Ketogén diéta – 2. rész – tanácsok

Tanácsok ketogén diéta elkezdéséhez

A cikk első részét itt találják: https://berta-irma.com/ketogen-dieta-1-resz

A cikk harmadik részét itt találják: https://berta-irma.com/ketogen-dieta-3-resz

Ebben az írásban praktikus tanácsokat adok, hogy hogyan tudja elkezdeni az életmódváltást.

 Az Atkins-diétában csak az a lényeg, hogy mennyi szénhidrátot fogyasztunk. A ketogén táplálkozásban viszont mást is nézni kell. Ettől persze nem kell megijedni, hiszen pár nap után megtanuljuk, mennyit ehetünk. Viszont, van egy fontos dolog: az epekő. Akinek epeköve van, óvatosnak kell lennie. A ketogén diéta epehajtó, hiszen a felgyülemlett epét kilöki, illetve felhasználja. Valójában havonta egyszer csinálnunk kellene egy epehajtást, persze, ha tudnánk róla. Jó nagy adag zsírt kell ehhez fogyasztani. Ha értesültem volna erről időben, akkor még most is meglenne az epehólyagom. Ezen felül viszont teljesen biztonságos táplálkozásról van szó, amely egész életünkön át tartható, hiszen minden finom falatot megehetünk – ami egészséges. A felesleges, mindenhol ránk tukmált ételekről viszont le kell mondanunk.

Nekem sem volt könnyű. Két hónapon át nem tudtam megállni, hogy ne egyek pár kanállal a gyerekeknek készített tejberizsből, vagy ne kóstoljam meg a süteményt, a jégkrémet, amit nekik készítettem. Attól, hogy mézzel és teljes kiőrlésű tönkölybúza liszttel készül nálunk az ilyesmi, attól még hizlal. Nem annyira, mint fehér lisztes és cukros társai, és egészségesek is, de attól még hizlalnak. Amikor két hónap után a férjem is elkezdte a diétát, könnyebb volt már. Az Atkins-diéta után elkezdtem a ketogén diétát és mivel nem hirtelen történt a váltás, sokkal könnyebb volt. Igaz, azt hittem, egyszerű lesz, mivel mindent teljes zsírtartalommal fogyasztottam addig is, de rá kellett jönnöm, tévedek. Még úgy is kevés zsírt ettem.

Az édesítőszereknek hála sok édesség elkészíthető cukor és méz nélkül is, viszont nekem valahogy nem jön össze az édesítőszerek használata. A méz mindig jobb választásnak tűnik, és valójában nincsenek bizonyítékok, kutatási eredmények arról, hogy az édesítőszerek károsak-e vagy teljesen semlegesek a testünk számára, hiszen nem régen kezdte az emberiség használni őket. A legfontosabb szempont viszont, hogy mesterségesek, a méz pedig természetes. Így inkább mézet használok, igazi házi mézet és nagyon keveset eszek az édességekből, amelyeket készítek (másfajta édesség nálunk szinte nincs is).

Jöjjenek a tanácsok ketogén diéta elkezdéséhez:

1. kevés szénhidrátot fogyasztott

Könnyen! Csak a zsír mennyiséget kell megnövelnie, ami, természetesen, nem egyszerű, hiszen alig eszünk zsírt.

2. evett mindent

Fokozatosan, lassan. Először egészséges változatokra kell cserélni az eddig fogyasztott ételeket és igyekezni mindent otthon elkészíteni. Utána el kell hagyni a szénhidrátokat és egyre több zsírt kell bevinni.

3. rengeteg szénhidrátot fogyasztott

Ajjaj, de nem reménytelen. Először csökkentsük a pékáruk, édességek fogyasztását. Először csökkentsük le a lisztes ételek fogyasztását, édességet pedig készítsünk mi magunk otthon. Azután pedig lassan hagyjuk ki ezeket is. Nekünk magunknak kell eldöntenünk, hogy mi a célunk, és amikor képesek leszünk megtenni, amit kell, akkor nincs megállás.

4. aki nagyon bátor és határozott

Van, akinek az egyik pillanatról a másikra történő váltás vált be. Ha te ilyen fajta vagy, akkor hajrá, de számolni kell a keto-fluval.

Sokszor hihetetlennek tűnik, hogy mennyire káros a sok csodaszép csomagolású élelmiszer, nyalánkság, de, amikor kipróbáljuk, milyen is az igazi, otthon készült felhőkenyér, vagy a saját kezükkel készített sütemény, jégkrém, majd pedig ismét boltit eszünk, rájövünk, hogy megéri.

És 1:0 a falusi emberek számára, mivel náluk minden adott, nem kell különleges dolgokat vásárolniuk, csak kimenniük az udvarra és a kertbe. Városon pedig meg kell változtatni a vásárlási szokásokat és meg kell szokni, hogy alapanyagokat veszünk kész vagy félkész termékek helyett.