a tojást keverjük össze kézi robotgéppel, adjuk hozzá a fokhagymapépet és egy kis sót. A sárgarépát vágjuk össze. Amikor megpuhult a hús, a leve nélkül öntsük egy kizsírozott tepsibe, szórjuk rá a sárgarépát, majd öntsük rá a tejfölös masszát. Süssük 200 fokon amíg a tejfölös massza szépen meg nem barnul, majd reszeljünk rá sajtot.