Szénhidrát

top feature image

Szénhidrát

Amikor azt mondom, nem fogyasztok szénhidrátot, látom, nem mindenki érti, miről van szó. Van, aki szerint drága az életmódunk, a táplálkozásunk. Aki azt gondolja, hogy egyfolytában teljes kiőrlésű liszttel készült ételeket gyártok, el kell árulnom, hogy téved, mivel nem eszek lisztet. Sem fehéret, sem teljes kiőrlésűt. Páran látták, hogy a kovászos kenyérrel kísérletezem, és kóstolták is, amit sütöttem, de azt sem eszem. Mivel az élesztő sem túl egészséges, úgy döntöttem, megtanulok kovásszal sütni, a gyermekeim számára.

És most nézzük, mi az, amit nem eszek: cukrot és annak minden formáját. A szénhidrát az élelmiszerekben lévő cukor. Fogj egy becsomagolt ételt, lehet az keksz, liszt, csokoládé, kakaópor, vagy akármi. Van a hátulján egy táblázat, amelyben fel vannak tüntetve az élelmiszer összetevői: energia-, zsír-, szénhidráttartalom és még sok más dolog. Ebből a szénhidrát részt kell figyelembe venni. Fel szokták tüntetni az összes szénhidrátot és azt, hogy abból mennyi cukor. Én az összeset nézem, hiszen a napi bevitt szénhidrát mennyiségemnél igyekszem a 20g-hoz közeli értéket bevinni. Ez pl. 4 paradicsommal is elérhető, egy banán viszont már két napi adagot jelent. A húsok nem, vagy csak elenyésző mennyiségű szénhidrátot tartalmaznak, a zsírok nem tartalmaznak, a zöldségfélékben pedig különböző mennyiségű szénhidrát található. A gyümölcsökben és a gabonafélékben pedig sok van belőle.

A szénhidrát nem csak cukrot jelent, és nem csak fehér lisztet. A méz, a szőlőcukor, a gyümölcscukor, a keményítő és a cellulóz is ide tartozik, ugyanúgy, mint a szacharóz.

Az emberiség az egyszerű, fehér, nádból és répából sok finomító eljárással készült cukrot használja nap mint nap hatalmas mennyiségben. Mindenben az van, a Light feliratú élelmiszereket is az teszi finommá, hiszen a zsír eltávolításával ehetetlenek lettek ételeink. Tehát, aki ilyen feliratú egészségesnek vélt ételt fogyaszt, az gyakran tömi magát cukorral.

Ha teljes kiőrlésű lisztet használunk, már teszünk azért, hogy egészségesek maradjunk, de még mindig szénhidrátot viszünk be. A különbség csak az, hogy nincs annyira agyonfinomítva, mint a fehér változat, kevesebb kezelésen esett át, és lassabban emeli a vércukorszintünket, ami lassabban is fog csökkenni, így elkerülhetjük a farkaséhséget.

Ha viszont minden nap rengeteg teljes kiőrlésű péksüteményt eszünk, desszertet, nem ártunk annyira, mintha a fehér változatot fogyasztanánk, de nem is teszünk sok hasznosat. A szénhidrát az szénhidrát.

Egyre inkább azon gondolkodom, hogy a ketogén táplálkozás a megoldás a számomra. Jól érzem magam, ha nem eszem szénhidrátot, hússal, zsírral és zöldségekkel energikus vagyok, kiegyensúlyozott és nem tud még a PMSZ (premenstruációs szindróma) sem kizökkenteni ebből. A bőröm tisztul, a mitesszereim, amelyekkel kamasz korom óta küzdök, múlnak. A megfázás pedig egy napig tart, nagy dózisú C-vitamin kúrával. A szervezetünknek nincs szüksége cukorra. Elő tudja az állítani ketózis által, és annyit, amennyit felhasznál, nem pedig, amennyit mi magunkba tömnénk.

És tényleg drága ez a táplálkozás? Friss zöldséget veszünk, húst és tejtermékeket. Nem költünk édességre, ami olcsó, hanem a gyerekeinknek gyümölcsöt veszünk. Természetesen, olcsóbb lenne egy tábla csokoládé, mint egy fürt szőlő, de a csokoládé megemésztése sok vitamint igényel, ami pénzbe kerül, és ha nem kap vitamint a gyermek, hogy legyen egészséges? Az egészséget meg kell őrizni.

Szénhidrátok számolásához szükségünk van egy táblázatra és egy konyhai mérlegre. Lemérjük az adott élelmiszer súlyát. Ha pl. egy 100 grammos paradicsomról van szó, akkor könnyű dolgunk van, hiszen az élelmiszerek 100g-os mennyiségére szokták megadni a szénhidrát tartalmat. 100 gramm paradicsom 4g szénhirtátot tartalmaz, 100g burgonya viszont 18,4 grammot. Ha 100 grammtól kevesebb az ételmennyiség, amit el szeretnénk fogyasztani, pl. 70g, akkor 0,7-tel szorozzuk a táblázatban található szénhidrát mennyiséget, ha pedig 170g, akkor 1,7-tel.

Szénhidrát számításhoz a következő táblázatot használom: http://drtomosvary.hu/szenhidrat-tablazat/132/hun/57

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.