Vérvételen voltam, avagy az epehólyag nélküli élet

Van az úgynevezett koleszterin mese, amelynek ellenkezőjét először Dr. Lenkei Gábortól hallottam. Tőle annyit tudtam meg, hogy nem kell félnünk a zsírtól, mert akkor lesz magas a koleszterinszintünk, ha kevés zsírt viszünk be, mert ebben az esetben a szervezetünk termeli meg. Miután eltávolították az epehólyagom, megtudtam, hogy én, aki mindent teljes zsírosságában ettem, kevés zsírt fogyasztottam! Váo, hogy lehetséges ez?! Hát, nem azt mondják, hogy zsírosan táplálkozunk?! De, azt mondják. Én pedig zsírban sütöttem, olajat csak egy-két süteményhez használtam, vajat ettem, tejet ittam, mindenből a zsírosat. De nem ettem pl. szalonnát, mert azt kenyérrel kellett volna, és kerültem a kenyeret.

Akkor most mi is van?! A VivaNatura televízióban hallottam, hogy havonta jól be kellene ennünk zsíros dolgokból, hogy az epe ki tudjon ürülni. Ehhez képest, nem ezt tesszük. Mert igen, hasmenést kapunk a sok zsírtól, de azzal kiürül az epe és jót teszünk magunkkal. Persze, akinek van már epeköve, ezzel többet árthat, mint használ. És sokaknak van. A kórházban a sebész azt mondta, ne idegeskedjek: ha valamire azt lehet mondani, hogy rutin műtét, még, ha nem is szereti ezt a kifejezést, akkor ez az. Naponta végzik. Megkérdeztem, hogy akkor az emberek felének nincs epéje? Mondta, hogy így valahogy. Rávesznek minket, hogy egyre kevesebb zsírt fogyasszunk, és egyre több epeköves/epehólyag nélküli ember van. Miért nem gondolkodnak el az orvosok, hogy mi ennek az oka? Nem az ő feladatuk lenne? Könnyű másokra hárítani a felelősséget és elvárni, hogy meggyógyítsanak minket, de önmagunkon kívül ki ismeri igazán a testünket? Egy orvosnak sok más dolga és rengeteg betege van, akikre egyenként pár perc ideje jut. Miért pont a mi problémánkat venné a hátára és tekintené életfeladatának, hogy azt megoldja? Ideje kezünkbe venni a sorsunkat és felébredni, mert ahhoz, hogy másoknak is segíteni tudjunk, nekünk kell egészségesnek lennünk.

Mivel epe nélkül lehet élni, azt mondták, nincs szükség semmilyen ellenőrzésre. Már fél éve szénhidrátszegényen táplálkozom, és mindent normális zsírtartalommal fogyasztok, kivéve a 10% zsírtartalmú joghurtot. Aztán úgy másfél hónapja elkezdtem a ketogén diétát, ahol töpörtyűt és szalonnát reggelizek főtt tojással és jó zsíros sajttal. Gondoltam, ellenőrizzük le, hogy igazat mond-e Lenkei doktor és a többiek, akik azt állítják, a koleszterinszint akkor magas, ha nem eszünk elég állati zsírt (miért magas a vegánoknak?). Tehát, bejelentkeztem vérvételre. Valójában a cukorra és a trigliceridszintre is kíváncsi lettem volna, viszont örültem, hogy nem itatták meg velem a rengeteg cukrot és ketózisban tudtam maradni. Egy összetettebb vizsgálattal többet tudtam volna meg, mivel az inzulinrezisztencia tüneteit észleltem magamon, de amint mondottam, inkább ketózisban akartam maradni, ezért hallgattam. Éhomi (éhgyomorra végzett) vérvétel volt, és másnap reggel mehettem az eredményeket megbeszélni. Ekkor tartottam 3. hete a ketogén diétát. A dr. Lenkei Gábor által emlegetett kísérletben az alanyoknál csak átmenetileg és csak 10%-kal növekedett meg a koleszterinszint a zsírban gazdag táplálkozással, úgyhogy én is ezért mentem az elején. A mellékelt vérvételeredményen láthatóak az epebajos értékeim is. A lényeg viszont a koleszterin, amely 240mg/dl alatt a jó, nekem pedig 165 mg/dl. Úgy gondolom, ez nem igényel további magyarázatot. Aminek pedig nagyon örülök, az a hemoglobin szintem, amely világ életemben alacsony volt, és vaspótlás nélkül soha sem volt a normál értékek között – ezidáig. Már egy éve nem szedek vastablettát.

Ezt a vizsgálatot azért végeztettem el, hogy lássák, nem a levegőbe beszélek és, hogy attól, hogy valamit szakértők mondanak, nem kell készpénznek venni. Mi is kísérletezhetünk ilyen veszélytelen dolgokkal, hogy rájöjjünk, mi a jó nekünk. Aki teheti, csináltasson egy vérelemzést, hogy megtudja, egészséges életvitelt folytat-e.